Energimærkning bygninger
Energimærkning bygninger
Energimærkning af bygninger
Energimærkning af bygninger
Hvad er energimærkning af bygninger?
Energimærket viser bygningens energimæssige tilstand. Energimærket har 2 overordnede formål:
- Synliggøre, hvor meget energi bygningen bruger
- Vise, hvilke energiforbedringer det kan betale sig at gennemføre, hvad de koster, og hvor meget I kan spare ved at gennemføre dem.
Energimærket vises på en skala fra A til G, hvor A er delt op i A2020, A2015 og A2010. Årstallet henviser til det bygningsreglement, som bygningen opfylder. A2020 er det laveste energiforbrug og G det højeste. Kun de bedste lavenergibygninger kan få A2015 og A2020.
Nyt format fra 2021
Energimærkningsrapporten har fået et nyt format, der skal føre til flere konkrete energiforbedringer. Den nye rapport viser, hvor det kan være mest relevant at energiforbedre, hvad der er gevinsterne for økonomi og klima, og hvordan det konkret kan gøres.
2 typer energimærkning
Bygninger kan energimærkes efter 2 forskellige principper.
- Beregnet forbrugHvis I sælger eller udlejer mere end 25 % af bygningen, skal I altid energimærke ud fra beregnet forbrug.
- Faktisk forbrugBruges til store bygninger og til bygninger, som ikke ændrer anvendelse, og hvor drift og adfærd har stor indflydelse på energiforbruget.
Energimærkning af bygninger
Bygninger til handel og service
Bygninger til handel og service
Der er ingen krav om, at produktionsbygninger er energimærkede.
Hvornår skal bygninger til handel og service mærkes?
Reglerne for energimærkning afhænger af bygningens størrelse:
- Alle bygningerHvis I skal sælge eller udleje jeres bygning, skal I kunne fremlægge en gyldig energimærkning af bygningen for køber.
- Nyopførte bygninger på mindst 60 m2Bygningen skal energimærkes, før den tages i brug eller meldes færdig.
- Bygninger på over 600 m2, der ofte besøges af offentlighedenBygningen skal have energimærket opsat på et synligt sted.