BETA
Vi bygger nyt site, og det kan godt rode lidt imens.

Lysstofrør og LED-lysrør

Lysstofrør og LED-lysrør

Lysstofrør og LED-lysrør

Brug lysrør på steder, hvor du har brug for meget lys. LED-lysrør er mere energieffektive og lever længere end lysstofrør.

Gode råd til køb

 • Gå efter LED til nye armaturerLED er det bedste valg i nye armaturer.
 • Vælg LED-moduler frem for LED-lysrørNogle armaturer er bygget til LED-lysrør, mens andre har indbyggede LED-moduler. Armaturer med LED-moduler bliver stadig mere udbredt og har generelt en højere lyskvalitet og et lavere energiforbrug. De indbyggede LED-moduler kan ikke skiftes ud, men holder til gengæld op til 60 år ved en almindelig brug på 1.000 timer om året.
 • Sørg for, at du nemt kan bytteKøb LED-lysrør et sted, hvor du nemt kan tage varer retur – f.eks. i en fysisk forretning frem for nethandel. Der er stor variation på markedet, og det kan være svært at gennemskue kvaliteten.
 • Vælg mærker af god kvalitetGå efter LED-lysrør fra kendte kvalitetsmærker, så er risikoen for dårlige produkter mindre.
 • Køb lysstofrør til lysstofrørsarmaturerAf sikkerhedshensyn bør du vælge lysstofrør - ikke LED-lysrør – til armaturer, der før har brugt lysstofrør.
 • Tjek farvetemperaturen, før du køberSe på pakken, om lysrøret har varmt eller koldt lys. Bed evt. om at se lysrøret lyse i butikken. FarvetemperaturFarvetemperaturFarvetemperaturen viser lysets farve, og om det virker varmt eller koldt. Farvetemperatur måles i Kelvin (K) på en skala fra 0 til 10.000 K. Jo lavere tal, desto varmere lys.

  Varme farver (glødepærer): 2.700-3.200 K
  Neutrale farver: 3.500-4.000 K
  Kolde farver (dagslys): 4.000-5.000 K
  måles i Kelvin:
  Farvetemperatur

LED-lysrør eller lysstofrør?

Både LED-lysrør og lysstofrør giver et godt og energieffektivt lys til steder, hvor du har brug for meget lys. 

Vælg LED-lys til nye armaturer. Det kan være lidt dyrere end lysstofrør i indkøb, men er billigst i længden pga. lavere energiforbrug og længere levetid. 

Gå efter armaturer, der er udviklet til LED. Det meget udbredte T8-lysstofrør udfases i 2023.

Sæt ikke LED-lysrør i gamle armaturer

Af sikkerhedshensyn bør du ikke sætte LED-lysrør i et armatur, hvor du før havde lysstofrør. Bed en installatør om hjælp til at vurdere om dit armatur kan ombygges til LED-rør. 

Flere former og størrelser

Lysstofrør og LED-lysrør findes i en del former – og ikke kun som det klassiske aflange rør med en sokkel i begge ender.

Eksempler på  lysstofrør

Eksempler på lysstofrør

Fakta om lysstofrør

  LED-lysrør Lysstofrør
Energiforbrug 100-155 lumen/watt 58-114 lumen/watt
Levetid 20.000-60.000 timer 10.000-20.000 timer
FarvegengivelseRaFarvegengivelse kaldes også for Ra og måles på en skala fra 0 til 100, hvor 100 svarer til dagslys. En glødepæres evne til at gengive farver er meget nær dagslysets, nemlig 99. En sparepæres Ra er 80-85. (højere er bedre) 89-95 70-90
Tænding Tænder med det samme Forsinkelt tænding
Kviksølv Fri for kviksølv Indeholder kviksølv
Flimmer Dårlige LED-lysrør kan flimre, når de dæmpes Ældre rør kan flimre
Kvalitet Varierende Ensartet
Dæmpning Dæmpbare rør fungerer ikke med din nuværende lysdæmper Kan dæmpes med eksisterende lysdæmpere

Lysstofrør og LED-lysrør

Siden er opdateret 01.08.2022 Kommentér denne side Til top