BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Se sommerhuset efter i sømmene

Se sommerhuset efter i sømmene

Se sommerhuset efter i sømmene

Ved helårsbrug af sommerhuset er det vigtigt med nok isolering i vægge og loft og at vinduerne er i god stand.
  • Primært sommerbrugSe på din vaner, få solvarme og luk sommerhuset godt ned for vinteren.
  • HelårsbrugKig isolering og vinduer efter i sømmene som det første.

Varmt brugsvand

Sommerhuse med klassisk elvandvarmer kan spare energi, penge og CO2 ved at varme vandet på en anden måde:

  • Solvarme er oplagt til sommerbrugSolvarme kan varme al dit brugsvand i løbet af sommeren, så elvandvarmeren kan holde fri. Solvarme er en god idé i sommerhuse, fordi de bruges meget om sommeren, hvor solen skinner mest. Hvis du kun bruger dit sommerhus om sommeren, kan et solvarmeanlæg dække hele dit varmtvandsbehov. Hvis du bruger dit sommerhus hele året, vil solvarmen typisk kunne opvarme 50-70 % af dit varme brugsvand.
    Solfangeren til sommerhuset skal altid være forsynet med en overkogssikring, da sommerhuse ofte står ubenyttede også i solrige perioder.
  • Gennemstrømsvandvarmer sparer energiEn gennemstrømsvandvarmer producerer varmt vand efterhånden, som det skal bruges, så du slipper for en varmtvandsbeholder. Jo mindre dit forbrug af varmt vand er, jo større vil fordelen ved en gennemstrømsvandvarmer være. Den kan typisk producere vand til 1-2 tappesteder ad gangen, f.eks. bad og køkkenvask. Der findes dog modeller med højere kapacitet. Prisen svinger fra 1.000-8.000 kr. afhængigt af mærke og kapacitet. 

Så meget kan du spare

  Bruges om sommeren Bruges hele året
Solvarme Så meget kan du spare Så meget kan du spare
Gennemstrømsvandvarmer Så meget kan du spare Så meget kan du spare

Solceller til elproduktion

Solceller kan dække en del af dit elforbrug

Du bør få solvarme i sommerhuset, før du overvejer solceller. Det skyldes, at man som regel bruger sit sommerhus mest om sommeren, hvor man bruger mest energi på varmt vand. Herefter kan solceller dække resten af elforbruget. 

Et anlæg på 1-4 kWp er som regel passende i et sommerhus, der bruger mellem 1.000 og 4.000 kWh om året. Det kræver et tagareal på ca. 7-35 m2.

Husk lokalplanen

Tjek altid lokalplanen, inden du sætter gang i dine solcelleplaner. Dit sommerhus kan være fredet, eller der kan være andre regler, der gør, at du ikke må sætte solceller op eller kun må sætte dem bestemte steder.

Så meget kan du spare

Bruges om sommeren Bruges hele året
Så meget kan du spare Så meget kan du spare

Efterisolering

Isoler, hvis du bruger sommerhuset hele året

Ca. 20 % af alle sommerhuse bliver brugt en stor del af vinteren. Hvis du har et af disse sommerhuse, er det oplagt at sørge for, at det er godt isoleret. Så får du også et bedre indeklima og slipper for fugt- og skimmelskader, når sommerhuset er godt isoleret. Isoleringen vil også gøre sommerhuset mere køligt på de varme sommerdage

  • LoftHvis der er mindre end 100 mm isolering på loftet, kan det som regel betale sig at øge isoleringen op til mindst 250 mm.Sådan isoleres loftet
  • TagHvis du har loft til kip og der er mindre end 100 mm isolering, kan det som regel betale sig at øge isoleringen op til mindst 250 mm.Sådan isoleres tag med høj rejsning
  • YdervægHvis der er mindre end 100 mm isolering i ydervæggene, kan det som regel betale sig at øge isoleringen op til mindst 150 mm.Sådan isoleres ydervæggen

Så meget kan du spare

Bruges om sommeren Bruges hele året
Så meget kan du spare Så meget kan du spare

Vinduer

Kan bedre vinduer reducere varmeregningen?

Hvis du bruger sommerhuset meget i fyringssæsonen, kan du overveje at forbedre vinduerne for at reducere varmeregningen.

  • Hvis vinduerne er nedslidteDe skal måske alligevel skiftes inden længe, og så kan du også få andre fordele som mindre vedligeholdelse eller bedre indbrudssikring.Sådan skifter du vinduerne
  • Hvis vinduerne er i god standDu kan ofte forbedre dem væsentligt med nye ruder. Det kan gøres ret billigt.Sådan forbedrer du vinduerne

Vinterventilation

Pas på fugt

Et fugtigt hus giver dårligt indeklima og kan på sigt føre til skimmelsvamp. Du kan måle fugtigheden i din bolig med et hygrometer – det koster fra 50 kr. og opefter. Den relative fugtighed bør ligge på 40-45 % om vinteren og 60-65 % om sommeren.

3 typer af ventilation

  • SolcelleventilatorEn solcelleventilator er en lille ventilator, som kører ved hjælp af solceller. Solcelleventilatoren trækker luften ud af huset, så der opstår et undertryk, der trækker ny, tør luft ind.
  • LuftsolfangerEn luftsolfanger opvarmer luft ved hjælp af solen og blæser luften ind i sommerhuset med strøm fra indbyggede solceller. Den tilførte luft presser den fugtige luft ud af huset. En luftsolfanger koster 5.000-12.000 kr. Når den først er købt, kører den uden driftsomkostninger. Luftsolfangeren kan sidde på en ydervæg eller på taget. Den skal vende mod syd og have mest muligt sollys. Den er typisk 0,5-3 m2.
  • VentilationsanlægEt ventilationsanlæg forbedrer indeklimaet, men visse typer øger også elforbruget. Ventilationsanlæg er mest oplagt i store sommerhuse, som bruges meget om vinteren – her kan et ventilationsanlæg med varmegenvinding være en god investering. Det genvinder varmen i huset, og et godt anlæg vil samlet set spare væsentligt mere, end det bruger.

Så meget kan du spare

Bruges om sommeren Bruges hele året
Så meget kan du spare Så meget kan du spare

Pool, spa og sauna

Overvej isolering

Isoler swimmingpoolen udvendigt, hvis du alligevel er i gang med at renovere og grave ud. Det er billigst at isolere i siderne, hvor varmetabet også er størst.

Varmepumpe til poolen

Hvis du skifter fra elopvarmning af poolen til varmepumpe, kan du spare en stor del af energiforbruget. 

Særligt for pool og spa

Gode råd om drift

  • Lad rumtemperaturen være højere end vandets temperatur. Det mindsker fordampning.
  • Dæk pool/spa af, når de ikke er i brug. Det holder på varmen og mindsker fordampning.
  • Vælg affugtere, der er fugtstyrede, så bruger de ikke mere energi end nødvendigt.
  • Vælg en frekvensstyret poolpumpe, så kører den ikke unødvendigt.

Særlig for sauna

Sørg for, at saunaen er isoleret og tæt. Så undgår du unødigt varmetab.

Opvarmning

Hvis du har elvarme

Mange sommerhuse har elvarme. Det er dyrt og ineffektivt.

Varmepumper er 3-4 gange mere effektive og kan erstatte eller supplere elvarmen. Hvis varmepumpen har fjernstyring, kan du tænde den hjemmefra og opsætte en alarm, så du får besked, hvis temperaturen i sommerhuset f.eks. nærmer sig frysepunktet.

Få hjælp fra en VE-godkendt virksomhed til at finde den rigtige varmepumpe til dit sommerhus – og vælg en pumpe fra Varmepumpelisten.

3 huskeregler til valg af varmepumpe:

  • Egnet til nordisk klimaVær sikker på, at varmepumpen er udviklet til at klare det nordiske klima – det kan du være sikker på, hvis du vælger en pumpe fra Varmepumpelisten.
  • Kan indstilles til 5-8 °CHvis du vil bruge varmepumpen til at holde huset frostfrit om vinteren, skal den kunne indstilles til 5-8 °C.
  • Vær opmærksom på støjDer er stor forskel på, hvor meget de enkelte varmepumper larmer.

Varmepumpetyper:

  • Luft til luft-varmepumpeOplagt til: Små og mellemstore sommerhuse
    Billig i anskaffelse, men også den mindst effektive. Den spreder varm luft i sommerhuset fra det sted, den er monteret. Større sommerhuse eller huse med mange rum kan have behov for flere luft til luft-varmepumper eller supplerende elradiatorer.Sådan får du en luft til luft-varmepumpe
  • Luft til vand-varmepumpeOplagt til: Større sommerhuse
    Dyr i anskaffelse, men effektiv. Kræver vandbårne radiatorer eller gulvvarme. Til gengæld kan den opvarme både sommerhuset og dit brugsvand.
  • Jordvarme (væske- til vand-varmepumpe)Oplagt til: Luksussommerhuse med pool/spa
    Dyrest i anskaffelse af de 3 typer. Anlægget kræver vandbårne radiatorer eller gulvvarme, og du skal have plads til jordslanger, der skal graves ned udenfor. Varmepumpen opvarmer både sommerhuset og dit brugsvand.
    Du kan supplere jordvarme med solvarme, der især producerer varmt vand i sommerperioden, hvor du så kan slukke jordvarmepumpen. Jordvarme og solfangere supplerer hinanden godt, da jordvarmepumpen er mest effektiv om vinteren og solvarmen mest effektiv om sommeren.

Reduceret elafgift til dig med elvarme

Hvis du har elvarme eller varmepumpe og bruger mere end 4.000 kWh el om året, kan du få reduceret elafgiften. 

Suppler med brændeovn

Hvis du varmer sommerhuset med elvarme, kan du supplere med en brændeovn på de kølige sommerdage.

Er brændeovnen gammel, bør du skifte den ud med en ny, Svanemærket model. Den udnytter brændets energiindhold med mindst 76 %, hvor CE-mærkningen kun kræver 50 %. Overvej at supplere med en luft til luft-varmepumpe i stedet.

Så meget kan du spare

  Bruges om sommeren Bruges hele året
Luft til luft-varmepumpe Så meget kan du spare Så meget kan du spare
Luft til vand-varmepumpe Så meget kan du spare Så meget kan du spare
Jordvarme Så meget kan du spare Så meget kan du spare
Brændeovn Så meget kan du spare Så meget kan du spare

ApparaterApparater 

Mange sommerhuse har forældede køleskab, fjernsyn og andre apparater, der bruger meget strøm. Et køleskab med energimærke D bruger f.eks. 5 gange så meget strøm som et med energimærke A+++. Aflever forældede apparater på genbrugspladsen, og vælg nye med et godt energimærke.

  • Indstil temperaturen korrektIndstil temperaturen i køleskabet til +3-5 °C og i fryseren til -18 °C. Varmtvandsbeholderen skal indstilles til 55 ºC.
  • Vælg størrelse efter behovVælg en størrelse, der passer til dit behov, når du køber ny vaskemaskine, opvaskemaskine og fjernsyn.

Sådan bruger du strømmen

Elforbrug i sommerhus

Kilde: ElModel Bolig 2020

Så meget kan du spare

Bruges om sommeren Bruges hele året
Så meget kan du spare Så meget kan du spare
Krav til tag

Bygningsreglementet

Hvis du bygger nyt sommerhus, skal det leve op til reglerne i Bygningsreglementet. Bygger du om i sommerhuset, er der krav om at gennemføre rentable energibesparelser.

Få nyheder om at spare i sommerhuset

Tilmeld dig vores nyhedsmail, hvis du vil have en nyhedsmail med fokus på sommerhuse.

Nyhedsmail

Se sommerhuset efter i sømmene

Siden er opdateret 25.08.2022 Kommentér denne side Til top