BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Boligventilationsvarmepumpe

Boligventilationsvarmepumpe

Boligventilationsvarmepumpe

En boligventilationsvarmepumpe genbruger varmen fra din indeluft og giver dig ventilation samtidig. I praksis kræver det at du bor i et étplanshus med uudnyttet loftrum over hele boligen, så der er plads til ventilationskanalerne.
Boligventilationsvarmepumpe

Derfor skal du gøre det

Bedre indeklima

Bedre indeklima

Du får mindre træk og kulde, så dit indeklima bliver bedre.
Øget komfort

Øget komfort

Du får nemmere ved at holde den rette temperatur i boligen, så den bliver rarere at være i.
Større uafhængighed af fossile brændsler

Klimavenlig opvarmning

Når du vælger vedvarende energi, får du en CO2-venlig energiform. Det gavner klimaet og gør dig mere uafhængig af fossil energi.
Forøgelse af husets værdi

Forøgelse af husets værdi

Din bolig kan stige i pris, når du foretager forbedringen – bl.a. fordi du måske opnår et bedre energimærke.

Det bør du vælge

 • Virkningsgrad: mindst 80 %Fortæl din installatør, at du skal have et ventilationsanlæg med en såkaldt tør virkningsgrad på min. 80 % og et specifikt elforbrug (SFP) på max. 1.000 J/m3 eller hhv. 85 % og 800 J/m3. Det svarer til lavenerginiveau, som giver den bedste økonomi på lang sigt.
 • SCOP på mindst 3,8SCOP er effektiviteten, dvs. forholdet mellem den leverede varme og den forbrugte el. Jo højere tallet er, jo bedre. Spørg din installatør efter et anlæg med en SCOP på mindst 3,8 – eller 4,0 for at opnå lavenerginiveau.
 • VE-installatørVælg en VE-godkendt installatør, så ved du, at virksomheden er i stand til at installere anlægget korrekt. Find en VE-godkendt installatør på Håndværkerlisten længere nede på siden.
 • Eftersynsordning- Hvis varmepumpen indeholder mere end 1 kg kølemiddel, skal kølekredsen efterses mindst 1 gang årligt af en montør, som har den nødvendige uddannelse.
  - Hvis varmepumpen indeholder mere end 2,5 kg kølemiddel, skal den efterses mindst 1 gang årligt af en certificeret montør fra et kølefirma.

Husk også

 • Undgå støjproblemer med korrekt placeringUndgå at montere varmepumpen lige oven over opholdsrum, da den kan støje lidt.
 • Hvis du har billig varmeHvis du har f.eks. fjernvarme eller jordvarme, er det en bedre idé at installere et ventilationsanlæg med varmegenvinding.
 • Hvis du har brændeovnFå håndværkeren til at sikre, at der ikke opstår undertryk i huset – f.eks. når du bruger emhætte. Det vil nemlig trække røg fra brændeovnen ind i huset.
 • Skift filtrene årligtVær opmærksom på, at filtrene i anlægget typisk skal skiftes 1 gang om året – nogle steder hyppigere. Bed din installatør forklare dig, hvordan og hvor filtrene skal skiftes.

Sådan virker det

En boligventilationsvarmepumpe er et ventilationsanlæg med indbygget varmepumpe. Anlægget suger varm og fugtig luft fra dit hus og giver dig varme og varmt brugsvand. Varmepumpen udnytter varmen i udsugningsluften. En varmeveksler genvinder 70-90 % af varmen fra den brugte luft, og varmepumpen genvinder de sidste 10-30 %. Hvis luften skal opvarmes yderligere, sker det ved hjælp af el.

Sådan foregår det

 • Varmepumpen stilles opHåndværkeren placerer boligventilationsvarmepumpen i dit bryggers eller på dit loft, sådan at der er mindst 60 cm luft foran, og at lågen kan åbnes 90 °. Så er der plads til at servicere anlægget.
 • Vibrationer forebyggesHvis varmepumpen står på loftet, sætter han den på et fast underlag, som forhindrer vibrationer, og som kan bære anlægget plus 1-2 mand.
 • Kanaler isoleresHvis ikke ventilationskanaler og afkastkanaler ligger i isoleringslaget på loftet, bliver de isoleret med mindst 50 mm.
 • Anlægget forbindesHan forbinder varmepumpen via ventilationskanaler til udsugningen i køkken, badeværelser og bryggers og til indblæsningen i stuer og værelser. Emhætten bør ikke sluttes til, da luft fra madlavning fedter kanalerne til.
 • Anlægget tilsluttesTil sidst skal en el-installatør slutte strøm til varmepumpen.

Giv energiløsningen til håndværkeren

Energiløsningen findes også som en detaljeret vejledning til håndværkeren. Vis håndværkeren energiløsningen for at sikre, at arbejdet bliver gjort rigtigt.

Sådan ser det ud

Boligventilationsvarmepumpe

Find en håndværker

Her kan du se de håndværkere i dit område, der kan installere en boligventilationsvarmepumpe.

168 håndværkere

Boligventilationsvarmepumpe