Luft til luft-varmepumpe
Luft til luft-varmepumpe
En luft til luft-varmepumpe kan typisk dække op til 70 % af dit varmeforbrug. Overvej den type varmepumpe, hvis du har et mindre helårshus eller sommerhus og bor i et område uden fjernvarme.
Derfor skal du skifte
Klimavenlig opvarmning
Når du vælger vedvarende energi, får du en CO2-venlig energiform. Det gavner klimaet og gør dig mere uafhængig af fossil energi.Det bør du vælge
- Energimærke A+ eller bedreVælg en varmepumpe med energimærke A+ eller bedre fra Varmepumpelisten. Varmepumperne på listen overholder alle lovkrav og er testet af et uafhængigt testlaboratorium.
- Varmepumpe til vinterdriftVarmepumpen skal kunne klare lange, kolde vinterperioder ved f.eks. -10 °C. Se efter varmepumpens nedre temperaturgrænse.
- Varmepumpe til at holde sommerhuset frostfritHvis varmepumpen skal bruges til at holde et sommerhus frostfrit om vinteren, er det meget vigtigt, at den kan indstilles til en fast temperatur på 8-12 °C.
- VE-godkendt virksomhedVælg en VE-godkendt virksomhed, så du ved, at virksomheden er i stand til at installere anlægget korrekt. Spørg også din installatør, hvilken pumpe der bedst opfylder dit behov.
- Overvej alternativerOvervej at skifte til jordvarme eller luft til vand-varmepumpe, hvis huset er opvarmet i hele fyringssæsonen. Prøv beregneren Ny Varme og få et overslag over de økonomiske konsekvenser af de forskellige varmepumper.
Husk også
- Undgå støjproblemer med korrekt placeringMonter ikke udedelen af varmepumpen lige uden for soveværelsesvinduet eller tæt på naboens skel, da den kan støje lidt.
- Aftal årligt eftersynFå mindst 1 gang årligt tjekket udedelen og renset varmeveksleren for blade og støv. Brug en VE-godkendt virksomhed. Hvis varmepumpen indeholder mere end 1 kg kølemiddel, skal kølekredsen efterses mindst 1 gang årligt af en VE-godkendt virksomhed.
- Tjek filteret jævnligtTjek jævnligt indedelens filter og støvsug det, når det er nødvendigt. Hvis filtrene er beskidte, kan det forringe varmepumpens effektivitet.
Sådan virker det
En luft til luft-varmepumpe trækker varme ud af udeluften og bruger den til at opvarme med indenfor. Varmepumpen kan ikke opvarme dit varme brugsvand.
Anlægget består af 2 dele: en ude- og en indedel. Indedelen sidder som regel i stuen eller køkken-alrummet. Derfor kan du have brug for stadig at varme andre rum op med elradiatorer eller brændeovn – f.eks. soveværelse og badeværelse.
Sådan foregår det
- Udedel monteresHåndværkeren monterer udedelen på et fast underlag og hævet over jorden, så sne og blade ikke forringer driften.
- Indedel monteresIndedelen placeres i det rum, der skal opvarmes – ofte højt på en væg. Da indedelen kan afgive en svag hvislen, skal den helst ikke sidde for tæt på spiseborde, sofaer og lign.
- Rørene føresHåndværkeren borer hul i ydervæggen og fører kølerør og evt. el og kondensafløb gennem hullet. Rørene er isolerede, og hullerne tætnes efterfølgende. Udedelen skal sidde så tæt på indedelen som muligt, så rørene skal trækkes kortest muligt.
- Varmepumpen sættes i driftTil sidst hældes kølemiddel på rørene, strøm sluttes til varmepumpen, betjeningspanelet indstilles, og pumpen kan sættes i gang.
Giv energiløsningen til håndværkeren
Energiløsningen findes også som en detaljeret vejledning til håndværkeren. Vis håndværkeren energiløsningen for at sikre, at arbejdet bliver gjort rigtigt.
Sådan ser det ud
