BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Guide: Tjek, om din bolig er tæt

Guide: Tjek, om din bolig er tæt

Guide: Tjek, om din bolig er tæt

Du kan ikke altid mærke, hvor din bolig er utæt. Derfor er det en god idé at gennemgå den systematisk og få ordnet eventuelle problemer. Få hjælp i denne guide.

Boligens tæthed og isolering påvirker dit indeklima. Tjek for tæthed i guiden nedenfor. Tjek også for fugt, der kan skyldes manglende udluftning eller isolering. Tegn på fugt kan være:

 • Fugtige ruder
 • Skjolder, mug eller skimmel på vægge bag møbler og billeder
 • Muggen, jordslået lugt i huset
1Vinduer & døre
2Brevsprække
3Lemme & kattelemme
4Pejs & brændeovn
5Paneler & hjørner

Vinduer og døre

Sådan tjekker du

 • Kig langs fugerTjek udefra, om der er sprækker og utætheder i fugerne mellem mur og vinduer eller yderdøre. Du kan se sprækkerne med det blotte øje.
 • Test med papirÅbn vinduet, stik et stykke papir halvt ud, og luk igen. Hvis der ikke er stor modstand, når du trækker papiret til dig, er vinduet utæt. Utætheden kan være i alle 4 sider.
 • Fugt huden, eller test med et stearinlysFugt huden på oversiden af hånden – så bliver den mere følsom over for træk – og mærk efter, om det trækker langs vinduer og døres rammer. Det er bedst at gøre en dag, hvor det blæser. 

  Du kan også teste med flammen fra et stearinlys eller en lighter.

Sådan forbedrer du

 • Brug tætningslisterDu kan selv forbedre utætte døre og vinduer med tætningslister.
 • Udskift vindue eller dørHvis dine døre og vinduer er meget skæve, og tætningslister derfor ikke løser problemet, må du få dem repareret eller udskiftet.

Lemme og kattelemme

Sådan tjekker du

Fugt huden på oversiden af hånden - så bliver den mere følsom over for træk – og hold hånden hen til lemme og kattelemme. Du kan også teste med flammen fra et stearinlys eller en lighter og se, om flammen blafrer. Begge dele er bedst at gøre det en dag, hvor det blæser. 

Sådan forbedrer du

 • Loft- og kælderlemmeDu kan tætne loft- og kælderlemme med tætningslister og isolere dem på bagsiden. Du kan også købe nye, isolerede lemme, der lukker tæt.
 • KattelemSørg for at have en kattelem, der både er godt isoleret og slutter tæt, når den er lukket. Du må dog altid regne med en vis mængde varmetab fra en kattelem. Hvis du har en kattelem, du ikke bruger, bør du få lukket og isoleret hullet – eller skifte til en ny dør. Du kan isolere en kattelem på samme måde som en brevsprække.

 

Pejs og brændeovn

Sådan tjekker du

Fugt huden på oversiden af hånden – så bliver den mere følsom over for træk – og hold hånden hen til din pejs eller brændeovn. Du kan også teste med flammen fra et stearinlys eller en lighter og se, om flammen blafrer. Begge dele er bedst at gøre det en dag, hvor det blæser. 

Sådan forbedrer du

Sørg for, at spjældene er lukkede, når pejs eller brændeovn ikke er i brug, og at samlingen mellem pejs eller brændeovn og loftet er tæt. Hvis du ikke længere bruger din pejs eller brændeovn, bør du få den fjernet og få lukket rørgennemføringer.

En pejs bør være forsynet med pejseindsats for at minimere varmetabet.

Paneler og hjørner

Sådan tjekker du

Fugt huden på oversiden af hånden – så bliver den mere følsom over for træk – og hold hånden hen til paneler og hjørner. Du kan også teste med flammen fra et stearinlys eller en lighter og se, om flammen blafrer. Begge dele er bedst at gøre det en dag, hvor det blæser. 

Sådan forbedrer du

Den mest effektive løsning på træk fra paneler og hjørner er at tage gulvet op og lægge en ny dampspærre ud. Før dampspærren op ad ydervæggen og tætnes med tape eller klemt samling skjult bag fodpanelet.

Hvis du ikke vil tage gulvet op, kan du i stedet fjerne panelerne og fuge mellem gulv og ydervæg med en egnet fugemasse.

1 of 5

 

 

 

Guide: Tjek, om din bolig er tæt

Siden er opdateret 16.08.2022 Kommentér denne side Til top