BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Forstå din varmeregning

Forstå din varmeregning

Forstå din varmeregning

Få hjælp til at læse din varmeregning, hvad enten du har fjernvarme, naturgas, oliefyr eller anden opvarmning.

Afgifter

Ud over prisen for selve varmen betaler du afgifter til staten og til forsyningsselskabet. Forsyningsafgifterne varierer fra selskab til selskab, mens afgifter til staten altid er de samme. De mest CO2-belastende varmekilder har de højeste afgifter.

Varmetyper – sådan ser regningen ud

Kontakt din varmeleverandør, hvis du har brug for yderligere hjælp med at forstå din regning.
 

Fjernvarme

Hvis du har fjernvarme, kan du følge varmeforbruget på din årsopgørelse. Her står ofte også forbruget fra tidligere år.

  • Faste afgifterGår f.eks. til administration, afskrivninger og vedligeholdelse af værket. På regningen hedder de f.eks. arealafgift, belastningsbetaling og abonnement. De er som regel uafhængige af dit forbrug.
  • Variable afgifterAfhænger af dit forbrug og vil typisk være en pris pr. kWh. De kan være suppleret af en afkølingstakst, hvis dit returvand er for varmt. Den beregnes forskelligt fra selskab til selskab.

Elvarme og varmepumperVarmepumpeVarmepumper flytter energi fra udeluft eller jord til dit opvarmningssystem. Varmepumper leverer ca. 3 kWh varme for hver kWh el.

Varmepumper og elradiatorer varmer op ved hjælp af elektricitet, og derfor skal deres forbrug findes på elregningen. 

Naturgas

På din naturgasregning kan der stå f.eks. distributionsafgift, transmissionsafgift, energieffektiviseringsbidrag og abonnement til forsyningsselskabet. Og der er forskellige miljøafgifter til staten som CO2- og energiafgift.

Energiafgiften i 2023 er 2,53 kr./m3 uden moms. Den består af naturgasafgift, NOx-afgift og CO2-afgift.

Solfanger

Du får ingen varmeregning fra en solfanger. Der vil dog være elforbrug til cirkulationspumpenCirkulationspumpeEn cirkulationspumpe er en pumpe, der sender dit varme vand rundt i dine radiatorer eller gulvvarme. .

Olie

Der står typisk på regningen, hvor stor en del af prisen, der er energi- og CO2-afgifter.

BiomasseBiomasseBiobrændsler/biomasse er et fælles ord for organiske materialer, som kan bruges som brændsel.

Der er ingen afgifter, når private fyrer med biomasse – altså f.eks. brændeovn eller pillefyrPillefyrI et pillefyr fyrer man med træpiller lavet af sammenpressede træspåner og savsmuld. Pillefyret giver varmt vand og varme til radiatorerne i hele din bolig ligesom andre former for centralvarme..

Forstå din varmeregning

Siden er opdateret 15.02.2023 Kommentér denne side Til top