BETA
Vi bygger nyt site, og det kan godt rode lidt imens.

Film og tv

Film og tv

Film og tv

Fjernsyn, digitale modtagere og projektorer findes i mange forskellige typer, som ligger i forskellige prislejer og svinger en del i energiforbrug.

Køb af tv

  • Gå efter energimærke F eller bedreHvis du vil sammenligne forbrug på enkelte fjernsyn, kan du se efter elforbruget ved 1.000 timers brug på energimærket. Sammenlign også hele prisen for indkøb og brug med værktøjet 'Hele prisen'.Prøv 'Hele prisen'Energimærking af fjernsyn
  • Vælg størrelse efter behovJo større fjernsynet er, desto højere elforbrug har det. F.eks. bruger et 65” tv dobbelt så meget strøm som et på 43”.
    Elforbruget stiger markant med størrelsen af fjernsynet
  • Se også efter energimærkerneBlomsten og Svanen er det europæiske og det nordiske miljømærke. De er anerkendte af de danske myndigheder og underlagt uvildig kontrol. Blomsten og Svanen stiller, ud over energikrav, også krav til mængden af sundhedsskadelige stoffer og til produktets miljøbelastning. Du kan finde Blomsten og Svanen på visse fjernsyn.

Er dit fjernsyn gået i stykker?

Reparer og forlæng levetiden

Ny regler fra EU betyder, at en lang række reservedele er tilgængelige for forbrugerne og professionelle reparatører. Reparer derfor i stedet for at smide ud, så hjælper du både klimaet og pengepungen.

Typer af tv

Fjernsyn kan inddeles i 2 primære teknologier:

  • LED-tv LED står for Light Emitting Diode. Et LED-tv har en LCD-skærm, men kaldes LED-tv, fordi det bruger LED til baggrundsbelysning. Generelt er LED-tv’er de mest energieffektive, der er til at betale. Besparelsen ved at vælge et LED-tv frem for et almindeligt LCD-tv er typisk 20-30 %.
  • OLED-tvOLED står for organiske lysdioder. Et OLED-tv bruger endnu mindre energi end et LED-tv, men det er stadig meget dyrt i indkøb. Det har ekstra god billedkvalitet og meget nøjagtig farvegengivelse pga. sine mio. af farvenuancer. Den tynde skærm er bygget op af tusindvis af små lysdioder, som sidder fæstnet til en tynd organisk film.

Køb af digitale modtagere

Kig efter energiforbruget

Spørg til det årlige elforbrug og om forbruget i aktiv tilstand og i standby. Hvis den har et højt standbyforbrug, har den typisk også et højt årligt elforbrug. Et standbyforbrug på 10 watt giver et årligt elforbrug i standby på ca. 80 kWh. Det svarer til 180 kr. pr. år.

Bed om at få en digital modtager med et lavt elforbrug, som passer til dit behov. Har modtageren mange funktioner, som du ikke har brug for, har den ofte et uhensigtsmæssigt stort forbrug. 

Hvis du har et nyere tv, har du måske slet ikke brug for en digital modtager, selvom du gerne vil modtage betalingskanaler. Hvis dit tv har mulighed for at indsætte en digital kortlæser (kortlæsermodul), behøver du ingen digital modtager. Et kortlæsermodul har et meget lavt elforbrug sammenlignet med en digital modtager.

3 slags digitale modtagere

  • Kompleks digital modtagerEn kompleks digital modtager kan modtage, afkode og behandle digitale tv-signaler. Den er bl.a. beregnet til at afkode de krypteringer, der bruges i forbindelse med signaler til betalings-tv. Komplekse digitale modtagere kan have indbygget en ekstra modtager (tuner) og et harddisk-drev til at optage og afspille programmer. Modtageren kan også have mulighed for at dekode HD-signaler (signaler i High Definition-kvalitet).

    Komplekse digitale modtagere kan have et stort elforbrug, som varierer fra ca. 20 kWh pr. år til over 150 kWh pr. år. Modtagere med mange ekstrafunktioner har typisk et højere elforbrug end modtagere med færre funktioner. Ekstrafunktioner kan være indbygget harddiskoptager, return path, full HD, in-home-netværk mv. De mest avancerede modtagere (typisk med blu-ray) kan bruge over 250 kWh pr. år. Det svarer til ca. 550 kr. på elregningen.

  • Simpel digital modtagerEn simpel digital modtager kan modtage ukodede digitale tv-signaler og konvertere dem til analoge signaler. Den kan kun bruges til at konvertere gratis tv-signaler som f.eks. DR1 og TV2. En simpel modtager kan have indbygget en ekstra modtager (tuner) og et harddisk-drev til at optage og afspille programmer. Den kan også have mulighed for at dekode HD-signaler (signaler i High Definition-kvalitet).

    For nye, simple modtagere til gratiskanaler er det årlige forbrug ca. 15 kWh om året. Standbyforbruget må maks. være 0,5 watt eller 1 watt, hvis modtageren har display. For ældre, simple modtagere er forbruget ca. 50 kWh pr. år og for modtagere med HD 90 kWh pr. år.

  • Digital kortlæser (CA-modul eller CAM)En digital kortlæser kan ligesom en kompleks digital modtager dekode de krypteringer, der bruges i forbindelse med betalings-tv. Tv-udbydere har typisk deres egne kortlæsere med tilhørende kort, som giver adgang til betalingskanaler fra den pågældende udbyder. Kortlæseren består af modul, som sættes ind i fjernsynet - typisk i siden eller bagpå. Hvis dit tv er fra 2011 eller nyere, kan det sandsynligvis bruges med en digital kortlæser. En kortlæser giver ikke adgang til at optage og spole, og den har heller ikke interaktive tjenester som filmleje og lignende.

    En digital kortlæser har et meget lavt elforbrug sammenlignet med en digital modtager. 

Gode råd til brug af tv og digitale modtagere

  • Undgå quick startNogle fjernsyn, spillekonsoller, dvd’er og blu-ray-optagere kan indstilles til at starte op hurtigere – såkaldt quick start. Hvis du vælger denne indstilling, kan standbyforbruget stige til 10 watt eller mere.
  • Juster evt. lysstyrkenTv’ets elforbrug afhænger af, hvor meget skærmen lyser, når fjernsynet er tændt. Hvis du vil reducere elforbruget, kan du derfor prøve at justere på lysstyrken og se, om du kan sænke den, uden at det går ud over billedkvaliteten.
  • Sluk, når du er færdigSluk på stikkontakten, når du ikke ser film og tv. Dette gælder IKKE OLED-tv. Især ældre apparater kan have et højt standbyforbrug. F.eks. kan et ældre tv bruge 10-12 watt i standby. Det koster ca. 200 kr. om året på elregningen. Du kan også benytte elsparefunktionen på din digitale modtager for at begrænse dens standbyforbrug.Læs mere om standbyforbrug
  • Særligt for projektorerElforbruget for en projektor er typisk 3-400 W, det svarer til et fjernsyn på 80-90". Brug den laveste lysstyrke, du er tilfreds med, det giver et lavere elforbrug. Gør rummet mørkt, når du bruger projektoren. Så kan du bruge en mindre lysstyrke på projektoren – og får en bedre oplevelse. Hvis projektoren er koblet til dit tv, kan fjernsynet forhindre projektoren i at slukke. Løs det ved at justere tv'ets autosluk-funktion.

Så meget koster det at slappe af

Underholdning er ikke altid gratis, se her hvad det koster i elforbrug:

Slap af - det koster det

Anvendt elpris: 2,2 kr/kWh

Film og tv

Siden er opdateret 01.02.2023 Kommentér denne side Til top