BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Energiledelse i kommuner

Energiledelse i kommuner

Energiledelse i kommuner

Energiledelse i kommuner

Energiledelse i kommuner

Kommuner kan reducere energiforbruget væsentligt gennem energiledelse.

Energiledelse er en systematisk tilgang til at spare energi og dermed driftsudgifter og CO2. For kommuner er det oplagt som en del af arbejdet med CO2-mål og klimaplaner.

Ved at bruge databaseret energiledelse kan I få overblik over energiforbruget i kommunens bygninger, så I bedre kan slippe af med unødvendigt forbrug og prioritere de rigtige tiltag for at spare energi.

Hjælp til databaseret energiledelse

Data om f.eks. el- og varmeforbrug er afgørende for at få succes med energiledelse, men det er lige så vigtigt at sikre politisk opbakning til arbejdet og den rigtige rollefordeling.

Få inspiration til indsatsen i de konkrete anbefalinger til kommunernes arbejde med databaseret energiledelse, som vi har udarbejdet sammen med KL og Transition:

AnbefalingskatalogAnbefalingskatalog

Anbefalingskatalog

Anbefalingskatalog

16.02.2023
583.37 KB
39 SIDER
Kataloget indeholder konkrete anbefalinger til de vigtigste aspekter af databaseret energiledelse som at sikre politisk opbakning, sætte mål og indsamle og udnytte data.


Kom godt i gang med energiledelse

Hvis I ikke har arbejdet med energiledelse før, kan I bruge vores vejledning til at komme godt i gang. Skabelon til energihandlingsplan kan give jer overblik over jeres projekter.

Energiledelse: Stat og kommunerEnergiledelse: Stat og kommuner

Energiledelse: Stat og kommuner

Energiledelse: Stat og kommuner

17.09.2018
11.25 MB
16 SIDER
Denne folder om energiledelse er tiltænkt statslige og kommunale myndigheder. Formålet er at definere de vigtigste aktiviteter i energiledelse og give praktisk inspiration til indsatsen.


Skabelon til energihandlingsplanSkabelon til energihandlingsplan

Skabelon til energihandlingsplan

Skabelon til energihandlingsplan

08.07.2019
62.54 KB
12 SIDER
Denne skabelon indeholder en række skemaer, som er nyttige, når man skal udarbejde en energihandlingsplan.


Energiledelse i kommuner

Økonomi

Økonomi

Nogle energibesparelser kan opnås med ingen eller meget små investeringer. Det gælder f.eks. adfærds- og driftsændringer. Større tiltag kræver større investeringer, men giver også større og vedvarende besparelser.

3 økonomiske virkemidler kan være med til at sikre succes med energiledelse i kommunen:

  • ESCO finansierer energirenoveringerESCO kan finansiere de forbedringer, I har sat mål om gennem energiledelse. Det grundlæggende princip i ESCO-modellen er, at energirenoveringer finansieres gennem energibesparelser. Læs mere om ESCO
  • Incitamentmodel motiverer decentraltDet styrker ejerskabet og motivationen til at spare på energien decentralt, når der er en økonomisk gulerod. En del kommuner giver derfor de enkelte institutioner del i de penge, der bliver sparet. Incitamentmodellen kan bygges op på forskellige måder. Det mest almindelige er at dele pengene mellem institutionen og en central energipulje. Institutionerne kan søge midler fra puljen til nye projekter. Denne model giver mulighed for at prioritere og følge op på de tiltag, institutionerne sætter i gang og samtidig motivere medarbejderne til energibesparelser.
  • Skriv totalomkostninger og energikrav ind i indkøbspolitikkenTotalomkostninger er den samlede pris på anskaffelse, årligt elforbrug og forbrug i hele produktets levetid. Se på totalomkostningerne, uanset om det handler om energirenoveringer, it-udstyr, indkøb eller belysningsprojekter:
    • Jeres indkøbspolitik bør understrege, at indkøberne skal vurdere totalomkostningerne, når de handler. Så vil det ofte betale sig at vælge energieffektive produkter.
    • I Energistyrelsens indkøbsanbefalinger finder I råd til, hvilke krav I kan stille til energiforbruget.
    • Mange kommuner har en ”Agenda 21” med mål for miljø i det 21. århundrede. I kan bruge agendaens målsætninger til at udforme indkøbspolitikken. Dog skal agendaen i nogle tilfælde opdateres, så den indeholder krav om energieffektivitet.

Nyhedsmail

Nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail, og bliv informeret og inspireret til nye energitiltag. Vi sender 2-4 nyhedsmails om året. Til brug for udsendelse af nyhedsbrevet benyttes kun kontaktdata. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet, hvorefter oplysningerne slettes.

Tilmeld nyhedsmail

 

Energiledelse i kommuner