BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Om ventilationssystemet

Om ventilationssystemet

Om ventilationssystemet

Typehuset er oprindeligt naturligt ventileret. Der kommer frisk luft ind gennem vinduer eller friskluftventiler i ydervægge. Den brugte og opvarmede luft ledes ud gennem aftrækskanaler i køkken, bryggers og badeværelser eller suges ud mekanisk. Nogle typehuse har udsugning, hvor varmen genvindes til opvarmning af det varme vand.

Naturlig ventilation 

Bygningsreglementet for småhuse fra 1998 stillede krav om, at al luften i huset blev skiftet ud hver 2. time i form af naturlig ventilation. 

Frisk luft

Den friske luft blev tilført både vha. et oplukkeligt vindue og en regulerbar friskluftventil af en vis størrelse i alle opholdsrum. I køkkenet var kravet det samme. I badeværelser var der også krav om enten åbent vindue eller en friskluftventil med et lidt større areal.

Udsugning

Bygningsreglementet stillede krav om enten naturligt aftræk eller mekanisk udsugning. Størrelsen på det lodrette aftræk fra køkken, bryggers, badeværelser og toiletter er beskrevet i Bygningsreglementet. Skorstenseffekten i de lodrette aftræk sørger for at lede den opvarmede og beskidte luft ud. Ved mekanisk ventilation/udsugning var der også krav til, hvor meget luft der skulle suges ud.  

Husk at lufte ud

Hvis typehuset ventileres naturligt og er relativt tæt, skal du huske at lufte ud 2-3 gange om dagen med fuld gennemtræk i 5-10 minutter i stuetagen og på 1. sal.

Det er vigtigt at overholde tidrummet, så huset ikke køles for meget ned. Hvis det sker, har du ingen glæde af den tunge bagvægs eller letbetonens varmeakkumulering, som nærmest gratis varmer den friske luft op. 

Om ventilationssystemet

Siden er opdateret 03.12.2015 Kommentér denne side Til top