BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Slut med trøjer og sutsko til gæsterne

Slut med trøjer og sutsko til gæsterne

Fordi husets indervægge er meget porøse, troede Pia og Johnny ikke, at de kunne få hulmursisoleret. I dag spørger de sig selv, hvorfor de ikke undersøgte det noget tidligere, for det har betydet en stor ændring i hverdagen.

Beboere

Den pudsede murermestervilla er bygget i 1925 og fik en tilbygning i 1984, så den nu rummer 139 m2. Her har Pia og Johnny boet i 19 år. De har sammen 2 drenge på 14 og 16 år.

Pia er hjemmegående, mens Johnny er Key Account Manager. "Vi boede i Johnnys lejlighed, men ville gerne have noget større, men stadig bo centralt. Vi ledte efter et anderledes hus," fortæller Pia om parrets valg af huset, som ligger i udkanten af København.

Pia og Johnny har tidligere bl.a. fået skiftet vinduerne og skiftede for 6 år siden til naturgas, ligesom de har skiftet de 2 gamle brændeovne ud med en ny konvektionsbrændeovn.

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Der var bare så koldt i huset. Det var piv koldt, og det trak alle steder. Ydervæggene var meget kolde, når man rørte ved dem, og tallerkenerne i køkkenskabene ud mod ydervæggene var iskolde. Det handlede mest om at øge vores komfort, men det var selvfølgelig også for at spare penge. Vi troede bare ikke, at vi kunne få hulmursisoleret, fordi vi har en meget porøs indervæg, som består af brædder med rørmåtter og puds. Så vi troede, at det hele ville ryge ned, hvis der blev blæst isolering ind i hulmuren, som var helt tom. Men så fik en nabo med samme type hus hulmursisoleret, og så fik vi det undersøgt. Håndværkerne sagde, at de bare kunne blæse isolering ind med forskellig tryk, og så besluttede vi at få det gjort.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi søgte på nettet efter oplysninger, og så indhentede vi tilbud. Vi valgte nogle håndværkere, som bare var så grundige. De borede og kiggede grundigt på tingene, før de kom med et meget udspecificeret tilbud. Vi havde besluttet både at få isoleret hulmuren og efterisoleret gulvet over krybekælderen, så tilbuddet dækkede begge projekter.

 

Økonomien

Økonomi

Vi tog pengene fra vores opsparing. Men det handlede mere om øget komfort end om at spare penge. Vi fik et tilskud fra vores energiselskab, men det stod håndværkerne for. Vi udnyttede også håndværkerfradraget til at dække noget af arbejdslønnen.

 

Processen

Forløb

Det kunne ikke have været nemmere. Håndværkerne var her i knapt 3 dage, men det var så både for hulmurisoleringen og efterisoleringen af gulvet. De kom bare om morgenen og gik i gang - og de ryddede pænt op efter sig bagefter. De var meget søde, og de var meget opmærksomme på, at pudsen her i huset er så porøs, så det var de meget varsomme med. Derfor borede de også flere huller i fugerne, end de ellers ville have gjort, og det kan man også godt se i dag. Vi skal alligevel have malet facaden til foråret, men ellers ville det være oplagt at få malet i samme ombæring.

 

Resultatet

Resultat

Nu går vi ikke rundt i huset og fryser længere. Fordi vi både fik hulmursisoleret og efterisoleret gulvet samtidig, er det dog svært at sige, hvad der har givet den største effekt. Vi fyrer næsten ikke i brændeovnen længere - før fyrede vi døgnet rundt. Vi har det ikke meget varmt i huset, men det er med vilje. Vi har vel en temperatur på ca. 16-17 °C, men sådan kan vi godt lide det. Før kunne man mærke en forskel i temperaturen på 5 °C fra den isolerede tilbygning og til det oprindelige hus, men nu mærker man ingen forskel længere. Vi gik altid rundt i fleecetrøjer og delte sutsko og store strømper ud til vores gæster. Det behøver vi ikke længere. Vi har også taget gulvtæpper under sofabord og spisebord væk. Vi har fået en meget mere jævn temperatur, og nu spørger vi bare os selv, hvorfor vi ikke gjorde det noget før. Vi troede ikke, at det kunne lade sig gøre på grund af de porøse indervægge.

 

Økonomi

Energiforbrug før
21.700kr./år
Energiforbrug efter
18.300kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
3.400kr./år

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mindre træk
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Gør det bare, for det gør en stor forskel
Selv med porøse indervægge kan man godt få hulmursisoleret
Pia og Johnny, Glostrup

Denne case er skabt i samarbejde med:

HMN Naturgas I/S

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Hulmursisolering

Typisk besparelse ved hulmursisolering

50-100 kr./år pr. m2 hulmur du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og isoleringsniveau

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning