Samarbejde er vejen til energibesparelser
Fredericia Kommune, Danmark
-
Døgn- og daginstitutioner
-
Område
Kommunale bygninger
-
Indsats
Datadrevet energistyring
-
Besparelse
Besparelser på varme, el og vand
I Fredericia er samarbejde vejen til energibesparelser
I Fredericia har de arbejdet med energistyring i næsten 20 år. Det er primært foregået ved hjælp af manuel aflæsning ude på skoler, i børnehaver og andre kommunale institutioner. Men sådan er det ikke længere.
Læs mere
I løbet af de sidste 5 år er den manuelle aflæsning blevet udskiftet med elektronisk fjernaflæsning og -styring. Det har givet kommunen valide og stabile data, som tikker ind time for time og fortæller, nøjagtigt hvor og hvornår der er afvigelser i forbruget, og hvor der er flest besparelser at hente.
”Den manuelle aflæsning havde for mange fejl og afvigelser, som gjorde det svært at bruge vores energidata rigtigt og effektivt. Nu fjernaflæser vi alle kommunale bygninger elektronisk. Det betyder, at vi hurtigt kan reagere, hvis der går en alarm, og at vi kan samarbejde med f.eks. ledere og pædagoger ude i børnehaverne om, hvordan de drifter energisystemerne bedst og mest effektivt,” fortæller Per Eskildsen, der er energirådgiver i Fredericia Kommune.
Den elektroniske fjernaflæsning har betydet, at Fredericia har sat et mål om at spare 15 % på varmeforbruget, 5 % på elforbruget og 10 % på vandforbruget over de næste 2-3 år. De fleste besparelser bliver realiseret i tæt samarbejde med lærere, pædagoger og ledere i kommunen.
I første omgang er det kommunens 32 børnehaver, som er målet for aktiviteter og adfærdskampagner, der skal få både vokse og børn til at handle energirigtigt i hverdagen. Her spiller energidata og visualiseringer af de enkelte børnehavers forbrug i forhold til hinanden en vigtig rolle.
”Når børnehavelederne kan se, hvor meget energi de bruger, og på hvilke tidspunkter af døgnet de bruger det og samtidig kan se tilsvarende data for de andre børnehaver, så giver det anledning til en rigtig god dialog og en masse spørgsmål om, hvordan forbruget kommer ned,” fortæller Per Eskildsen.
Et område, som Per konkret har taget fat på som følge af de nye, elektroniske energidata, er styring af varmeforbruget. Data viser nemlig, at afkølingen af fjernvarmevandet er en dyr affære. Her handler det om at lære de voksne og især børnene, at radiatorerne skal stå på det samme i hele institutionen, og at børnene ikke skal skrue op og ned i løbet af dagen.
”Vi kan ikke styre temperaturen centralt, og vi kan f.eks. heller ikke tænde og slukke lyset automatisk. Derfor opnår vi de fleste energibesparelser i samarbejde med de mennesker, som færdes i bygninger til hverdag. Det handler simpelthen om adfærdsændringer og om, at vi sammen bliver bevidste om, hvor og hvordan vi kan gøre en forskel,” siger Per Eskildsen.
Per Eskildsen fortæller, at uden de rigtige energidata, er det svært at komme i gang og tilrette indsatser, der giver mening. Men det er lige så vigtigt, at der er medarbejdere, der kan omsætte energidataene til effektiviseringer og besparelser. Derfor er hans råd til andre kommuner:
- Få styr på energidataDet vil sige, at de etablerer fjernaflæsning, der giver et overblik over energiforbruget time for time.
- Få styr på de tekniske installationerDet gælder om at sikre, at de tekniske installationer i bygningerne er korrekt monteret, ikke har fejl og mangler og kan samarbejde med datasystemet, der sikrer fjernaflæsningen.
- Sørg for tilstrækkelige ressourcerDer skal være ressourcer til at bruge energidataene til at opnå besparelser. Det kan f.eks. være at lave datavisualiseringer, som giver overblik over forbruget, eller sætte gang i adfærdskampagner.
Gode råd
- Etabler elektronisk fjernaflæsningValide, smarte og enkle data er hele udgangspunktet for at kunne spare på energien, dér hvor det giver mest mening. Manuel energiaflæsning har for mange fejl og afvigelser til at kunne bruges strategisk.
- Datavisualisering af de enkelte institutioners forbrugDet rykker, når institutionerne kan sammenligne sig med hinanden og både følge deres eget og de andres forbrug.
- Der skal følge ressourcer medUden de rigtige medarbejdere, der kan omsætte energidata til energibesparelser, får man ikke meget ud af sin indsats.