Frostlagre giver billig overskudsvarme
Agri-Norcold, Danmark
-
Engros
-
Produktion
Frostterminaler
-
År
2015 og senere
-
Indsats
Overskudsvarme mv.
-
Besparelse
20.000 MWh til fjernvarme
Frostlagre giver billig overskudsvarme
3 af Agri-Norcolds 13 frostterminaler sender den overskydende kølevarme videre til lokale fjernvarmeværker. Her giver det kunderne billig og stabil varme.
Økonomi
Læs mere
Agri-Norcold er en dansk virksomhed, som leverer indfrysning, frostvarehåndtering og lagring til fødevareindustrien og detailhandlen.
I alt har virksomheden 1 mio. m3 frostlager og 270.000 pallepladser fordelt på 13 terminaler landet over. Hovedterminalen i Vejen er samtidig Nordeuropas største frysehus.
Den samlede kapacitet betyder, at Agri-Norcold tegner sig for knap 1/3 af den samlede danske frostlagerkapacitet.
Agri-Norcold har vedtaget en energipolitik for el- og varmeforbruget i alle 13 frysehuse. Energiforbruget udgør i alt 15 % af virksomhedens omsætning.
I 2003 indførte Agri-Norcold et nyt energiledelsessystem, som systematiserer fokus på store energiforbrugende enheder som indfrysning og frostlagring.
”Det er Agri-Norcolds energipolitik løbende at forbedre energiforbrugets effektivitet og dermed reducere energiforbrug og CO2-udledning. Herudover ønsker vi at drive en miljøbevidst forretning og investerer løbende i energiforbedrende projekter og initiativer,” siger økonomidirektør Christian Moestrup.
Målet er således at reducere CO2-udledningen ”væsentligt” i de kommende år.
Hvert år laver Agri-Norcold en screening over mulige energibesparelser. Disse screeninger har ført til, at virksomheden de seneste år har optimeret på følgende områder:
- Hurtigporte
- Bændler foran porte
- Udskiftning af tagpap fra sort til lyst, da det hjælper med at holde på kulden
- Udskiftning af kølesystem-udlufter
- Etablering af lufttæppe ved frostporte
- Etablering af glykol-køling i stedet for etablering af ammoniakanlæg
- Etablering af LED-lys
Derudover har Agri-Norcold de seneste år gennemført en række overskudsvarmeprojekter. De gør det muligt at afsætte den overskydende varme fra virksomhedens aktivitet til lokale fjernvarmeselskaber.
I det første projekt fra 2015 cirkulerer varmen fra hovedterminalen i Vejen ud i fjernvarmenettet og forsyner, hvad der svarer til 500 husstande i Vejen og Askov.
”Når vi fryser ferske varer ned i vores tunnelfrysere, opstår der overskudsvarme. Den varme har vi hidtil ledt over i et køletårn og blæst ud til gråspurvene. Det er synd og skam, når vi ved, at varmen kunne bruges andre steder,” forklarer økonomidirektør Christian Moestrup.
Året efter indgik virksomheden en aftale med Padborg Fjernvarme, som betyder, at 166 husstande får dækket deres årlige varmeforbrug med overskudsvarme fra de 2 lokale frysehuse.
I 2019 fulgte den 3. og – foreløbig – sidste aftale med Hobro Varmeværk. Her kommer 100 husstande i Hørby Skoleby til at nyde godt af den billige varmekilde.
”Det er godt for miljøet. Samtidig kommer vi af med vores overskudsvarme og tjener lidt penge på det, og Hobro Varmeværk kan spare på deres flislager,” siger Christian Moestrup.
Agri-Norcold ønsker af konkurrencemæssige hensyn ikke at sætte tal på de konkrete investeringer i energibesparelser og overskudsvarmeprojekter.
I alt leverer virksomheden 20.000-22.000 MWh årligt til de lokale fjernvarmeselskaber.
”Men jeg kan da sige så meget som, at der tale om investeringer i millionstørrelsen. Og det tager også nogle år, før pengene er tjent hjem,” siger Christian Moestrup.
Han fortæller, at Agri-Norcold umiddelbart ikke har flere overskudsvarmeprojekter i pipelinen.
”De næste cases er udfordret ved, at vores varmemængde er mindre end på de øvrige afdelinger samtidig med, at fjernvarmenettet ligger længere væk, og fjernvarmeværket dermed også selv skal foretage en større investering for at nå hen til vores afdeling med deres rørføring,” siger han.