Nu slukker køkkenpersonalet på kontakten
Plejehjem, Kolding
-
Døgn- og daginstitutioner
-
Område
12 Plejehjem
-
År
2019
-
Indsats
Adfærdskampagne
-
Besparelse
137.000 kr./år
Nu slukker køkkenpersonalet på kontakten
En adfærdskampagne på tværs af 12 plejehjemskøkkener i Kolding Kommune lærte personalet at slukke på kontakten. Det sparer kommunen for 137.000 kr. årligt.
Økonomi
Læs mere
Kolding Kommune har lavet et forløb om energiadfærd på tværs af 12 plejehjem. Målet var ved hjælp af monitorering og adfærdsændringer at begrænse elforbruget i plejehjemmenes storkøkkener.
De danske storkøkkener bruger hvert år omkring 1.400 GWh el og tegner sig dermed for 4 % af Danmarks samlede elforbrug.
Efter at have arbejdet målrettet med energibesparelser siden 1998 satte Kolding Kommune i begyndelsen af 2019 fokus på energiforbruget i plejecentrenes storkøkkener.
Tidligere projekter har i høj grad fokuseret på fysiske forbedringer som efterisolering og udskiftning af vinduer. Nu vurderede energikoordinator Pernille Bech Darbroudi, at det var tid til at tage fat på adfærdsændringer blandt kommunens ansatte i plejecentrene.
"Vi besluttede sammen med kommunens cheføkonoma at gennemføre projektet på 12 plejecentre. Resultaterne har bestemt ikke skuffet os,” siger hun.
Kampagnen foregik ved først at følge energiforbruget i køkkenerne i to uger uden medarbejdernes viden. Så blev resultaterne præsenteret for køkkenchefen og relevante medarbejdere sammen med forslag til mere energirigtig adfærd. Der blev også sat klistermærker om energi op og en tablet med online visning af strømforbruget på udvalgte køkkenmaskiner.
Energiforbruget blev så logget i yderligere 2 uger, men med den forskel, at medarbejderne denne gang var opmærksomme på adfærdsændringer.
En slutrapport viste, hvor store besparelser der kan opnås ved at fokusere på vedvarende adfærdsændringer.
”De største besparelser findes på de tunge køkkenapparater som komfur, emhætter, ovne, opvaskemaskiner og køle- og fryserum. Her er den afgørende lektie at forklare medarbejderne vigtigheden af at tænde og slukke maskinerne på de rigtige tidspunkter. Alt for mange maskiner i storkøkkener tændes for tidligt og slukkes for sent,” siger Lars Janke, der gennemførte kampagnen.
Erfaringer fra ca. 100 projekter hos offentlige og private virksomheder viser, at adfærdsændringer kan reducere strømforbruget med 8-12 %.
Resultaterne af adfærdskampagnen har langt oversteget Kolding Kommunes forventninger.
”For at være på den sikre side satte vi succeskriteriet til 5 %. Og med dokumenterede besparelser på 16 % er vi ovenud tilfredse,” siger energikoordinator Pernille Bech Darbroudi.
I løbet af 2020 vil kommunen måle, om de anslåede besparelser holder stik.
Ifølge Lars Janke kan kommunen føles sig tryg ved, at medarbejderne arbejder de nye sunde vaner ind under huden.
”Min vurdering er, at 90-95 % af besparelserne er blivende. Når først folk har vænnet sig til ikke at tænde opvaskemaskinen, før de skal bruge den, falder de ikke tilbage til at tænde den to timer for tidligt. Og så handler mange besparelser altså også om, at ventilationssystemer ikke længere kører i døgndrift. Det stiller man jo ikke tilbage igen,” siger han.
Og hvordan var det så som køkkenpersonale at blive overvåget af elmålere?
Cheføkonoma Susanne Nygaard Jensen forklarer: "Det har været både sjovt og spændende. Det har faktisk ikke været svært at opnå ret store besparelser på køkkenernes strømforbrug. Vi har bare skullet vænne os af med lidt dårlige vaner, som vi slet ikke var klar over, at vi havde.”