BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Vaskeråd

Vaskeråd

Vaskeråd

Vaskeråd, der sparer energi og skåner miljøet

Vaskeråd, der sparer energi og skåner miljøet

Vask ved lavere temperatur, og fyld maskinen helt op. Det meste tøj kan sagtens blive rent ved 20 °C. Kig i manualen for at se energiforbrug for vaskeprogrammer.

Så meget koster det

Så meget koster vaskemaskinen at bruge i strøm:

Det koster det

Brug mindre energi, når du vasker tøj

Rens tøjet med frisk luft

Spring en vask over

Smider du dit tøj til vask, når du har haft det på? Tænk på, om det egentlig trænger – og luft tøjet engang imellem i stedet for at vaske det. Så sparer du en vask og slider ikke på tøjet.

Se energiforbruget i manualen

Brug eco-programmet eller se energiforbruget i manualen

Vælg eco-programmet for at spare vand og strøm, når du vasker. Korte programmer kan være et alternativ, hvis tøjet kun er let snavset. Se, hvilke vaskeprogrammer der har lavt energiforbrug, i vaskemaskinens manual. 

Vask ved lavere temperaturer

Vask ved lavere temperaturer

Det sparer energi at vaske ved lavere temperatur, og det meste tøj kan sagtens blive rent ved 20 °C. Husk at bruge et vaskepulver, der vasker effektivt ved lavere temperaturer. Se på pakken, hvilke temperaturer dit vaskepulver er effektivt ved.

Fyld maskinen helt op

Fyld maskinen helt op

Fyldte vaskemaskiner bruger mindst muligt energi per kg tøj. Tjek, hvor mange kg tøj de forskellige programmer er beregnet til i brugsvejledningen. Prøv at veje tøjet. Selv i nye vaskemaskiner, hvor maskinen tilpasser mængden af vand til mængden af vasketøj, er en fyldt maskine det mest energibesparende.

Drop forvasken

Drop forvasken

Vælg et program uden forvask, hvis tøjet ikke er meget snavset.

Vask når strømmen er billigst

Vask når strømmen er billigst

Hvis du har variabel elpris betaler du den aktuelle timepris. Den svinger meget, og det kan du udnytte ved at vaske når strømmen er billigst.

Se timeprisen nu og 1 døgn frem

Danskerne vasker halvfyldte maskiner

I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg.

Fyld vaskemaskinen op

Tøjvask og hygiejne

Det tøj, du normalt vasker ved 30 og 40° C, kan du godt vaske ved 15, 20 eller 30° C med et egnet vaskemiddel - tjek vsasketemperaturer på pakken. Men hvis der er smitsom sygdom i familien, bør du hæve temperaturen. 

Hvis 1 eller flere personer i familien er ramt af lus, fnat, smitsom sygdom med bakterier, virus eller svampe, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at tøjet vaskes ved 60 °C for at undgå, at smitten breder sig til de andre i husholdningen. Du bør også vaske undertøj, linned, håndklæder, viskestykker og karklude ved 60 °C.

Er der f.eks. blod, diarré eller opkast på vasketøjet, bør du vaske på mindst 80 °C.

Doser sæben præcist

Tøjet bliver ikke mere rent af, at du hælder for meget vaskepulver i maskinen. Vaskepulver er skadeligt for miljøet, og tøjet behøver kun nøjagtig den mængde vaskepulver, som står i brugsanvisningen.

Ofte skal du bruge mindre vaskemiddel pr. vask, end du tror. Læs anvisningen på pakken, sammenlign med anvisningerne for vaskemaskinen – og find så målebægeret frem. Behovet varierer bl.a. efter, hvor hårdt vand du har.

Tommelfingerreglen er, at du lige akkurat skal kunne se en smule skumbobler på glasset til vaskemaskinen. Det skal ikke være et skumbad.

Kompakt vaskemiddel

Vælg kompakte pulvervaskemidler, hvor doseringen er mindre, frem for traditionelle og flydende vaskemidler. Kompakte vaskemidler er typisk mærket 'Koncentreret'. De er mere miljøvenlige, fordi de indeholder færre miljøskadelige stoffer.

Drop skyllemiddel

Skyllemiddel skader miljøet, og det gælder også de miljømærkede varianter. Skyllemiddel er desuden unødvendigt, undtagen i visse tilfælde, hvor der er problemer med statisk elektricitet i syntetiske tekstiler. Det er nemlig det, skyllemiddel oprindelig er beregnet til.

Køb miljømærket

Køb vaskemidler mærket med det nordiske miljømærke Svanen – eller det europæiske miljømærke Blomsten.

Så meget koster vask og rengøring

Vælg apparat

watt
timer/dag
kr./kWh

Vaskeråd