BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Vedligeholdelse

Vedligeholdelse

Vedligeholdelse

Da varmerørene er ført synligt, er det ret nemt at kontrollere, at de stadig er tætte. Og det er nemt at komme til at reparere dem, hvis de bliver utætte. Du bør gå radiatorventilerne efter ved fyringssæsonens start.

Radiatorer

 • Hold radiatorerne friHold området lige foran radiatorerne frit, så radiatorerne yder mest mulig. Undgå at placere sofaen lige op ad radiatoren, og gem ikke radiatorerne bag radiatorskjulere. De nedsætter radiatorens ydelse betydeligt – op til 30 %.

  Jo mere lukkede radiatorskjulerne er, jo mindre glæde får du af varmen fra radiatoren. Hvis du ønsker radiatorskjulere, så søg hjælp hos professionelle, så du får nogen, der giver så stort udbytte af varmen som muligt.

 • Hvis radiatoren rislerHvis der er en rislende lyd i radiatoren, er der luft i systemet. Åbn for luftskruen, og vær klar med en klud, hvis der skulle komme en smule sort vand med ud. Rørsystemet bør være luftfrit, så det ikke ruster.
 • Udskift til nyere termostaterHvis radiatorventilerne har ældre radiatorventiler/termostatstyringer, bør du udskifte dem. Det er vigtigt, at termostatstyringerne sidder frit og ikke er dækket af gardiner eller lignende. Ellers virker de ikke efter hensigten.
  Nye radiatorventiler

  Energiløsning: Nye radiatorventiler

  Du kan spare meget varme, hvis du udskifter dine manuelle radiatorventiler med termostatstyrede radiatorventiler. De regulerer varmen bedre, så du får øget komfort og et bedre indeklima.

 • Stil radiatorerne ensAlle radiatorer bør stå på det samme, så varmen er jævnt fordelt i boligen og i det enkelte rum. Tjek, at radiatorerne er lige varme i den samme højde. Så hjælper de hinanden med opvarmningen, og du får en effektiv afkøling af vandet.
 • Skru ned, når du lufter udLuk for radiatoren, mens du lufter ud. Det behøver du dog ikke, hvis du har de nyeste termostatstyringer, der kan registrere, at et vindue åbner.
 • Motioner ventilerneDu kan være nødt til at motionere radiatorventilerne, når varmesæsonen sætter ind. Somme tider kan de have sat sig fast i sommerens løb, og så virker ventilen ikke.
 • Overvej returtermostatventilerHvis det med fjernvarme er svært ved at opnå den påkrævede afkøling på 30 °C, kan du montere returtermostatventiler. Det sikrer, at vandet, der forlader radiatoren, er nok afkølet.

2-strenget rørsystem

Rørene under kælderloftet bør være isoleret så godt som muligt for at undgå et stort varmetab et sted, hvor du ikke har gavn af varmen. Det er komfort, fugt- og energimæssigt bedre at have radiatorer nede ved gulvet end at have en masse spildvarme fra rørene oppe under loftet – lige inden for en som regel uisoleret sokkel.

Isolering af rør og ventiler i bryggers og kælder

Energiløsning: Isolering af rør og ventiler i bryggers og kælder

Hvis dine rør og ventiler i bryggerset ikke er isolerede eller har mindre end 30 mm isolering, bør du efterisolere dem. Det vil give dig mindre varmetab og dermed en lavere varmeregning.

Vedligeholdelse

Siden er opdateret 18.10.2015 Kommentér denne side Til top