Klimavenlig varme med tilskud
"Det var nemt for mig at søge tilskud"
-
1960-1976 Typehus
-
Byggeår
1965
-
Renoveringsår
2020
-
Areal
109 m2
-
Antal beboere
1 voksen
-
Opvarmning
Luft til vand-varmepumpe
Klimavenlig varme med tilskud
Beboere
Dennis Paulsen bor i et parcelhus i landsbyen Stevning på Als. Kæresten er tit på besøg, men han bor alene i huset på 109 m2.
Huset er fra 1965, og Dennis har boet i det siden 2016, hvor han faldt over en annonce for huset på facebook.
Han flyttede til Stevning, fordi han fik arbejde hos den lokale virksomhed Linak, hvor han sammensætter aktuatorer til hæve-sænke-borde. De første år boede Dennis til leje, men i 2019 købte han huset af de nu tidligere ejere.
”Jeg kan supergodt lide Stevning – der er kort til strand og skov, og jeg har naturen nærmest i baghaven. Jeg har også nogle søde og rolige naboer. Og så ville jeg gerne eje huset selv. Så kan jeg gøre noget ved det, og det er en investering med værdi i," fortæller Dennis.
Beslutning
Allerede da jeg købte huset, vidste jeg, at jeg gerne ville af med gasfyret. Jeg har aldrig brudt mig om naturgas, for det er dårligt for miljøet. Jeg undersøgte, hvad der ellers kunne være af muligheder, og en varmepumpe virkede oplagt. Jeg overvejede jordvarme og luft til luft-varmepumpe og luft til vand-varmepumpe og valgte luft til vand. Det var fedt, at den kunne fungere med de radiatorer, jeg havde i forvejen. Da jeg hørte om muligheden for tilskud, googlede jeg det og kom ind på SparEnergi.dk. Tilskuddet fik mig i gang med at føre planerne ud i livet.
Rådgivning
Jeg fandt nogle sælgere af varmepumper på nettet. Jeg indhentede tilbud fra 2 VE-godkendte installatører: et landsdækkende firma og fra et lokalt firma, der også er tilknyttet min arbejdsplads. Det lokale firma sendte en mand ud, der så på huset, og vi snakkede det hele igennem. Tilbuddet fra det landsdækkende firma var billigst, men jeg endte med at vælge det lokale, fordi jeg hellere ville støtte lokalt og få en bedre service end spare et par tusind kroner.
Økonomi
Jeg havde ikke nogen opsparing, så jeg måtte låne penge til varmepumpen. Jeg talte med banken, inden jeg indhentede tilbud på varmepumper. Banken kunne godt se, at det var en god investering, og jeg kunne sagtens få lånet. Der blev oprettet et klimasparelån med en særligt lav rente. Tilskud havde en stor betydning, for det dækkede en ret stor del af beløbet. Uden tilskud var der gået noget længere, før jeg fik skiftet. Det var ikke for pengenes skyld, at jeg skiftede til varmepumpe, men installatøren forventede, at jeg ville spare mindst halvdelen af varmeregningen. Jeg har fulgt lidt med efter udskiftningen, og det ser ud til at holde stik.
Forløb
Jeg søgte tilskud om formiddagen den dag, der blev åbnet for ansøgninger. Det var ikke svært, men jeg var heldigvis også forberedt. Der står jo på hjemmesiden, hvad man skal have klar. Jeg glemte min underskrift i første omgang, men den kunne jeg godt sende bagefter. Min ansøgning blev allerede godkendt efter knap 3 uger, så det var dejligt. Da jeg fik beskeden, accepterede jeg tilbuddet fra installatøren og fik udført arbejdet. Jeg fik sat 3 nye radiatorer op, for at varmepumpen kunne køre mest effektivt, og jeg måtte også have en ny eltavle. Men jeg havde kun 2 dage uden varme, og installationen gik uden problemer. Bagefter søgte jeg om udbetaling og fik de 24.000 kr. i tilskud, jeg havde søgt om.
Resultat
Jeg er meget godt tilfreds, for det har virkelig været et løft for huset. Jeg vil bestemt anbefale andre at få det gjort. Der er alt for mange, som stadig har naturgas eller pillefyr. Min nye varmepumpe larmer ikke, som det gamle gasfyr gjorde, og så holder den selv den rigtige temperatur, så jeg ikke behøver at gå at skrue på radiatorerne. Men for mig er det vigtigste, at den er bedre for miljøet.