BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Lav varmeregning og høj komfort med vertikal jordvarme

Lav varmeregning og høj komfort med vertikal jordvarme

Da Jette skulle af med oliefyret, valgte hun en vedvarende energikilde i stedet. Det valg fortryder hun ikke i dag

Hvem bor i huset?

Jette og hendes nu afdøde mand fik bygget huset i 1969. Dengang lå grunden lidt afsides, men i dag er udkanten af hovedstadsområdet ikke længere afsides. Den skrånende grund, som er lidt tilbagetrukket fra vejen, sikrer fortsat en smuk, grøn udsigt.

Jette er 78 år og har tidligere været bankansat. Af nysgerrighed holder hun øje med husets forbrug og går op i miljørigtige valg.

Fra 2009-2011 blev huset moderniseret. Taget blev fornyet, termoruderne skiftet til lavenergiruder, og entreen, som var det eneste sted, hvor loftet ikke gik op til kip, blev åbnet op. Nu strømmer lyset ind gennem stueetagens ovenlysvinduer, hvoraf to kan åbnes med fjernbetjening. Det sikrer køling på varme dage.

 

Beslutningen om projektet

Hvorfor besluttede I jer for at starte jeres projekt?

Mit oliefyr skulle skiftes, og jeg ville gerne have en mere fremtidssikret løsning i stedet. Med en luft til vand-varmepumpe skulle udedelen sidde lige ved min terrasse, så den løsning var ikke optimal.

I 2012 så jeg en annonce om vertikal jordvarme, og da jeg også læste en artikel om emnet, var jeg overbevist. Modsat horisontal jordvarme skal du kun bruge et areal på størrelse med to havefliser, og plads til at boremaskinen kan stå på grunden. Derfra skal der graves en smal rende hen til huset eller garagen, hvor varmepumpen skal stå. Slangerne kommer ned i dybden til cirka 13 grader mod de 8 grader, den horisontale jordvarme normalt ligger i, hvilket er effektivt.

 

Projektets rådgivere

Hvad fik I af rådgivning til projektet?

Jeg læser meget om emnerne på egen hånd, inden jeg kaster mig ud i nye ting, for er der noget, jeg hader, så er det at spilde penge Jeg vil heller ikke gå på kompromis med kvalitet og sikkerhed. Jeg valgte derfor det firma, der havde mest erfaring på området, også selvom andre måske kunne gøre det billigere, og firmaet stod for hele processen. Det er et stort firma, som er godt forsikrede, så hvis der skulle gå et eller andet galt undervejs, ville jeg ikke stå med regningen. Jeg mødte mange, både myndigheder og håndværkere, der var skeptiske og sagde, det var alt for dyrt at etablere vertikal jordvarme. Jeg mener ikke, de ved nok om økonomien i det, for så ville de ikke være så skeptiske.

Økonomien

Hvilke tanker gjorde I jer om økonomien i projektet?

Vi havde en stor kapitalpension til forbedring af huset. Jeg kan kun forestille mig, at hvis man har et fornuftigt hus, kan man få et billigt huslån, uanset hvilken varmepumpe man vælger.

Da husets energimærkning forbedres, stiger en eventuel salgspris formentlig også.

Investeringen skal ses i forhold til mange ting: at boringen vil fungere resten af husets levetid, og at jordvarmen nedbragte mine varmeudgifter markant. Jordvarme er billig i drift og en af de mest miljørigtige varmeformer, jeg kunne vælge. At tømme den gamle olietank kostede også, og det skulle jo gøres uanset hvilken varmeform, jeg skiftede til.

 

Processen

Hvordan var forløbet for selve arbejdet?

Oliefyret blev kørt væk og jeg fik radiatorer i kælderen, for det eneste, der her havde givet varme hidtil, var selve oliefyret.

Normalt tager en boring 3 dage og opstilling af varmepumpe foregår samtidig. Der skulle bores 196 meter i dybden og lægges 800 meter sonde i hullet. Dette afhænger af huset, der skal opvarmes.

Firmaet borede i indkørslen 20 meter fra huset og ikke de ideelle 5 meter, da resten af grunden har et fald på 5 meter, og det kan boremaskinen ikke stå på. Det kostede ekstra, fordi der skulle lægges ledninger hen til huset. De havde ikke problemer med at bore igennem kalken, som jeg har hørt andre have, men kom til at klippe vandledningen over, hvilket de dog refunderede

 

Resultatet

Hvordan har projektet ændret huset?

Varmepumpen og en tilhørende varmtvandsbeholder står i kælderen. Tidligere var der næsten 30 grader i det rum, oliefyret stod i, men med de nye radiatorer har hele kælderen en mere jævn og behagelig temperatur. Besparelsen på min varmeregning skal derfor ses i forhold til, at jeg nu har fået 40 m2 opvarmet og mere anvendelig kælder, samt at besparelsen jo er skattefri.

Varmepumpen passer sig selv og sviner ikke. Udendørs er der heller intet at se der, hvor de lavede boringen og gravede den lille rende til kablerne hen til huset.

Jeg har desuden testet mit elforbrug på energiselskabets hjemmeside, og det ligger ca 40 % under gennemsnittet af forbruget for varmepumper. Jeg er meget tilfreds.

 

Økonomi

Energiforbrug før
47.000kr./år
Energiforbrug efter
18.200kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
28.800kr./år / 61%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til jordvarme
301.000kr.
I alt
301.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mere plads
Mindre vedligeholdelse

Gode råd over hækken

Inden du får jordvarme, skal du huske at søge tilladelse fra kommunen.
Det er vigtigt at tænke på isoleringen af huset samt tilstrækkeligt med varmeapparater, inden du anskaffer dig en varmepumpe.
Du skal ikke bruge mange m2 i haven til vertikal jordvarme, som til den horisontale. Derfor fungerer det også ved fx rækkehuse.
Du skal få nogle erfarne folk til at rådgive dig og ikke mindst benytte et erfarent boreselskab.
Jeg fik et tilskud på 4735 kr. til udskiftningen af min varmekilde, som skal søges, inden processen går i gang.

Forbedringer og typiske besparelser

Skift til jordvarme

Typisk besparelse ved skift til jordvarme