BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Udsigten over sundet kan nydes uden træk og støj

Udsigten over sundet kan nydes uden træk og støj

Det var koldt, og det trak i det gamle hus. Men med nye vinduer, isolering i hulmuren og ekstra isolering på loftet har ægteparret fået et lunt hus, hvor de ikke længere hører støjen fra trafikken.
Hent case

Beboere

Der er udsigt til både broer og både ude på sundet fra det gamle 2-etagers hus, hvor Birgitte og Per har boet sammen siden 2012.

Det gule, pudsede hus fra 1900 har været Birgittes hjem siden 1998, men hun mistede sin første mand for nogle år siden. I 2012 mødte hun midtjyden Per, som også havde mistet sin ægtefælle. "Kærligheden brændte mellem os," fortæller Per, som hurtigt solgte sit hus og flyttede til den sydsjællandske by.

"Huset er godt indrettet og anvendeligt, og så rummer det så meget charme og en udsigt, som man ikke lige kan slippe," siger de 2 pensionister, som blev gift den følgende sommer.

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Da vi besluttede, at Per skulle flytte hertil, besluttede vi at gøre noget ved de ting, der manglede. Det trak virkelig meget fra vinduerne, så der kunne ikke stå et tændt stearinlys i vindueskarmen. Samtidig var der en del støj fra trafikken ude på vejen. Ydervæggene var også iskolde. Man kunne ikke sidde tæt ved væggen, for så kunne man mærke kulden. Det var helt utroligt. Da vi så fik skiftet vinduerne, kunne vi se ned i de åbne vindueshuller, og der var helt tomt i hulrummet i ydervæggen. At få efterisoleret loftet var jo en ret lille ting i forhold til nye vinduer og isolering af hulmur, så vi kunne lige så godt få det gjort. Når nu vi fik isoleret siderne på kassen, så ville det jo være dumt at lade låget stå uden isolering, så varmen kunne komme den vej op.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi kontaktede et lokalt firma, som er certificeret som energivejledere. Vi havde kun hørt gode ting om dem. Han viste os de forskellige muligheder og de her smarte vinduer, der kan vendes, så man kan pudse dem indefra. Det var også vigtigt for os at fastholde husets oprindelige udtryk. Et gammelt hus skal man holde i den gamle stil. Vi talte også med vores energivejleder om hulmuren. Han var her og lavede en termografisk undersøgelse. Den viser, hvor der slipper varme ud. Vi valgte at bruge den isolering, som han anbefalede og var uddannet til at bruge. Det var samme løsning til loftet. Han kunne se, at der var alt for lidt isolering, for den gamle isolering var kun på 10 cm.

 

Økonomien

Økonomi

Birgitte gik på efterløn som 62-årig og fik derfor den skattefrie præmie fra 2-årsreglen. Per solgte huset i Midtjylland. Så betalingen kom fra hver vores opsparing. Vi var ikke blevet gift endnu, så vi gjorde simpelthen det, at vi gjorde halv skade på alle udgifterne. Der var ingen økonomiske overraskelser i de 3 projekter.

 

Processen

Forløb

Vi måtte jo ud af fjerene, for de mødte tidligt om morgenen for at tage fat på vinduerne. De tog så en afdeling ad gangen og lukkede grundigt af, og så var det jo bare at tage de gamle vinduer ud og sætte de nye ind. Sådan blev det ved rum for rum. Hulmursisoleringen blev lavet nogle måneder senere, hvor de blæste papiruld ind i ydervæggen. Vi mærkede ikke til arbejdet. Det var som at være til tandlæge og høre boret køre i et af de andre rum. Bagefter stoppede de så hullerne til med cement. Men det lignede noget, der var løgn. Huset er jo pudset, så det lignede skudhuller, som om vi havde været midt i en mafiakrig. Så der skulle en maler til bagefter, men det vidste vi godt i forvejen. Det tog under en dag at få blæst isolering ind på loftet. Der var ingen overraskelser undervejs i projekterne, og det svinede ikke ret meget. Det var nogle gode knægte, som udførte arbejdet, og de tog hensyn til os og ryddede godt op efter sig. Vi inviterede dem ind for at spise deres frokost i stedet for at sidde ude i bilen, og det var rigtig hyggeligt.

 

Resultatet

Resultat

Samlet set har vi sluppet for kulde, træk og støj. Allerede da det første vindue var sat i, kunne vi mærke forskel. Så vi har kunnet skrue ned for temperaturen på radiatorerne. Der kommer en del trafik forbi huset, men fra den ene dag til den anden kunne vi sove igennem det. Vi hører aldrig trafikken mere. Så vi nyder de nye vinduer utroligt meget. Hulmursisoleringen kan også virkelig mærkes. Vi har slet ikke den træk længere. Vi kunne aldrig få temperaturen over 18 °C i huset, men nu er det meget, meget bedre. Nu kan man sidde tæt ved ydervæggene, og de er dejligt lune. Det er til gengæld svært at vurdere, hvad loftet har betydet selvstændigt. Men havde vi ikke fået lavet loftet også, så havde vi helt sikkert ikke fået det samme gode resultat. Med de få penge det kostede, så er det helt sikkert godt givet ud. Det var også et spørgsmål om at få gjort arbejdet færdigt.

 

Økonomi

Energiforbrug før
56.800kr./år
Energiforbrug efter
38.400kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
18.400kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Hulmursisolering
20.000kr.
Isolering af loft
8.000kr.
Udskift vindue, som har 1 lag glas
124.000kr.
I alt
152.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre lysindfald
Mindre støj
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Vinduer kan uden problemer skiftes hele året
Find gode håndværkere, man kan have tillid til
Hulmursisolering er en skånsom måde at isolere på
Med efterisolering af loftet får man en stor forskel for så lille en pris
Spørg håndværkeren til løsningen med vendbare vinduer
Case: Nye vinduer, hulmursisolering og efterisolering. Per og Birgitte fra Vordingborg.

Denne case er skabt i samarbejde med:

Brian Henriksen, energivejleder, PRIBO Huset

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning