BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Med varmepumpen er huset fremtidssikret

Med varmepumpen er huset fremtidssikret

Udskiftning af det gamle oliefyr til en varmepumpe har både givet en lavere energiregning og gjort huset mere attraktivt, når det engang skal sælges.

Beboere

I det store hus på 201 m2 med fantastisk udsigt over Roskilde Fjord bor Per og Grethe. De er begge pensionerede, og deres 2 børn er for længst flyttet hjemmefra. Huset ligger i meget smukke og rolige omgivelser i et kvarter, som oprindeligt var et sommerhusområde. 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vores oliefyr var ved at være udtjent, og vi havde en gammel olietank i haven, som også skulle væk. Da vores hus ligger uden for det kollektive forsyningsnet, besluttede vi at undersøge mulighederne for en varmepumpe, siger Per.

Jeg er ingeniør og har arbejdet med energiområdet i store dele af mit liv, så jeg lagde ud med at undersøge, om huset kunne opvarmes ved den noget lavere fremløbstemperatur, som en varmepumpe giver i forhold til et oliefyr. Det var heldigvis ikke noget problem, hvilket bl.a. skyldes, at huset er i god stand og vinduerne af nyere dato.  

Projektets rådgivere

Rådgivning

Jeg var ret sikker på, at huset kunne opvarmes med en varmepumpe, men jeg fik alligevel en energikonsulent til at komme forbi og sige god for mine beregninger, fortæller Per. Derefter lavede jeg en kravspecifikation, som jeg gav til 4 varmepumpeinstallatører for at få forskellige tilbud. Vi valgte det firma, som samlet set gav det bedste tilbud og virkede mest professionelt. 

Økonomien

Økonomi

Økonomien i projektet er meget fornuftig. Investeringen var på 99.000 kr., men så fik vi tilskud fra energiselskabet på 10.000 kr. og håndværkerfradrag på 6.700 kr., og dermed endte vi med en udgift på 82.300 kr.

Med en årlig energibesparelse på 13.500 kr. er varmepumpen betalt tilbage på 6 år, og det er vi meget tilfredse med, siger Per.  

Processen

Forløb

Selve udskiftningen gik meget nemt. Der kom 2 mand i et par dage, og så var pumpen installeret. Efterfølgende har vi selv bygget en kasse omkring udedelen af varmepumpen. Det er for at beskyttet den mod vejr og vind, men også for at mindske støjen fra pumpen.  

Resultatet

Resultat

Vi er meget glade for resultatet. Vores energiudgifter er faldet markant, og indeklimaet i huset er blevet meget bedre. Samtidig har det gjort huset mere værd, hvis det engang skal sælges. Eneste ulempe, vi har oplevet, er, at varmepumpens udedel støjer en smule. 

Økonomi

Energiforbrug før
37.500kr./år
Energiforbrug efter
24.000kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
13.500kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til luft til vand-varmepumpe
-
I alt
99.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre indeklima
Mindre vedligeholdelse

Gode råd over hækken

Undersøg grundigt, om huset kan varmes op med den lavere fremløbstemperatur, som en varmepumpe giver.

Forbedringer og typiske besparelser

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Se filmen om udskiftningen

Se filmen om udskiftningen

Se, hvordan Grethe og Per fik skiftet oliefyret ud med en luft til vand-varmepumpe. Det har givet dem en årlig besparelse på 13.500, og varmepumpen er betalt tilbage på 6-7 år.