Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Kosttilskud og enkelte lægemidler
Indsats
Udskiftning af trykluftsanlæg
Udført
2021
Tilbagebetalingstid
2,58 år
På Jemo Pharm i Stege gav det mulighed for at energieffektivisere, da de gamle kompressorer skulle skiftes ud med en ny model.
I Stege på Møn ligger Jemo Pharm, der er en del af The Whole Company, der har afdelinger rundt om i Danmark.
De 25 medarbejdere i Stege producerer hovedsageligt kosttilskud, men også enkelte lægemidler, bl.a. glucosamin.
Det stiller krav til temperaturforholdene, fordi produktionen skal leve op til reglerne for GMP, der handler om god fremstillingspraksis.
Jemo Pharm har lavet besparelser på både el og varme ved at udskifte 2 gamle kompressorer med en ny 19 kW frekvensstyret kompressor.
I modsætning til de gamle kompressorer kører den nye frekvensstyrede kompressor op og ned efter behov, når medarbejderne bruger trykluft i produktionen.
Oven i besparelsen på el har teknisk chef Michael Møllegaard også sørget for, at overskudsvarmen bliver brugt i produktionen med en solid besparelse på fjernvarmeregningen til følge.
Som en yderligere bonus er produktionen på Jemo Pharm blevet endnu mere stabil, fortæller han.
”De gamle kompressorer var ved at være i så dårlig stand, at det ikke længere kunne svare sig at reparere på dem. De skabte for meget nedetid, for hver gang de ikke fungerede, gik alt i stå på fabrikken, og det oplever vi ikke længere.”
”Vi kunne både spare penge og forbedre vores produktionsforhold, samtidig med at vi sparede ener-gi og varme, så det var egentlig ret ligetil,” forklarer teknisk chef Michael Møllegaard.
Jemo Pharm har en produktion, der kræver meget lav fugtighed. Al luft, der pumpes ind på fabrik-ken, skal først køles ned under dugpunktet på 4 ºC for at slå vand ud af den. Inden den sendes ind i lokalerne, skal luften igen varmes op.
Michael Møllegaard havde tidligere gennemført et projekt, hvor overskudsvarmen fra kølemaskiner blev udnyttet. Det gav en besparelse på 75.000 kr. det første år alene, og det samme skulle derfor ske med overskudsvarmen fra den nye kompressor.
Michael Møllegaard forklarer, at det efter indkøbet af den nye kompressor kun krævede rør, varmeveksler og en almindelig cirkulationspumpe at tilrette, så overskudsvarmen kunne udnyttes.
”Man kan med et glimt i øjet jo sige, at jeg tog fusen på fjernvarmeselskabet, fordi regningen igen lige pludselig blev noget mindre,” siger Michael Møllegaard om sit seneste projekt med udnyttelse af overskudsvarme.
Udover en reduceret varmeregning er elregningen også blevet mindre for Jemo Pharm.
Tilsammen lyder besparelserne opnået med tilskud fra Erhvervspuljen på:
Michael Møllegaard havde længe haft i tankerne at udskifte de gamle kompressorer, der jævnligt krævede reparationer, og med muligheden for tilskud fra Erhvervspuljen kom der fart på projektet.
”Det er selvfølgelig rart at få penge tilbage, og det er fint, at Erhvervspuljen har en pose penge, man kan søge. Og for mig helt personligt giver det da et ekstra drive, for jeg synes, det var lidt sjovt at se, om mit projekt holdt og kunne komme i betragtning”, fortæller han.
Michael Møllegaard har overordnet været tilfreds med Erhvervspuljen, men han så gerne, at det hele var forløbet lidt hurtigere.
Derfor synes han også, det er positivt, at Erhvervspuljen den 1. november 2022 blev ændret for at sætte fart på processen, og at en virksomhed nu f.eks. ikke behøver vente på tilsagn, men kan gå i gang med sit projekt, straks efter Energistyrelsen har kvitteret for ansøgningen.
”Det giver god mening, for der er da ingen grund til, at vi skulle gå og vente, når nu vi vidste, at vi havde et godt energibesparende projekt på tegnebrættet,” siger Michael Møllegaard.
For Jemo Pharm har det ikke kun været et spørgsmål om økonomiske besparelser og en sundere bundlinje, der har motiveret til at søge Erhvervspuljen.
”Det spiller absolut en rolle, at vi som virksomhed på den her måde styrker vores grønne profil. Det er en målsætning for The Whole Company, at vi arbejder henimod at blive en CO2-neutral virksomhed,” siger Michael Møllegaard.
Michael Møllegaard og Jemo Pharm stod ikke selv for ansøgningsprocessen, men fik hjælp fra en ekstern rådgiver.
”De sendte en medarbejder ud, han kiggede på projektet og fik nogle målinger med, og han vurderede, at der var penge at hente. Jeg fungerede mere som projektleder, mens han stod for ansøgningsprocessen og holdt mig orienteret undervejs. Det fungerede godt for mig, så jeg kunne fokusere på andre arbejdsopgaver”, siger den tekniske chef.
”Det spiller absolut en rolle, at vi som virksomhed på den her måde styrker vores grønne profil. Det er en målsætning for The Whole Company, at vi arbejder henimod at blive en CO2-neutral virksomhed.”
Michael Møllgaard, teknisk chef