Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Medicinsk tyggegummi
Indsats
Varmegenvinding på ventilationsanlæg
Udført
2018
Besparelse
1,65 GWh eller 900.000 kr./år
Fertin Pharma A/S fremstiller medicinsk tyggegummi. Det stiller store krav til ventilationen, som var en tung post på energiregnskabet. Virksomheden gennemførte derfor en omfattende renovering og investerede i et helt nyt anlæg med varmegenvinding. Indsatsen gav store besparelser.
Fertin Pharma A/S i Vejle fremstiller nikotintyggegummi, der kategoriseres som et medicinsk produkt. Derfor er der helt faste rammer for eksempelvis luftfugtighed og rumtemperatur i produktionens lokaler. Desuden skal lugt og støv fjernes af hensyn til arbejdsmiljøet.
Det stiller store krav til ventilationen på stort set alle arealer i virksomheden. Formålet med projektet var derfor at undersøge, om det var muligt at recirkulere luft og genvinde varme i ventilationsanlæggene.
Processen startede med, at Fertin Pharma gennemgik alle fabrikkens rum 1 for 1 og vurderede, om luften kunne recirkuleres. Hvis det ikke var muligt, pga. støv eller lugt, skulle luften ud gennem et filteranlæg med genvinding af varmen fra udsugningsluften via en varmeveksler.
Løsningen blev både et nyt ventilationsanlæg og ombygning af et eksisterende ventilationsanlæg. Det nye ventilationsanlæg, med en luftmængde på 45.000 m3 pr. time, erstatter flere ældre ventilationsanlæg med adskillige decentrale punktudsugninger og indblæsninger.
Et andet ventilationsanlæg er bygget om og har fået installeret varmegenvinding. Genvindingen sker både ved hjælp af direkte recirkulation af luft fra rummene og ved hjælp af overførsel af varmen fra udsugningsluft til indblæsningsluft via en væskekoblet varmegenvindingsflade. Det nye ventilationsanlæg erstatter dermed et helt ventilationssystem uden nogen form for varmegenvinding.'
Ombygning af flere ældre ventilationsanlæg og et helt nyt ventilationsanlæg med varmegenvinding betyder, at Fertin Pharma sparer ca. 900.000 kroner/år. Det nye ventilationsanlæg har en forventet levetid på mindst 20 år. Gevinsten over de næste 20 år er altså ca. 18 mio. kr.
Alt i alt kommer optimeringen af ventilation hos Fertin Pharma til at skære 672.000 kr. af varmeregningen om året. Dertil kommer en elbesparelse på 218.000 kroner årligt, fordi det nye ventilationsanlæg er energieffektivt med bedre ventilatorer, blæsere, lufttransport og behovsstyring. Endelig skal der ikke bruges lige så meget energi til affugtning, når en større del af luften bliver recirkuleret.
Investeringen var 2,8 mio. kr., og det giver en simpel tilbagebetalingstid på 2,4 år efter tilskud.
Ventilation er nødvendigt for bl.a. at rense luften og styre lufttryk og temperatur i mange virksomheder. Men det er ofte muligt at opnå store elbesparelser. Ventilations- og udsugningsanlæg står for op til 15 % af det samlede elforbrug i virksomheder.