BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Varmepumper har skåret 20 % af elregningen

Varmepumper har skåret 20 % af elregningen

Et energitjek af sommerhuset pegede på, at der var mange penge at spare ved at udskifte elvarmen med en luft til luft- og en luft til vand-varmepumpe.

Beboere

Hans Jørgen ejer sommerhuset sammen med sin søn Jesper. De købte huset i 2011 som en investering og havde derfor planer om at udleje det så meget som muligt. Beliggenheden spillede en stor rolle i valget af lige præcis det her hus, fordi Vesterhavet er en populær feriedestination for især tyske turister. Huset er et poolhus med plads til 12 personer og er udlejet ca. 30 uger om året fordelt på forår, sommer og efterår.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi havde i længere tid talt om at udskifte elvarmen med noget mere energibesparende. Det er dyrt at opvarme sådan et stort hus med pool, og vi regnede med, at der ville være nogle store besparelser at hente der. Så da vi fik tilbudt et uvildigt energitjek fra vores udlejningsbureau, takkede vi ja. 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi fik besøg af en energikonsulent, som lavede en analyse af husets energiforbrug og en række beregninger over effekt og besparelser ved forskellige former for energirenoveringer. Bagefter modtog vi en rapport med resultaterne af energitjekket, og den viste, at varmepumper ville give os de største besparelser.

Derefter indhentede vi tilbud fra 2 håndværkere, hvoraf vi kendte den ene i forvejen. Tilbuddene var næsten ens, så vi endte med at bruge den håndværker, vi allerede kendte. 

Økonomien

Økonomi

Vi finansierede projektet med en opsparing, vi har lavet med lejeindtægterne. Rapporten fra energikonsulenten indeholdt også et overslag over, hvad udgiften til renoveringen ville være, så vi havde en god idé om prisen, inden vi gik i gang. Økonomien betød ret meget, fordi udgiften helst skal være tjent ind igen i løbet af en overskuelig årrække. 

Processen

Forløb

Selve installationsarbejdet gik rimeligt nemt og smertefrit med en lille forsinkelse på luft til vand-varmepumpen. Det tog ca. 2 dage i alt. Håndværkerne lavede hele arbejdet, så ud over at rydde lidt op, lavede vi ikke noget selv. 

Resultatet

Resultat

Vi havde regnet med en besparelse på 40-60 % ud fra de oplysninger, vi havde fået fra producenten af varmepumperne. Men indtil videre har vi kun opnået en besparelse på ca. 20 %, så det lever altså ikke op til vores forventninger. Vi har selvfølgelig opnået en konkret og mærkbar energibesparelse – tilbagebetalingstiden på renoveringen bliver bare noget længere, end vi havde forventet.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Gode råd over hækken

Bemærk, at effekten af din energirenovering kan blive mindre, end du forventer
Stil spørgsmål til producentens beregninger, og undersøg, om du vil kunne opnå den samme besparelse
Case, Skift fra elvarme til varmepumpe, Hans Jørgen, Ringkøbing

Denne case er skabt i samarbejde med:

Novasol

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Luft til luft-varmepumpe

Typisk besparelse ved luft til luft-varmepumpe

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning