BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Fra olie til vedvarende energi

Fra olie til vedvarende energi

En lidt for høj olieregning og et stærkt ønske om mere miljørigtig energi var årsagen til, at huset fra 1937 fik byttet oliefyret ud med jordvarme og solceller.

Beboere

Lige inden for byskiltet til Faaborg ligger det gule murstenshus fra 1937. Her bor biologerne Inger og Erik. Parret, som begge er i begyndelsen af 60’erne, købte huset i 1993, og det var især Faaborg Fjord 100 meter væk, som gjorde udslaget.

Huset var i rimelig god stand ved købet, og kun vinduer og døre blev skiftet ud. I 2012 besluttede de at droppe olien og i stedet satse på jordvarme og solenergi. 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi syntes, det blev meget dyrt at opvarme med olie, og derfor begyndte vi at overveje alternative muligheder, fortæller Erik. Oliefyret var egentlig ikke udtjent, men vi ønskede på sigt at få en billigere og mere miljørigtig opvarmning af vores hus.

Vi kontaktede en energikonsulent, som kom og så på huset og foretog forskellige tekniske målinger. Han fortalte, at vi kunne opvarme huset med et jordvarmeanlæg, og han anbefalede også, at vi fik efterisoleret vores sydvendte ydervæg. Det var med denne rådgivning i ryggen, at vi traf den endelige beslutning om at energirenovere.   

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi fik den primære rådgivning gennem en energikonsulent, som kom ud og så på vores hus. Da vi havde besluttet at satse på jordvarme og solenergi, gik jeg selv i gang med at undersøge markedet og sætte mig grundigt ind i tekniske data, virkningsgrader og priser på forskellige anlæg. Jeg synes, det er vigtigt og rart selv at have et teknisk overblik og en forståelse for de løsninger, vi valgte, siger Erik. 

Økonomien

Økonomi

De tilbud, vi fik fra vores håndværkere, holdt, så på den måde var der ikke nogle ubehagelige økonomiske overraskelser i projektet. Dog fik vi en ekstraudgift på montage af solceller, da det viste sig at være nødvendigt at lave en overstrygning af den del af taget, hvor solcellerne blev monteret. 

Processen

Forløb

Både på jordvarmeanlægget og solcellerne fik vi tilbud fra 2 forskellige håndværkere. Jeg havde sat mig ind i de tekniske krav, og det var helt sikkert en fordel, når vi skulle vurdere håndværkernes forslag til løsninger. Vi valgte helt bevidst at bruge lokale håndværkere, ud fra den betragtning, at det giver den bedste dialog og service. En lokal håndværker kan altid lige komme forbi, hvis der er problemer, og jeg tror, de tager et større ansvar for at sikre en god løsning.

Jordvarmeanlægget og montering af solcellerne blev udført 100 % af håndværkerne, mens vi i samarbejde med en lokal murermester foretog efterisoleringen af ydervæggen, siger Erik. 

Resultatet

Resultat

Vi fortæller altid, hvor utroligt tilfredsstillende det er, at vi kan producere vores egen strøm til opvarmning af huset. Det er vi virkelig glade for, fortæller Erik. Rent praktisk har vi været nødt til at sætte en radiator op i kælderen, da oliefyret ikke længere varmer her, og vi er selv blevet meget mere bevidste om vores energiforbrug. Vi aflæser både elforbruget og -produktionen hver uge, og vi prøver ikke at bruge mere strøm end højst nødvendigt.

I fremtiden skal loftet nok efterisoleres, selvom beregninger fra vores energikonsulent viste, at vi ikke vil spare mange penge på det. 

Økonomi

Energiforbrug før
55.100kr./år
Energiforbrug efter
12.400kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
42.700kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af let ydervæg, udefra
39.000kr.
Skift til jordvarme
138.000kr.
Solcelleanlæg
142.000kr.
I alt
319.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Gode råd over hækken

Overvej at skifte til vedvarende energi
Brug lokale håndværkere

Forbedringer og typiske besparelser

Skift til jordvarme

Typisk besparelse ved skift til jordvarme

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning