Ventilation
Ventilation
Ventilation i murermestervillaen
Ventilation i murermestervillaen
Murermestervillaen er oprindelig naturligt ventileret. Der kommer frisk luft ind gennem vinduer og utætheder.
Ventilation og aftræk
- Naturlig ventilationMurermestervillaen har oprindeligt haft naturlig ventilation. Villaens ydervægge er som regel tætte, da de består af murværk. Den friske luft kommer ind gennem oplukkelige vinduer og utætheder f.eks. omkring de gamle vinduer med 1 lag glas, ved samlinger mellem loft og ydervægge eller ved samlinger mellem gulve og ydervægge osv.
- Rist i køkkenskabNogle murermestervillaer havde en rist i ydervæggen ind mod et højt skab i køkkenet, som blev holdt koldt på denne måde – et såkaldt spisekammerskab.
- Lodrette aftrækDe fleste murermestervillaer havde ikke badeværelser og toiletter oprindeligt og dermed lodrette aftræk fra dem. Det kan de have fået senere, da der blev installeret toilet og bad. Skorstenseffekten gennem de lodrette aftræk sørger for at lede den opvarmede og beskidte luft ud. Det samme gælder for køkkenet, hvis det ikke har fået en emhætte med aftræk til det fri.
- BrændeovnMange af murermestervillaerne havde en brændeovn eller kakkelovn til at opvarme alle opholdsrum. Skorstenen for disse virker også som et naturligt aftræk. Hvis brændeovnen eller kakkelovnen er i brug, skal den bruge luft for at kunne brænde. Den luft trækkes ind gennem utætheder i huset og kan føles som træk.
Husk at lufte ud
- Daglig udluftningHvis murermestervillaen ventileres naturligt, stiller det krav til beboerne om, at de husker at lufte ud. Der skal luftes ud 2-3 gange om dagen med fuld gennemtræk i 5-10 minutter i stuetagen og på 1. sal. Det er vigtigt at overholde tidrummet, så huset ikke køles for meget ned. Hvis det sker, har man ingen glæde af det tunge murværks varmeakkumulering, som gratis varmer den friske luft op.
- Husk kælderenKælderen bør også luftes ud med fuld gennemtræk. Udluftningen bør foretages tidligt om morgenen eller sent om aftenen på solrige dage, så du undgår sommerkondens. Sommerkondens opstår, når varm, fugtig luft kommer ind i kælderen og kondenserer på kældervægge og gulvet, som er kolde, fordi der er kontakt til jorden. Når der opstår kondens, er der risiko for skimmelvækst.
Ventilation i murermestervillaen
Case - Det har andre gjort