Renovering af huse
Renovering af huse
Gode råd til renovering af hus
Gode råd til renovering af hus
Fordele
Ved at energirenovere kan du spare penge på energiregningen, skåne klimaet og forbedre indeklimaet i huset.
- Kroner og øreEnergirenovering er en investering, du hurtigt kan mærke på energiregningen. Og bygningens værdi øges i forhold til salg eller udlejning.
- Klima og miljøMindre brug af varme giver mindre udledning af CO2 fra fossile brændsler som kul, olie og gas.
- SundhedVentilation og god isolering reducerer risikoen for, at man udvikler astma og allergi og kan afhjælpe hovedpine, træthed og andre gener, der ofte kan skyldes et dårligt indeklima.
- KomfortNår du energiforbedrer huset, får du mindre træk og kulde.
- Rolig boligEnergiforbedringer giver typisk mindre støj fra gaden og husets installationer.
Sæt ord på økonomi og behov
Begynd med at sætte ord på dit behov. Er det vigtigste en lavere varmeregning, eller er det bedre indeklima og mere plads?
Overvej så økonomien - hvor meget må renoveringen koste? Find tal og fakta frem for energiforbrug, lån, rådighedsbeløb, friværdi osv.
Søg inspiration til renoveringen
- Se, hvordan andre har gjortI vores casebank kan du se, hvad andre har gjort, og hvad de har fået ud af det.Casebanken
- Overvej hensyn til arkitekturenPå Danskeboligarkitekter.dk kan du se eksempler på, hvordan du kan tænke arkitekturen ind i renoveringsprojektet. Danskeboligarkitekter.dk
Se nærmere på dit hus
-
Husets tilstandHvis dit hus er energimærket, har du allerede en liste over rentable energiforbedringer, du kan tage udgangspunkt i.
Find energimærket - HustypenHustypen giver dig et fingerpeg, om hvad du typisk skal renovere og hvordan. I Bygningsguiden har vi samlet viden om de 15 mest almindelige hustyper. Her kan du også se, om dit energiforbrug er højt eller lavt i forhold til huse, der ligner dit.Bygningsguiden
Det kan du gøre
Isoler
Et hus med god isolering er rart at bo i, skaber et bedre indeklima og giver en lavere varmeregning.
Skift eller renover vinduerne
Hvis dine vinduesrammer er i ok stand, behøver du som udgangspunkt ikke udskifte hele vinduet. Så kan du nøjes med at renovere vinduet eller skifte ruderne.
I vores Energiløsninger kan du slå op, hvor meget du kan spare ved f.eks. at skifte vinduerne. Du kan også læse om, hvordan det foregår, hvad du skal vælge, og hvilke fordele det giver.
Rådgivning udefra
Det er ofte en god idé at have en rådgiver, særligt på større renoveringsprojekter. Rådgiveren kan hjælpe dig med at få overblik over husets tilstand og mulighederne og kan også hjælpe med at gennemføre dit projekt.Læs mere om forskellige typer rådgivere
Konkretiser og beskriv
Nu skal du konkretisere dit projekt med en overordnet beskrivelse - i tegninger og tekst. Hvordan og hvor i huset du vil renovere, hvilke materialer du vil bruge osv. Overvej også, hvornår på året projektet skal udføres. Beskrivelsen kan være starten på en eventuel ansøgning til en byggetilladelse.
Brug energiløsningerne – de indeholder detaljerede beskrivelser af, hvordan du forbedrer din bolig med fokus på både energiforbrug og byggeteknisk korrekte løsninger.
Lovgivning og tilladelser
- Undersøg, om der er servitutter eller lokalplaner, du skal tage højde for.
-
Tjek Bygningsreglementet for relevante lovkrav, og find ud af, om du skal have en byggetilladelse. Til en byggetilladelse skal du bruge målfaste tegninger og beskrivelser af projektet.
Læs mere om Bygningsreglementets energikrav - Få de fleste detaljer på plads, inden du søger om byggetilladelse.
- Gennemgå dit projekt sammen med eventuelle rådgivere, inden du sender det ind til myndigheden.
Indhent tilbud
Få flere tilbud på dit projekt. Sørg for, at tilbuddene kan sammenlignes, så du får den bedste løsning. En udførlig tilbudsliste med detaljeret tegningsmateriale, tidsplan, oplysninger om nødvendige godkendelser og tilladelser – f.eks. fra kommunen osv. - sikrer dig mod overraskelser senere i forløbet.
Det er dig som bygherre, der skal indgå aftaler med håndværkere, inden du sætter en byggeopgave i gang. Hvis du har en totalentreprenør, indgår denne alle relevante aftaler med de håndværkere, der skal stå for byggearbejdet.
Tilskud og fradrag
Du kan få tilskud til en række energivenlige renoveringer. Du skal søge og få tilsagn om tilskud, INDEN arbejdet går i gang.
Kan du ikke få tilskud, kan du måske få fradrag. Med håndværkerfradraget kan du trække arbejdslønnen til energiforbedringer af din bolig fra i skat.
Gennemfør projektet
Hold et opstartsmøde med håndværkere og eventuelle rådgivere. Hvis du selv styrer processen, er det vigtigt, at du:
- fører tilsyn undervejs med både kvalitet, tid og pris
- holder et vågent øje med tidsplanen
- sørger for, at der løbende er byggemøder og kvalitetssikring af arbejdet, så fejl undgås eller udbedres hurtigt
- sørger for, at der foregår en kontrolleret affaldssortering i adskilte affaldscontainere.
Aflevering
Når arbejdet er afsluttet, er det vigtigt, at der er en komplet gennemgang af løsningen for at sikre, at alt blevet som aftalt. Og sørg for, at evt. mangler bliver udbedret, inden den endelige afregning.
Drift og adfærd
Hvis du har fået installeret nyt varme- eller ventilationsanlæg, bør du tegne serviceordninger, så anlægget kan blive kontrolleret jævnligt.
Du kan også tjekke dit energiforbrug med mellemrum, så du kan se, om det er på et forventet niveau.
Guide til energirenovering
Guide til energirenovering
Guide til energirenovering
Gode råd til renovering af hus
Film om energirenovering
Film om energirenovering
Se vores film om energirenovering, og hvornår det kan være en god idé at renovere dit hus. Få overblik over fordelene, og hvilke forbedringer der er mest almindelige.