Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Pigmenter til farvestoffer
Indsats
Varmepumpe
Besparelse
700.000 kr./år
År
2012
Fokus på energiforbruget ledte videre til en varmepumpe, og nu sparer farvefabrikken Sun Chemical 700.000 kr. årligt.
Sun Chemical er en farvefabrikant, som producerer pigmenter til farvestoffer.
Sun Chemical er en international virksomhed, hvis danske afdeling har til huse i Køge. Her råder virksomheden over 65 bygninger på omtrent 6.000 m2. Heraf opvarmes omkring 15 bygninger, som udgør cirka 1/3 af det samlede areal.
Sun Chemical opvarmede sine bygninger med damp. Det lignede en oplagt løsning, fordi virksomheden bruger damp i sin produktion. Af den damp, Sun Chemical producerer, gik 75 % til produktionen og 25 % til rumopvarmning.
Det var en dyr fornøjelse at opvarme sine bygninger med damp.
”Det viste sig at være en uhensigtsmæssig og ineffektiv løsning. Først blev dampen varmet op til 160 ºC, så blev den kølet ned og konverteret til rumvarme. Vi brugte 4 mio. kr. om året på rumopvarmning. Det er et beløb, man lægger mærke til,” siger Manager for Production, Logistics and Business Improvement Hans-Christian Schwartzbach.
Da det blev klart, hvor store varmeudgifterne var, var der ingen tvivl længere. Der skulle fokus på, hvordan der kunne spares på energien.
”Det har vist sig, at vi kunne få rigtig gode besparelser ved at opvarme vores bygninger på en anden måde,” siger Hans-Christian Schwartzbach.
Der kom flere alternative varmeformer på bordet: Fjernvarme, jordvarme samt en kombination af luft til luft-varmepumper og luft til vand-varmepumper. Men de var ikke alle lige gode, så valget blev truffet efter udelukkelsesmetoden, som Hans-Christian Schwartzbach siger det.
Fjernvarmen havde dels lange udsigter, og dels var det en temmelig stor investering, fordi der skulle føres rør til de 6 bygninger, der stod for hovedparten af rumvarmeudgiften. Jordvarmen (også kendt som væske til vand-varmepumper) var heller ikke noget alternativ, fordi der skulle graves for langt ned. Derfor faldt valget på de 2 andre typer varmepumper: Luft til luft og luft til vand.
Da Sun Chemical gik i gang med projektet, var der ikke mange varmepumpeleverandører, der havde erfaring med store industrivirksomheder. Derfor var det vanskeligt at finde en varmepumpeleverandør, som kunne leve op til kravene. Den endelige løsning blev luft til vand-varmepumper i 2 af bygningerne og luft til luft-varmepumper i 4 af bygningerne.
Den uheldige konsekvens af bøvlet med at finde en leverandør er, at Sun Chemical i nogle bygninger i årets koldeste måneder er blevet nødt til at supplere varmepumpe-løsningen med damp. Besparelsen er dog stadig anseelig. Og selvom Sun Chemical ikke opnåede den forventede besparelse, er Hans-Christian Schwartzbach fortrøstningsfuld:
”I dag er der flere leverandører, som har erfaringer med varmepumpeløsninger til industrien. Det betyder, at man i dag ikke ville have de samme udfordringer, som vi havde, da vi skulle finde en leverandør.”
Sun Chemical fik et samlet tilskud på 700.000 kroner til investeringen.
Uden tilskuddet var projektet ikke blevet til noget, og Hans Christian Schwartzbach opfordrer andre, der skal i gang med energieffektiviseringer, til at undersøge mulighederne for tilskud.
”Der er ikke mange, der kender til muligheden, men for os var det altså altafgørende, at vi kunne finansiere projektet på den måde.”
Varmepumpeløsningen giver en samlet besparelse i omegnen af 2 mio. kWh om året og ca. 700.000 kr. om året.
”Vi er rigtig glade for, at vi fik afdækket potentialet ved vores energikortlægning. Det kan godt betale sig at gå varmeforbruget efter i sømmene – hos os viste der sig jo at være meget at komme efter,” fortæller Hans Christian Schwartzbach.
Ud over et plus på bundlinjen har Sun Chemical fået meget ros af EHS-gruppen, der på internationalt niveau i Sun Chemical tager sig af bl.a. klimaspørgsmål. Også på medarbejderne mærker man en forskel.
”De er stolte over at være et sted, hvor der bliver gjort noget for at sænke CO2-udslippet, og hvor vi tænker på miljøet,” fortæller Hans-Christian Schwartzbach.