Energiledelse egne bygninger
Energiledelse egne bygninger
Energiledelse i staten
Energiledelse i staten
Energiledelse og statens forpligtelser
Energiledelse er en systematisk tilgang til at spare energi og dermed driftsudgifter og CO2.
For statslige institutioner er det oplagt at bruge energiledelse til at opfylde kravet om inden 2020 at reducere energiforbruget med 14 % i forhold til 2006.
Kravet stammer fra EU’s energieffektiviseringsdirektiv, og bestemmelserne er implementeret i dansk lov via Cirkulære om energieffektivisering i statens institutioner.
Det er op til det enkelte ministerium at sikre, at målet for reduktionen i energiforbruget nås. Af cirkulærets bestemmelser fremgår det bl.a., at alle statslige institutioner er forpligtet til at:
- Reducere energiforbruget
- Udøve en energieffektiv adfærd
- Indberette energiforbrug
- Sikre energieffektive bygninger
- Offentliggøre og synliggøre energi- og vandforbrug
Energiansvarlig i en statsinstitution (EP)
Alle statslige institutioner skal have en energiansvarlig person (EP). EP’en skal samarbejde med den koordinerende energiansvarlige kontaktperson i ministeret om gennemførelse af bestemmelserne i Cirkulæret om energieffektivisering i statens institutioner.
Som EP´er det bl.a. din opgave at sørge for:
- Indberetning af forbrugAt udviklingen i institutionens varme, el og vandforbrug følges, og forbruget pr. ejendom indberettes til Offentligt Energiforbrug.
- Synliggørelse af forbrugetAt institutionen synliggør og offentliggør elforbruget via energibesparelseristaten.dk og en ny database for statens energiforbrug.
- Beskrivelser af energispareindsatsenAt hvert enkelt ministerium beskriver deres energispareindsats på deres egen hjemmeside.
- Offentliggørelse af energimærkeAt institutionen offentliggør deres gældende energimærke.
- Etablering af fjernaflæsningAt der etableres fjernaflæste forbrugsmålere i statens bygninger.
- OmkostningseffektivtAt drift, vedligeholdelse og ombygninger sker på en energi- og omkostningseffektiv måde, ligesom at medarbejderne udviser energieffektiv adfærd.
Hjælp til at indføre energiledelse i staten
I kommer godt i gang med energiledelse ved at kende jeres nuværende situation.
- Kortlæg energiforbrugetEnergistyrelsen anbefaler fjernaflæsning, hvor I kan følge målerdata på timebasis. Det gør det nemt at spotte unødvendigt energiforbrug. Overvej også et CTS-anlæg (Central Tilstandskontrol og Styring), der kan styre og overvåge f.eks. varme- og ventilationsanlæg efter behov.
-
Få et energisynOvervej et energisyn. Det giver jer status over bygningernes energiforbrug og forslag til oplagte energitiltag.
Læs mere om energisyn på ens.dk -
Sammenlign jer med andreDet er et godt argument for at energioptimere, hvis jeres bygning bruger det samme eller mere energi end gennemsnittet for lignende bygninger. Brug værktøjet Offentligt Energiforbrug til at sammenligne jer med andre statslige bygninger og institutioner.
Gå til Offentligt Energiforbrug
Her på SparEnergi.dk er samlet en række værktøjer til arbejdet med energiledelse, bl.a. en energiledelsesvejledning for staten og skabelon til en energihandlingsplan.
Energiledelse: Stat og kommuner
Energiledelse: Stat og kommuner
Energiledelse: Stat og kommuner
Energiledelse: Kontor
Energiledelse: Kontor
Energiledelse: Kontor
Skabelon til energihandlingsplan
Skabelon til energihandlingsplan
Skabelon til energihandlingsplan
Energiledelse i staten
Værktøjer og råd
Værktøjer og råd
Gode råd om større renoveringer
Forsøg at opnå en garanti fra entreprenøren for opnåede energibesparelser. Det minimerer risikoen for jer som bygherre. Princippet kendes fra ESCO – en projekt- og finansieringsmodel, hvor energirenoveringer finansieres gennem energibesparelser.
Gode råd om indkøb og drift
- It- og kontorudstyr
- Hvidevarer, både til private og professionelle
- Belysning
- Serverrum
- Ventilation
- Cirkulationspumper
- Energirigtige indkøb