Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Fødevarer
Indsats
Reducering af CO2-udledning
Besparelse
858 MWh årligt
År
2,5 - 3 år
Med tilskud fra Erhvervspuljen får Bæchs Conditori en hjælpende hånd til at skrue et ordentligt nøk ned for forbruget af naturgas på fabrikken i Hobro og reducerer CO2-udledningen med 215 ton om året.
Bæchs Conditori har siden 1878 produceret konditorkager, og fra fabrikken i Hobro bliver der årligt bagt og pakket cirka 2.200 ton forskellige slags kager. Det bliver blandt andet solgt til in-store bagerier i supermarkeder og til konferencer, kantiner og andre kunder i foodservice-branchen.
Produktionen sker efter gammeldags håndværksprincipper, og af de 110 ansatte har cirka 100 af dem fingrene i kagedejen.
I øjeblikket er naturgas det primære brændsel for Bæchs Conditori, men det skal tilskuddet fra Erhvervspuljen være med til at ændre.
Når varmepumperne er installeret, vil naturgas ikke længere blive brugt til rumopvarmning, der alene står for cirka 40% af virksomhedens forbrug af naturgas. Det samme gør sig gældende for opvarmningen af de store mængder vand, der hver dag bruges til rengøring på fabrikken.
For Bæchs Conditori var det helt oplagt at tage fat på den grønne omstilling og begynde at udfase naturgassen med tilskud fra Erhvervspuljen, fortæller fabrikschef Johnny Engberg.
”Vi er ejet af Orkla. Og fra deres side er det et krav, at man skal være fossilfri inden 2030, så det gav helt sig selv, at vi skulle gøre noget ved det. Og så er det jo bare positivt, at det kan ske med tilskud fra Erhvervspuljen”, siger han.
Norske Orkla er en international koncern og Nordens største producent af mærkevarer.
Fabrikken i Hobro forbruger cirka 90.000 m3 naturgas årligt, og rumopvarmningen alene står for 40 %.
”Det overraskede mig, at det var så meget, der gik til den del”, siger Johnny Engberg.
I de kommende år vil Bæchs Conditori også udskifte gasovnene med el-ovne for helt at udfase naturgassen.
Ifølge beregningerne vil projektet medføre, at Bæchs Conditori reducerer energiforbruget med 858 MWh/år.
Det svarer til en CO2-reduktion på 215 ton om året.
Den jyske konditorvirksomhed investerer selv mellem 2,5 og 3 mio. kr., mens tilskuddet er på 425.000 kr.
Det er med til at sikre en reduktion i tilbagebetalingstiden, der ender mellem 2,5 og 3 år.
”Det gør en forskel, at man på den måde kan reducere tilbagebetalingstiden, og selvom der er nogle ting og beregninger, man skal have styr på i ansøgningsprocessen, så kommer det helt sikkert til at være det værd. Når det kommer til brændsel, så har vi et ønske om at være fossilfri og bidrage til den grønne omstilling, og så er der ingen vej udenom at reducere og til sidst helt blive fri af naturgassen”, siger fabrikschef Johnny Engberg.
For Bæchs Conditori findes ønsket om at bidrage til den grønne omstilling ikke kun internt i virksomheden og hos ejeren Orkla.
Det projekt, som Erhvervspuljen giver tilskud til, er også med til at fremtidssikre virksomheden, fortæller Johnny Engberg.
”Flere af vores kunder er også begyndt at efterspørge klare statements indenfor bæredygtighedsområdet, og vi bliver også spurgt, hvilke tiltag Bæchs Conditori gør for at nedbringe udledningen af CO2. Så det er et must at gøre noget, for det står øverst på dagsordenen i øjeblikket”, siger han.