Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Maltprodukter til bryggerierne
Indsats
Energiledelse og procesoptimering
Besparelse varme
25 %
Besparelse el
40 %
Viking Malt producerer maltprodukter til bryggerierne, og virksomheden har gennem mere end 20 år arbejdet systematisk med at reducere energiforbruget i alle dele af produktionsprocessen. Samlet er det lykkedes at reducere elforbruget med 40 % og varmeforbruget med 25 %.
Når man producerer malt, er den største omkostning råvaren i form af byg. Men ser man bort fra den, udgør energi langt størstedelen af de resterende omkostninger - ca. 53 %.
Fordi energi udgør så stor en del af omkostningerne, giver det en naturlig motivation til at optimere forbruget. Med udgangspunkt i den internationale energiledelsesstandard ISO50001 indledte virksomheden derfor en omfattende optimeringsindsats i malteriets processer.
Baggrunden er den, at Viking Malt siden 1996 har haft en aftale med Energistyrelsen om energieffektivisering. Viking Malt har således bl.a. forpligtet sig til at indføre energiledelse og gennemføre alle energibesparende tiltag, som har en tilbagebetalingstid på under 4 år.
Den systematiske indsats med energiledelse har bidraget til, at der er kommet fokuspå energiforbruget i produktionsprocessen, og at der er kommet skub i arbejdet med processtyring og procesoptimering.
Det mest energitunge led i maltningsprocessen er køllen. Her tørres kornet (grønmalten), og i den forbindelse udvikles de vigtige aromakomponenter, som bidrager afgørende til smagen i den færdige øl. Tørringsprocessen står alene for 99 % af fabrikkens varmeforbrug og 52 % af det samlede elforbrug. Potentialet for besparelser er således ganske stort.
Det store elforbrug går især til blæserne, som blæser varm luft gennem grønmalten for at tørre den. Hos Viking Malt har man dog fundet ud af, at det periodevist er muligt at reducere blæsernes elforbrug med 88 %, hvis hastigheden sænkes til det halve. Selv mindre reduktioner af hastigheden vil således reducere elforbruget markant.
I nogle led af maltningsprocessen er der brug for køling. Hos Viking Malt udnytter man, ligesom på andre malterier, den kolde udeluft om vinteren som frikøling. I sommerperioden, hvor køling med et energiforbrugende anlæg er nødvendig, har man desuden etableret intelligent styring af anlægget. På den måde bliver der kun brugt el, når der reelt er behov for det.
Varmeforbruget er især reduceret ved, at de anlæg, der producerer procesvarme til malteriet, er blevet optimeret. Det meste af tiden forsynes malteriet med varme fra en gaskedel, hvor man bl.a. har øget virkningsgraden fra 90 til 103 % ved at etablere en kondenserende røggasvarmeveksler. Den udnytter kondensvarmen i røggassen, hvilket forklarer dens virkningsgrad på over 100 %.
I dag bruger Viking Malt kun 88 kWh el og 607 kWh varme pr. ton malt, og det er imponerende tal ift. lignende malterier. I Tabel 1 kan man se, at tallene er markant højere hos et tilsvarende russisk og kinesisk malteri, som faktisk har nyere og mere moderne anlæg og derfor har mulighed for at være endnu mere effektive. Viking Malts førerposition skyldes alene, at man systematisk har optimeret malteriets processer, så de matcher produktets reelle energibehov.
Siden 1997 er det således lykkedes at reducere elforbruget med 40 % og varmeforbruget med 25 % – som illustreret i Figur 1 og Figur 2. Det har gjort Viking Malt til et af de malterier i verden, der bruger mindst energi pr. ton produceret malt. Dertil kommer årlige driftsbesparelser på mere end 15 mio. kr.
Energiledelse kan give store besparelser gennem både teknisk optimering og ledelsesmæssig styring. Energiledelse sikrer først og fremmest en bred og systematisk gennemgang af virksomhedens muligheder for at spare energi. Virksomheder, der arbejder med energiledelse, opnår generelt større besparelser end ved en traditionel, teknisk tilgang.