Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Madolie
Indsats
Energiledelse
Besparelse
1,9 mio. kr./år
År
2012
Hos madolieproducenten Scanola har man sat energiforbruget i system. Det har betydet store økonomiske besparelser, en mere effektiv produktion og et bedre sammenhold mellem de ansatte.
Madolieproducenten Scanola er beliggende på Aarhus havn. Cirka en 1/3 af omkostningerne i virksomheden går til energi, og Scanola bruger 240.000 tons raps om året til produktionen. Scanola har de sidste 13 år arbejdet aktivt med energiledelse.
Energiledelse handler om at skabe overblik og sætte sit energiforbrug i system. Ved at sætte sig ind i virksomhedens energiforbrug får man grundlag for at se besparelsesmuligheder.
”Da vi besluttede at satse på energiforbedringer og en grøn profil, var der da en smule skepsis. Især fordi det trods alt involverer en smule bureaukrati, når man skal notere alting ned. Og i en produktionsvirksomhed med mange praktiske og handlekraftige typer kan det virke omstændeligt,” siger direktør i Scanola Claus Emmertsen, som derfor søgte assistance udefra.
”Vi valgte at alliere os med eksterne konsulenter, og det er jeg glad for i dag. For de kunne bibringe viden og erfaring og ikke mindst beregninger. Og da først alle kunne se, at det virkede og i virkeligheden ikke var ekstra arbejde, forsvandt skepsissen hurtigt,” fastslår han.
Scanola bruger nemlig energiledelse aktivt i hverdagen. Blandt andet ved at følge forbruget nøje.
”I dag kører vi et detaljeret reguleringssystem på pc. Der har vi nøgletal for energiforbrug per ton produceret enhed. På den måde kan vi følge tæt med i, hvad forbruget er – og tage eventuelle problemer i opløbet,” fortæller Claus Emmertsen.
Et godt overblik er vigtigt for at kunne måle energiindsatsen – men også for synligheden.
”Når vi har sådan et system, kan vi med det samme se, om der er udsving – det gælder jo, især når der er en positiv forandring som følge af et nyt tiltag. Og det har en ret afgørende effekt i forhold til at holde begejstringen og engagementet oppe,” siger han.
For at energiledelse skal blive en succes, er det vigtigt, at ledelsen er engageret, bakker op om indsatsen og sætter ressourcer af til arbejdet. Når der først er fokus på energibesparelser i hele organisationen, er der ikke langt til handling. Det kan være alt fra at købe energibesparende motorer til produktionen til at bruge automatisk lysstyring i administrationen.
”Der er nærmest uendelige muligheder. Vi har allerede flere gange tænkt, at nu var vi vist i mål. Men så kommer man alligevel på noget nyt. Så er det måske en ny maskine, der er kommet på markedet – eller man har opdaget, at der mangler isolering i produktionshallen. Man bliver kreativ,” fortæller Claus Emmertsen, som også kan mærke, at virksomhedens energiindsats har smittet.
”Det er sket flere gange, at vores leverandører henvender sig til os med gode ideer. På den måde har vi fået opdraget ikke bare os selv, men også vores omgivelser, og det, synes jeg, er utrolig positivt,” siger han.
Resultaterne af arbejdet med energiledelse kan tydeligt mærkes i Scanola.
”Vi har klart en bedre produktion i dag, end før vi begyndte med energiledelse. Fabrikken kører konstant og udnytter energien bedre. Vi har sparet penge, og produktionskapaciteten er steget. Faktisk har vi nok set den største effekt i forhold til bedre produktion. Vi investerer løbende i mere energibesparende reservedele som del af vedligeholdelsen. Og det afspejler sig på bundlinjen,” fortæller Claus Emmertsen.
Konkret har arbejdet med energiledelse medført årlige besparelser på 880.000 kWh el og 3.150.000 kWh varme. Det svarer til knap 2 mio. kr., og investeringerne forrentes med ca. 450 %.
Sidegevinster ved energibesparelser kaldes Non Energy Benefits, og her har Scanola bl.a. oplevet:
Scanola har også udarbejdet en energihåndbog, der hjælper medarbejderne med at være energieffektive – og som holder ledelsen til ilden. For en effektiv energiledelse handler om at ændre fokus i det daglige.
”I starten skal alle vænne sig til det nye tankesæt. Men vi har oplevet, at folk hurtigt engagerer sig og tager ansvar. Derudover kan vi mærke en fælles stolthed over at arbejde i en grøn foregangsvirksomhed,” fortæller Claus Emmertsen.
Han vil til enhver tid anbefale andre at bruge energiledelse.