Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Planteavl
Indsats
Indkøb af såmaskine
Udført
2022
Tilbagebetalingstid
13,37 år
På Hørbygaard er det snart slut med at harve og pløje jorden på markerne. En ny maskine købt med tilskud fra Erhvervspuljen er på vej til at gøre de meget energitunge processer overflødige.
Lige nord for Holbæk, på Tuse Næs Vej, ligger landbruget Hørbygaard. Det er familiedrevet, og siden år 1748 har det tilhørt slægten Castenskiold.
I dag står Christian Castenskiold i spidsen for de 700 hektar landbrugsdrift, hvor han sammen med et par ansatte dyrker både hvede, byg, rug, raps, græsfrø og hestebønner på konventionel vis.
Produktionen sælges fortrinsvis til grovvarevirksomheder rundt om i landet.
Christian Castenskiold var indtil sidste efterår ikke bekendt med Erhvervspuljen, men det ændrede sig efter en samtale med en medarbejder fra Energistyrelsen.
”Han fortalte om de muligheder, der var, og det var medvirkende til, at vi søgte tilskud til den maskine, vi gerne ville have”, fortæller han.
Maskinen kan så direkte i stubjord, der ikke er bearbejdet ved pløjning eller harvning først. Processer, der ellers er meget energitunge.
”Det betyder jo, at vores traktorer skal arbejde mindre, og derfor ikke brænder så meget diesel af. Og hver gang vi lufter jorden ved jordbearbejdning, frigiver vi CO2, men det undgår vi også nu” siger Christian Castenskiold.
Anskaffelsen af en maskine til direkte såning betyder en markant besparelse på dieselforbruget, hvilket medfører en række fordele.
Christian Castenskiold og Hørbygaard fik 56.905 kr. i tilskud fra Erhvervspuljen og har investeringsomkostninger for 896.000 kr.
Tilbagebetalingstiden på investeringen er på lidt over 13 år.
Beslutningen om at overgå til direkte såning og derfor også investere i det nødvendige maskineri havde Christian Castenskiold overvejet, før han opdagede Erhvervspuljen.
Da der var tale om en betydelig investering, endte tilskuddet med at være et puf i ryggen på den nordvestsjællandske landmand.
”Man springer lidt lettere ud i det, når man får et økonomisk tilskud. For os svarer det til 6-7 % af maskinens værdi, så selvom jeg nok havde gjort det under alle omstændigheder på et tidspunkt ude i fremtiden, er det positivt at få en tilskyndelse, der kan hjælpe en på vej”, siger han.
For Christian Castenskiold har det været uproblematisk at benytte sig af Erhvervspuljen, selvom han klarede det meste selv. Først efter at have udfyldt ansøgningen, betalte han for ekstern hjælp.
”Det har egentlig været forholdsvis nemt, og jeg lavede faktisk det hele selv, men fik lige en privat konsulent til at vurdere, om det hele var gjort rigtigt, før ansøgningen røg afsted”, siger han.
Det kostede mellem 3.000 kr. og 5.000 kr. at få hjælp af den eksterne konsulent, oplyser Christian Castenskiold.
”Vi kommer ikke udenom, at vi alle skal gøre en indsats, og selvom det ikke er et krav fra vores kunder, er det her en måde at vise omverdenen, at vi også bidrager til at skabe et mere skånsomt landbrug ved at reducere vores CO2-udledning”, fortæller Christian Castenskiold.
Maskinen kan samtidig bidrage til at reducere mængden af bl.a. gødning, fordi den kan forprogrammeres med kort over markerne og på den måde variere mængden, der fordeles ud.