Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Plastprodukter til industrien og landbruget
Indsats
Optimering af fortørringsproces
Udført
2018
Besparelse
210 MWh/år
VitasheetGroup producerer plastprodukter primært til industrien og landbruget. I processen indgår en energikrævende fortørring af råvaren, som er ABS-polymerer. En analyse viste, at det var muligt at fjerne fortørringen og erstatte den med en kemisk løsning. Resultatet er en betydelig energibesparelse.
Råvaren i produktionen er ABS-polymerer, der absorberer fugt fra omgivelserne. Denne fugt skal fjernes ved fortørring inden ekstruderingen, ellers går det ud over kvaliteten i det færdige produkt. Forbruget til fortørringen er 210 MWh elektricitet/år.
Det høje energiforbrug motiverede VitasheetGroup til at iværksætte en analyse, som skulle nytænke processen.
I stedet for et traditionelt energiprojekt med optimering af fortørringen - var det fra starten målet helt at fjerne behovet for fortørring. Ideen var at binde fugten kemisk med en såkaldt absorbant, der ikke påvirker kvaliteten af det færdige produkt. På den måde skal fugten ikke fjernes ved fordampning, og absorbanten kan rent fysisk blandes i doseringsenhederne.
Udfordringen er, at det ikke må gå ud over kvaliteten af overfladen, farven eller de fysiske egenskaber i slutproduktet. I analysen indgik derfor to prøveproduktioner, hvor der både blev udført målinger af fysiske parametre, ligesom kvaliteten af de færdige produkter blev undersøgt. I den ene prøveproduktion blev der anvendt nye råvarer og i det andet regenereret plast.
Resultatet var positivt, og samtidig blev der også fundet positive sideeffekter, fordi det termiske slid på materialet formindskes, og risikoen for sammensmeltning under tørring forsvandt. Desuden var arbejdstiden for den nye arbejdsgang mindre end ved den oprindelige tørreproces.
Absorbanten tilsættes nu alle produkter, og fortørringsprocessen anvendes ikke mere. Den forventede energibesparelse på 210 MWh elektricitet/år er realiseret fuldt ud. Samtidig har fjernelsen af et led i produktionsprocessen vist sig at gøre planlægningen nemmere og mindske risikoen for flaskehalse.
Mange energibesparende projekter handler om alt det, der sker uden for processerne. F.eks. lys, varme, køling, motorer osv. I dette projekt har der været fokus på selve processen. Ved at søge ind til kernen i problemstillingen er der med kemisk hjælp fundet en væsentlig energibesparelse. Det er desuden lykkedes at eliminere et procesled, som altid har været en flaskehals.
Når man søger ind til det egentlige behov - en tør råvare - åbner det op for helt nye måder at spare energi på. Denne type besparelser kræver ofte en anderledes og bredere forankring af energisparearbejdet, og LEAN-metoder er et effektivt redskab til at lykkes med dette.
Kenneth M. Lindgreen, Quality Manager i VitasheetGroup, fortæller, at projektet har været en øjenåbner for en helt ny tilgang til energibesparelser. Virksomheden har været igennem de forskellige forsyningsanlæg, belysning, motorer osv., men der er ikke flere betydelige energibesparelser at komme efter her.
Dermed er der selve processen at arbejde med. Det betyder, at nye faktorer som kvalitetskrav, produktionsplanlægning og logistik også vil indgå i udviklingen af energiprojekter. Dermed bliver projekterne mere komplekse, men potentialet bliver tilsvarende større.
Mange virksomheder er også begyndt at bruge LEAN-metoder i arbejdet med at spare energi. Der er mange overlap i metoder og angrebsvinkler mellem LEAN og energieffektivisering. En virksomhed med høj produktivitet og god logistik vil typisk også have gode energinøgletal.