Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Genanvendelse af plast
Indsats
Reduktion af spild
Udført
2018
Besparelse
3-4 % el
Aage Vestergaard Larsen A/S er nordens største virksomhed inden for genanvendelse af plastaffald. Virksomheden gennemførte en analyse for at reducere spild i produktionen, og resultatet er både en detaljeret handlingsplan og et højere vidensniveau hos medarbejderne.
Aage Vestergaard Larsen beskæftiger ca. 50 medarbejdere og producerer hvert år omkring 12.500 ton regenererede råvarer til plastindustrien. Når kunderne benytter genanvendt plast frem for ny plast, sparer de miljøet for ca. 2,5 ton CO2/ton plast alt efter plasttype og det land, plastikken importeres fra.
På fabrikken i Mariager modtages plastaffald og fejlproduktion af både almindelige termoplasttyper og mere tekniske plasttyper fra virksomheder og forsyningsselskaber. Råvarerne sorteres, vaskes, kværnes og tørres til et mellemprodukt.
Mellemproduktet ekstruderes og findeles til granulat eller pulver, som enten kan anvendes direkte eller blandes i smeltet tilstand med forskellige fyldstoffer, additiver osv.
Virksomheden ønskede som sagt at reducere spildet og tilrettelagde derfor en analyse af de forskellige former for spild og satte kroner og ører på omfanget.
For at gøre undersøgelsen overskuelig og håndterbar blev alle spildformer i første omgang inddelt i 3 hovedtyper:
Undersøgelsen blev gennemført ved systematisk at gennemgå alle procestrin og vurdere, hvilke typer spild der forekommer. Derefter blev det spild, som der umiddelbart kan gøres noget ved, elimineret, ligesom der udføres beregninger, prioriteringer og handlingsplaner for det resterende og mere komplicerede spild.
Aage Vestergaard Larsen beregnede omkostningerne forbundet med de enkelte former for spild for at kunne forholde sig til betydningen af spildet og for at tydeliggøre det samlede potentiale. Beregningerne omfattede bl.a. værdien af materialet på de forskellige procestrin samt omkostninger især til løn og energi. På den måde blev det synligt for alle medarbejdere, hvilke værdier der går tabt ved spild, og ledelsen fik et værktøj til at prioritere indsatsen.
Morten Seiling, ledelsessystemansvarlig i Aage Vestergaard Larsen, udtaler, at analysen har været noget af en øjenåbner. Det har overrasket, at det samlede spild repræsenterer et så stort beløb, ligesom analysen har givet et nyttigt overblik over, hvor i procesforløbet der er spild af betydning.
Morten Seiling fremhæver desuden især den enkelte medarbejders forbedrede forståelse af konsekvenserne for det samlede procesforløb, hvis der er uhensigtsmæssige rutiner i et enkelt eller flere procestrin.
Det direkte udbytte af undersøgelsen er en handlingsplan med seks specifikke tiltag, som gennemføres i løbet af 2018. Tiltagene er forskellige og omfatter bl.a. effektivisering af udstyr, eliminering af flaskehalse, forebyggelse af anlægsstop samt en analyse for at kunne minimere materialetabet ved produktskift. Mange projekter kan gennemføres uden større investeringer.
Når handlingsplanen er gennemført, forventer virksomheden, at arbejdet med at minimere spildet tillige har reduceret elforbruget med 3-4 %.
Aage Vestergaard Larsen har et årligt elforbrug på ca. 6 GWh og har certificeret energiledelse efter ISO50001. Som elintensiv virksomhed har Aage Vestergaard Larsen indgået aftale om energieffektivisering med Energistyrelsen. Siden indførelse af energiledelse har virksomheden formået at reducere elforbruget/ton produkt med 20 %.
Mange virksomheder er også begyndt at bruge LEAN-metoder i arbejdet med at spare energi. Der er mange overlap i metoder og angrebsvinkler mellem LEAN og energieffektivisering. En virksomhed med høj produktivitet og god logistik vil typisk også have gode energinøgletal.