Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Kommunikation, marketing og it
År
2012
Indsats
Ventilationstjek
Besparelse
220.000 kr./år
Ved hjælp af et ventilationstjek opdagede Bording, at behovet for ventilation var faldet drastisk. Firmaet kan nu se frem til at spare over 200.000 kr./år.
Bording-koncernen har knap 300 ansatte, heraf ca. 70 ansatte i Herlev, der leverer kommunikationsløsninger inden for marketing og it. Virksomhedens 4 lagerhaller i Herlev opbevarer i dag hovedsageligt papirvarer og kunders marketingmaterialer, som spænder fra standardpapir til en hoppeborg og messetøj.
Bording skrev i 2009 under på FN’s Global Compact, som er et Corporate Social Responsibility-værktøj og består af et sæt etiske spilleregler med 10 principper inden for arbejdstager- og menneskerettigheder, miljø og antikorruption.
Tidligere brugte Bording 1 af de 4 haller i Herlev som trykkeri, og derfor var der blevet opført et stort, effektivt ventilationsanlæg, som sugede overskudsvarme og støv ud og sikrede frisk luft i hallens 1.750 m3.
Virksomheden holdt ventilationsanlægget i stand med løbende service. Efter en årrække valgte ledelsen at se nærmere på anlægget.
”Vi opdagede problemet, da vi så på budgettet. Netop på det lager brugte vi ca. 3 gange mere energi pr. m2 end i de andre bygninger. Så det gik vi i gang med at undersøge,” siger økonomidirektør Mikael Løgstrup.
Bording bestilte et tjek af deres ventilationsanlæg. Konklusionen var, at den mængde luft, som blev skiftet ud, var alt for stor til det nuværende behov, og at ventilationsmotorerne kørte med dårlig virkningsgrad.
”Ventilationsanlægget var klart overdimensioneret i forhold til, hvad vi egentlig har behov for på lageret. I bund og grund handler det om at finde den helt rette ventilation til behovet,” siger Mikael Løgstrup.
Efter at have fået ingeniørrådgivning valgte Bording at lave en enkel ombygning af deres ventilationsanlæg. Det sænker luftcirkulationen, recirkulerer luften i hallen og bruger mindre energi til opvarmning af luften. Samtidig forbedrede Bording deres porte for at forhindre varme i at slippe ud.
Med den rigtige ventilation bruger Bording nu langt færre penge på ventilation.
”For os driver pengene og sund fornuft værket, og det kan virkelig betale sig. Vi får en bedre bundlinje, og så får vi god samvittighed, fordi vi bidrager til mindre CO2-udledning,” siger Mikael Løgstrup.
I dag bruger firmaet omkring 400.000 kWh mindre pr. år på det ene lager, hvilket svarer til godt 220.000 kr. Størstedelen af besparelserne er på varme.
Bording har fundet ud af, at energitjek er vejen frem.
”Hos os er der gået lidt sport i at spare på energien. Nu har vi fået erfaringer med at tjekke ventilationsanlæg og planlægger også at undersøge ventilationsbehovet i vores andre bygninger rundt om i landet. Vi følger op på energiforbruget måned for måned, og hvis vi opdager afvigelser, så undersøger vi årsagen og regulerer, indtil forbruget finder et fornuftigt leje. Og det betaler sig,” siger Mikael Løgstrup.
Arbejdet med at sænke energiforbruget er ifølge Mikael Løgstrup også med til at sende et signal til omverdenen om, at firmaet tager et samfundsansvar.
Mikael Løgstrup anbefaler andre virksomheder at tjekke deres ventilationsanlæg, især hvis de skifter fra en produktion til en anden. Ifølge ham er den indsats, som firmaet skal investere i projektet, til at overskue.
”Virksomheder som vores har normalt mange andre ting i hovedet end lige energiregninger. Så det kræver, at ledelsen beslutter sig for at fokusere på energiforbrug og besparelser. Ellers falder det nemt mellem 2 stole i en travl hverdag. Men i virkeligheden skal der ikke meget arbejde til. For os tog det ikke mere end ½ dags tid at kigge på budgettet, hente målingerne og ringe efter en mand til at tjekke anlægget. Og nu kan vi regne med at se besparelser allerede næste måned,” siger han.