Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål?
Kontakt os på tlf.: 31 15 90 00 eller info@sparenergi.dk.
Du kan også deltage i et af vores webinarer og få gode råd til, hvordan du undgår overraskelser på el- og varmeregningen.
1850-1920 Landhus, stuehus
Byggeår
1900
Renoveringsår
2021
Areal
167 m2
Antal beboere
2 voksne
Opvarmning
Jordvarme
Jørn købte ejendommen i 1983. Han faldt for det gamle husmandssted med dens 4 hektar i de naturskønne omgivelser: Blot en kort gåtur gennem den tilstødende klitplantage fører ned til en rolig strand.
Jørn og Annette tilbringer det meste af året i boligen, som de har renoveret af flere omgange.
For os er det afgørende at have en bolig, som er dejlig at opholde sig i året rundt, som er klimavenlig, og som i videst muligt omfang også er vedligeholdelsesfri.
I 2010 besluttede vi, at boligen skulle renoveres for at få en bedre indretning, bedre materialer, større energieffektivitet og bedre indeklima. I den forbindelse skiftede vi oliefyret ud med jordvarme og fik installeret et mindre solcelleanlæg.
Gennem de sidste 10 år har vi fået meget erfaring med jordvarme og solceller. De 2 løsninger fungerer rigtigt godt sammen, især hvis boligen er godt isoleret og på andre måder energieffektiv.
I forbindelse med renovering af taget i 2021 besluttede vi at erstatte det eksisterende solcelleanlæg med et større anlæg, med batterilager og elstyring for at kunne udnytte overskudsstrøm fra solcellerne om natten og i de perioder af dagen, hvor forbruget er større end produktionen.
Vi har haft generel byggerådgivning og -tilsyn til ombygningerne i 2010 og 2021. De lavede kravspecifikation og tegninger, indhentede tilbud og byggetilladelser. Under byggerierne var vi hele tiden i tæt dialog med rådgivere og håndværkere.
Med hensyn til jordvarme og solcelleløsningerne har vi i vid udstrækning selv foretaget undersøgelser og valg af løsninger. Vi var opmærksomme på, at solcelleløsningen, som blev installeret i 2021, var lidt af et sats, fordi teknologien med batterilager og energistyring (smartmeter), endnu er meget ny. Men det har vist sig at være langt bedre end forventet.
Efter ombygningen i 2010 og frem til 2019 var der en fordelagtig ordning for solceller, så vores årlige udgifter til el og varme kun var 3.000 – 5.000 kr. Pga. ændrede regler blev økonomien i solcelleanlægget væsentlig dårligere i 2020. Men det vejer vi op for med vores nye bedre solcelleanlæg.
Det nye komplette solcelleanlæg på 6 kW (paneler, inverter, batteri, smartmeter og installation) kostede 145.000 kr. inkl. moms. Det gamle solcelleanlæg var ikke udtjent, men det gav rigtig god mening at udskifte det med et større og langt mere effektivt anlæg, da vi skulle skifte tag.
Vi forventer, at det nye solcelleanlæg vil kunne dække boligens samlede elektricitetsbehov til el og varme i 7-8 måneder om året. Resten af året vil udgiften til strøm blive meget begrænset, og den vil delvist kunne dækkes af indtægten fra salg af overskudsstrøm. Og så vil vi det meste af året kunne oplade vores plug-in hybridbil med overskudsstrøm fra solcelleanlægget. Med 2021-energipriser sparer vi ca. 27.000 kr. om året på el og varme i forhold til dengang, vi havde oliefyr. Hvis vi medtager besparelsen ved opladning af bilen med egen solcellestrøm, bliver den årlige besparelse op mod 30.000 kr.
Renoveringen i 2010 tog 1 år, fra vi havde set tegninger, fået byggetilladelser, og det nye stod helt færdigt. I 2021 havde vi håndværkere til at renovere taget og installere det nye solcelleanlæg. Det var et godt forløb, der tog 3 måneder og som blev afleveret til den aftalte tid og pris.
Efter tagrenoveringen i 2021 har vi fået en meget dejlig bolig, hvor de årlige omkostninger til el og varme forventes at ligge tæt på nul. Vi skal ikke tænke på at spare på varme og el, og vi kan lade alle ventilationskanaler stå åbne året rundt. Det betyder, at indeklimaet altid er behageligt.
Det er dejligt, at der også med de nye regler kan være god økonomi i solcelleanlæg, især hvis man har varmepumpe, batterilager og energistyring (smartmeter). Det kan være en oplagt mulighed for mange boligejere, som ikke har adgang til fjernvarmenettet.
Vores erfaringer er, at den gode økonomi ved energiforbedringer starter med isolering og energieffektive hvidevarer mv. Man kan langt bedre udnytte energien i varmepumper og solceller, hvis man også på andre måder har sikret, at boligen er energieffektiv. Vores solcelleanlægg leveres med en app, hvor vi kan holde styr på analyser og rapporter om elproduktion, forbrug, selvforsyningsgrad mv.
Kontakt os på tlf.: 31 15 90 00 eller info@sparenergi.dk.
Du kan også deltage i et af vores webinarer og få gode råd til, hvordan du undgår overraskelser på el- og varmeregningen.