BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Renoveringen fjernede fugt og gav lune gulve

Renoveringen fjernede fugt og gav lune gulve

Nye vinduer, gulvvarme, efterisolering og nyt køkken gjorde det gamle stuehus lækkert og børnevenligt.
Hent case

Beboere

Steffen og Anja, der 41 og 32 år, er for nyligt blevet forældre til deres første datter. Steffen arbejder som gymnasielærer og Anja som manuskriptforfatter.

De ønskede at bo på landet, men samtidig tæt på institutioner, butikker og tog til København. Valget faldt på et gammelt stuehus på kanten af byen. De købte den gamle landejendom i 2012 med lang overtagelse og gik i gang med renoveringen med det mål at blive færdige inden fødslen.

De overvejede på intet tidspunkt at købe et andet hus som alternativ til den store renovering, selvom det endte med at være en hård proces – og de har planer om at blive, til de bliver båret ud med fødderne først.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Huset var gammelt og meget fodkoldt. Selv om sommeren, hvor vi købte huset, kunne man mærke kulden, og det var fodkoldt og ikke specielt velegnet til legende børn på gulvet. Det blev opvarmet med elradiatorer, som ville give os en kæmpe varmeregning.

I forbindelse med købet fik vi gennemgået huset af en byggesagkyndig, som henviste til Det Grønne Hus i Køge. De kom ud og så på huset og talte med os om mulighederne.

Da Høje-Taastrup Kommune samtidig gav tilskud til gennemgribende energirenoveringer gennem ECO-life-projektet, var det en motivation for at gå i gang med en større renovering.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Ud over den bygningssagkyndiges gennemgang og rådgivningen fra Det Grønne Hus i Køge valgte vi et rådgivende ingeniørfirma som primær rådgiver. Rådgiveren blev valgt efter samtale med flere. Den rådgivende ingeniør lavede en beskrivelse af projektet og indhentede tilbud.

Vi valgte en totalentreprise og indgik en professionel kontrakt, der også indeholdt eftersyn efter 1 og 5 års brug. Samarbejdet med den rådgivende ingeniør var rigtigt godt. Dog forstår vi ikke, at ingeniøren ikke forberedte os på, at man kunne risikere at skulle undermure fundamentet i forbindelse med isoleringen under gulvet. Undermuringen resulterede både i en forsinkelse og en betydelig ekstraudgift.

Økonomien

Økonomi

Vi nåede ikke at bo i huset med elvarme, men den beregnede elregning ville være på over 60.000 kr. om året. Efter renoveringen har vi kun brugt omkring 8.000 kr. på opvarmning.

Tilbagebetalingstider har ikke været afgørende for os. Vi lægger mest vægt på, at vi nu får en billig energiregning, at husets komfort er i top, og at husets værdi er steget.

De andre landejendomme vi kiggede på var betydeligt dyrere og lå længere fra København, så vi synes stadig, at vi har fået drømmehuset til en fornuftig pris - selv inkl. energirenoveringen.

Samlet kom renoveringen til at koste 1,3 mio. kr., selvom det oprindelige bud lød på 820.000 kr. Råd, borebiller, undermuringen og ønsket om nye køkkenelementer og nedrivning af skorstenen kom til undervejs og var med til at fordyre projektet.

Processen

Forløb

Det var ingeniøren, der planlagde arbejdet, og den største afvigelse fra planen var undermuringen af fundamentet, der gav en betydelig forsinkelse.

Samarbejdet med håndværkerne fungerede godt. De var fleksible og imødekommende over for vores ønsker og forslag.

Det største problem i forløbet var de mange forsinkelser og merudgifter. Det allersværeste var de mange beslutninger, som vi hele tiden skulle tage stilling til – undermuring, råd i loftet, borebiller. Det var beslutning på beslutning. Hvad bliver mon det næste? Forsinkelserne var særligt kritiske pga. den ventede familieforøgelse.

Vi regnede med at det ville blive hårdt – og det blev bare 10 gange så hårdt.

Resultatet

Resultat

Resultatet blev meget bedre end forventet. Her er bare vildt dejligt - også når det er koldt. Ingen fugt, og gulvene er lune. Vores gæster synes, at huset er blevet så flot – lækkert og lyst. Før fremstod huset mørkt. Nu er det lyst og lækkert.

Vi ville gøre det igen, men ikke samtidig med, at vi venter barn. Det er vores drømmehus, og vi skal ikke væk fra huset, før det bliver med fødderne først.

Økonomi

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af let ydervæg, indefra
-
Isolering af gulv over uopvarmet kælder
-
Skift til jordvarme
-
Isolering af loft
-
Udskift vindue, som har 1 lag glas
-
Nye yderdøre
-
I alt
1.300.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre lysindfald
Mere frisk luft
Mindre støj
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Kast jer ikke ud i et så omfattende projekt, mens I venter barn
Vær forberedt på det uventede, når I renoverer et gammelt hus
Case om jordvarme, efterisolering og nye vinduer og døre, Steffen og Anja, Høje-Taastrup

Denne case er skabt i samarbejde med:

Greenlab Brugerinnovation

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Isolering af let ydervæg, indefra

Typisk besparelse ved isolering af let ydervæg, indefra

10-40 kr./år pr. m2 ydervæg du isolerer indefra

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris, vægtype og isoleringsniveau

Isolering af gulv over uopvarmet kælder

Typisk besparelse ved isolering af gulv over uopvarmet kælder

10-150 kr./år pr. m2 gulv du isolerer

Forudsætning for udregning: Gennemsnitlig energipris, gulvtype og isoleringsniveau

Skift til jordvarme

Typisk besparelse ved skift til jordvarme

Isolering af loft

Typisk besparelse ved isolering af loft

10-50 kr./år pr. m2 loft du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og isoleringsniveau

Fra vinduer med 1 lag glas til energivinduer

Typisk besparelse ved udskift vindue, som har 1 lag glas

30-340 kr./år pr. m2 vindue du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og vindue

Nye yderdøre

Typisk besparelse ved nye yderdøre

60-240 kr./år pr. yderdør du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og yderdør

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning