BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Kombination af naturgas og varmepumpe fungerer utrolig godt

Kombination af naturgas og varmepumpe fungerer utrolig godt

Et forsøg med at kombinere naturgas og luft til vand-varmepumpe har givet familien i Kastrup billigere og mere miljøvenlig varme.

Beboere

Martin, Annemette og deres 2 tvillingedrenge flyttede i 2014 fra et stort hus i Dragør til rækkehuset fra 1957 i Kastrup. Selvom rækkehuset har en del år på bagen, er det 100 % i orden efter en gennemgribende renovering i 2006, og familien har kun foretaget mindre, indvendige ændringer, efter de flyttede ind.

Huset ligger i et roligt kvarter med 200 ens rækkehuse og mange børnefamilier. Som led i en forsøgsordning blev der i 2013 tilsluttet en Hybrid luft til vand varmepumpe til husets naturgasfyr. Denne løsning har familien været rigtigt glade for, og samtidigt er den årlige energiregning faldet. 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Kombinationsløsningen med varmepumpe og naturgas var allerede installeret, da vi flyttede ind, men det var bestemt med til at gøre huset mere attraktivt for os, siger Martin Weile. Jeg har tidligere arbejdet med elbiler og vil nok betegne mig selv som en miljøbevidst type. Vi bygger flere og flere vindmøller i Danmark, og ligesom elbilerne lægger op til et samfund baseret på strøm, så det gav  god mening for os at bruge en mere energieffektiv varmekilde, der efterlader et mindre CO2-aftryk.

Økonomien

Økonomi

Kombinationsløsningen har kostet 94.000 kr. – fordelt på 42.000 kr. til arbejdsløn og 52.000 kr. til materialer, siger Martin Weile. For en installation af denne type er det desuden muligt at få energitilskud og der er håndværkerfradrag på arbejdslønnen.

Varmepumpedelen skal ifølge loven efterses årligt, og installatøren anbefaler, at gasfyret bliver tjekket hvert 2. år. Vi regner med, at de årlige serviceudgifter til anlægget er på ca. 1.650 kr. 

Processen

Forløb

Varmepumpen blev dimensioneret, så den passer til husets energibehov og varmetab. Udedelen af varmepumpen blev monteret et sted, hvor den ikke generer naboer. Selve installationen af kombinationsanlægget blev foretaget af en VE-installatør og tog ca. 50 timer. 

Resultatet

Resultat

Kombinationen med hybridvarmepumpen og gaskedlen fungerer langt bedre, end vi havde troet, fortæller Martin Weile. Alle radiatorerne i huset står helt åbne og automatikken på varmeinstallationen styrer temperaturen, så vi har en god og komfortabel temperatur på 21-22 °C. Når det er meget koldt udenfor, er det nemt at skrue lidt op for varmen.

Kombinationsløsningen fungerer ved, at varmepumpen producerer varme til at opvarme huset så længe temperaturen er over  2 °C udenfor. Når temperaturen falder til under 2 grader overtager gaskedlen varmeproduktionen. Gaskedlen opvarmer det varme vand hele året. Denne deling af arbejdet giver det mest energieffektive system.   

Hybridvarmepumpen er egentlig den primære varmekilde nu, og vi ved, at efter den blev installeret faldt gasforbruget med 86 %. Gasfyret er kun i drift, når det er koldt, og varmepumpen ikke er effektiv nok. Et styresystem sørger for at skifte mellem de 2 varmekilder for at udnytte energien bedst muligt.

Vi vil absolut anbefale systemet til vores naboer, da det giver god komfort og en lavere energiudgift. Vi har tænkt over, at netop den lavere faste udgift er et rigtigt godt argument, hvis huset engang skal sælges igen. 

Økonomi

Energiforbrug før
21.300kr./år
Energiforbrug efter
13.000kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
8.300kr./år / 39%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til luft til vand-varmepumpe
-
Skift til en gashybridvarmepumpe
-
I alt
94.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mindre vedligeholdelse

Gode råd over hækken

Tænk over placering af varmepumpen i forhold til støj
Case: Kombination af naturgas og luft til vand-varmepumpe. Martin fra Kastrup

Denne case er skabt i samarbejde med:

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning