BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Ole og Thorbjørg fik mindre træk og mindre regninger

Ole og Thorbjørg fik mindre træk og mindre regninger

Som pensionister kan Ole og Thorbjørg lovligt bo i deres stråtækte sommerhus. Det trak fra både de utætte vinduer og den gamle luft til luft-varmepumpe, men udskiftninger på begge fronter har løftet parrets komfort, indeklima og økonomi.
Hent case

Beboere

Det stråtækte hus på 174 m2 ligger idyllisk og omkranset af høje træer på en stor grund i Nordvestsjælland. Det er egentlig et sommerhus, men som pensionister har Ole og Thorbjørg godkendelse til at bo i huset hele året.

Ole arbejdede tidligere som pilot og nåede at bo mange steder i Danmark og i lande som Tyskland og Saudi Arabien. Han mødte norske Thorbjørg til en fest i Viborg som ung. Sammen har de fået 2 børn og 4 børnebørn.

"Vi boede i Tyskland og købte huset i 1999 med henblik på selv at bo her som pensionister. Vi kunne se så mange muligheder i det, selvom huset var nedslidt. Så vi splittede det fra hinanden," forklarer Ole. Huset er blevet udvidet og moderniseret, og stråtaget er skiftet, og siden 2010 har parret boet fast i huset.

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

I forbindelse med, at vi skulle bo her fast, tog vi fat i de ting, der manglede at blive lavet. Det handlede både om bedre komfort og om at spare på udgifterne til varme og strøm. Vinduerne var gamle og piv utætte. Det trak meget fra dem, selvom vi ligger meget i læ fra træerne. Olien bliver jo dyrere og dyrere, så vi ville gerne spare på varmen, og der kom meget kulde fra de gamle vinduer. Vi havde i forvejen en 1. generations-luft til luft-varmepumpe. Det var en fejlinvestering, for når den var tændt, larmede den og skabte nærmest en blæst i stuen. Selv stearinlys, der ikke stod tæt ved de utætte vinduer, stod og blafrede.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi søgte på nettet efter leverandører af vinduer og indhentede 3 tilbud. Priserne svingede meget. Det handlede selvfølgelig mest om prisen, men vi valgte ruder, der levede op til nutidens krav rent energimæssigt. Ruderne er helt i top. Som tidligere pilot kender Ole jo til systemet med luft til luft-varmepumper, for det er samme princip i fly, så vi behøvede ikke den store rådgivning til varmepumpen. Vi talte med en tidligere maskinmester, vi kender, som nu installerer varmepumper. Han anbefalede denne model, som er egnet, når man bor i huset hele året. Den sidder i hjørnet i stuen og opvarmer derfor hele det store rum, hvor vi opholder os mest. Resten af huset bliver opvarmet af oliefyret.

 

Økonomien

Økonomi

Spareinteressen var nummer 1. Det er dyrt at varme op, så hvis vi kunne spare noget, ville det hjælpe i hverdagen. Udskiftning af vinduer og døre og varmepumpe betød, at sparegrisen blev lidt slankere. Vi finansierede selv projekterne med vores opsparing, men vi brugte også håndværkerfradraget til håndværkerne. Det kan virkelig godt mærkes. Vi kunne dog ikke få noget energitilskud, fordi det er et sommerhus. Det bliver et rigtigt sommerhus igen, når vi til sin tid flytter.

 

Processen

Forløb

Vi var dybt imponerede over håndværkerne. De havde styr på deres ting. Der er jo mange fordele ved lokale håndværkere, som man kender. Vi fik skiftet vinduerne i løbet af efteråret. Det forløb helt problemfrit. Det gik også så stærkt, at huset aldrig nåede at blive koldt. Det tog vel en uges tid med det hele. Det tog installatøren 4 timer at skifte varmepumpen, så kørte den. Det var helt smertefrit.

 

Resultatet

Resultat

Huset er blevet 100 % bedre. Det er som nat og dag i forhold til før. Det er på så mange måder blevet et helt andet hus at bo i. Det er virkelig dejligt. Indeklimaet er blevet helt anderledes behageligt. Vi har ikke et koldt hus om morgenen, det kunne vi godt have før. Der skulle fyres godt i brændeovnen, som vi dog stadig bruger meget. Vi kan også mærke det ved, at vi ikke behøver at have så meget ekstra tøj på længere. Nu kan man også sidde ved vinduet uden at få en kold skulder. Vi har også fået meget mindre støj pga. vinduerne og den nye varmepumpe, som stort set er lydløs. Den er meget mere diskret, så man mærker ikke blæsten. Varmepumpen har virkelig levet op til vores forventninger. Den er også meget billigere i drift end den gamle, så det kan mærkes på elregningen.

 

Økonomi

Energiforbrug før
42.300kr./år
Energiforbrug efter
35.900kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
6.500kr./år

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mindre støj
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Brug de lokale håndværkere, og få et godt forhold til dem
Varmepumpen virker utroligt godt, og vores nabo har nu også købt den samme
Case: Varmepumpe og nye døre og vinduer. Gert Ole og Thorbjørg fra Odsherred

Denne case er skabt i samarbejde med:

SEAS-NVE

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Luft til luft-varmepumpe

Typisk besparelse ved luft til luft-varmepumpe

Fra vinduer med 1 lag glas til energivinduer

Typisk besparelse ved udskift vindue, som har 1 lag glas

30-340 kr./år pr. m2 vindue du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og vindue

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning