BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Vi har fået et varmere hus, som er billigere at bo i

Vi har fået et varmere hus, som er billigere at bo i

Ved at efterisolere loftet, udskifte de utætte vinduer og få hulmursisoleret har Louise og Axel mere end halveret deres samlede udgifter til varme - og så har de fået et varmere hus med mere komfort.
Hent case

Beboere

Der bor 3 børn i den klassiske murermestervilla i Sønderjylland, hvor forældrene Louise og Axel købte hus i 2006. Louise er projektleder, mens Axel er historiker.

"Vi ville gerne bo i området, og byen ligger godt i forhold til vores arbejde. Det er en mindre by, hvor børnene selv kan cykle rundt, og det betød meget," fortæller Louise.

"Vi valgte huset, fordi det har mange af de ting, vi godt kan lide," siger Axel om rødstenshuset fra 1960. "Husets arkitektur passer os f.eks. godt. Det er et hus med en god stil." Parret skiftede oliefyret ud med fjernvarme, da de købte huset.

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi fik besøg af en energivejleder, som gennemgik huset for at se, hvor varmen slap ud. Det gav os en rapport med en prioriteret liste over ting, vi kunne gøre med fokus på, hvor vi kunne få en hurtig gevinst. Når vinteren virkelig bed, kunne det godt være et meget koldt hus at bo i. Vi havde overvejet at sælge huset, og vi havde en forventning om et ret dårligt energimærke. Det handlede også om samvittighed, for miljøet spiller da en rolle. Vinduerne var 50 år gamle og pilrådne. Det trak og var koldt, så man ikke kunne sidde i hjørnet i stuen. Vi valgte at efterisolere loftet, fordi vores tag var kulsort om vinteren, selv om der var faldet sne. Det var jo et tegn på, hvor meget varme, der fisede den vej og smeltede sneen. Hulmursisolering kunne vi lige så godt få lavet, når nu vi var i gang.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi tog udgangspunkt i rapporten fra energivejlederen. Vinduerne stod først på listen, og vi fik tilbud fra 3 tømrere. Vi valgte den tømrer, der havde en god pris og et showroom, hvor vi kunne se og mærke vinduerne. Det var vigtigt for os at holde fast i husets oprindelige udtryk. Når det gælder isoleringen af loftet, er det jo lidt et spørgsmål om religion, om man vil have mineraluld eller glasuld. Vi fik 2 tilbud på forskellige løsninger og valgte til sidst minearaluld til både loftet og hulmuren.

 

Økonomien

Økonomi

Vi optog et meget fordelagtigt energilån i banken. Vores bankrådgiver vidste ikke engang, at de tilbød sådan en type lån. Men det var ikke svært at få. Lånet dækkede nye vinduer, efterisolering af loft, efterisolering af etageadskillelse, hulmursisolering og arbejde med vores kloak. Vi brugte håndværkerfradraget på det samlede projekt, og vi fik også et energitilskud fra vores forsyningsselskab. Etageadskillelsen måtte vi dog droppe, da vinduerne blev dyrere end ventet.

 

Processen

Forløb

Vinduerne blev skiftet lige op mod jul. Så stuen var som en iskold carport, for der var minus 10 °C. Vi fik desværre noget af en overraskelse, da det viste sig, at en støbt jerndrager på 250 kg over vinduerne var nødt til at blive skiftet, fordi den var rustet. Det var ikke med i tilbuddet, så vi måtte hyre en murer for at udskifte begge overlæggere. Derfor måtte vi droppe planen om at efterisolere etageadskillelsen, fordi pengene så gik til mureren i stedet. Det ville vi gerne have vidst på forhånd. Efterisoleringen af loftet var helt smertefri. Vi var helt paf over, at det tog så kort tid. De kom sent en fredag, men de nåede alligevel at blive færdige til weekenden. Til hulmuren blæste de også isolering ind efter at have taget små mursten ud af væggen. Nogle enkelte mursten blev ødelagt, men vi havde heldigvis nogle sten i samme farve liggende fra et tidligere projekt.

 

Resultatet

Resultat

Vi har fået et hus, som også er attraktivt i en eventuel salgssituation. Vi har mere end halveret vores udgifter til varme og el, så udgiften til renoveringen er godt givet ud. Vi har også fået et bedre energimærke og en generel bedre komfort. De nye vinduer kan virkelig mærkes. Før kunne vi ikke sidde i hjørnet ved døren, fordi det var så koldt. Nu kan børnene sidde på gulvet og lege med deres LEGO, så vi har fået mere plads, vi kan bruge til noget. Hulmursisoleringen betyder, at det er nemmere at varme huset op, og det holder bedre på varmen. Vi kan tydeligt se efterisoleringen af loftet på sneen på taget. Nu bliver sneen liggende på taget, så vi sender ikke nær så meget varme den vej. Det kan også virkelig mærkes ovenpå, hvor vi har fået det varmere.

 

Økonomi

Energiforbrug før
25.200kr./år
Energiforbrug efter
15.000kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
10.200kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Hulmursisolering
14.000kr.
Isolering af loft
8.000kr.
Udskift vindue, som har 1 lag glas
55.000kr.
I alt
77.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre lysindfald
Mindre støj
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Vær opmærksom på farven på fuger og mursten ved hulmursisolering
Find ud af, hvad I vil have af isolering - og tjek lige Bygningsreglementet
Der er ikke så mange faldgruber i en efterisolering af loftet
Vær opmærksom på, om der er dragere over vinduerne, der skal skiftes
Gå efter løsninger, der passer til husets udtryk
Case: Nye vinduer, hulmursisolering og efterisolering. Louise fra Sønderborg.

Denne case er skabt i samarbejde med:

Project Zero

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Hulmursisolering

Typisk besparelse ved hulmursisolering

50-100 kr./år pr. m2 hulmur du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og isoleringsniveau

Isolering af loft

Typisk besparelse ved isolering af loft

10-50 kr./år pr. m2 loft du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og isoleringsniveau

Fra vinduer med 1 lag glas til energivinduer

Typisk besparelse ved udskift vindue, som har 1 lag glas

30-340 kr./år pr. m2 vindue du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og vindue

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning