BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Forbedringer har givet familien et helt nyt hus

Forbedringer har givet familien et helt nyt hus

Med nye ruder og nyt tag har familien fået et markant bedre indeklima og flere muligheder i stuerne. Brændeovnen bliver nu kun brugt til hygge, og husets æstetik er løftet.
Hent case

Beboere

Huset fra 1958 ligger i København. Her har Tine og Morten og deres børn på 8 og 5 år boet siden 2007. Tine er konceptudvikler i et forsikringsselskab, mens Morten er rådgiver i et pensionsselskab.

Gennem husets store panoramavinduer kan man se både trampolin, gyngestativ og fodboldmål i den lille, velholdte have.

"Vi så kun 3-4 huse, før vi valgte. Vi havde lavet en liste over ting, der var vigtige for os, og huset ramte bare plet. Vi havde det godt i maven, da vi så det," siger de.

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Det gamle tag var bølgeeternit og skulle udskiftes inden for måske 5-8 år. Det var også pivgrimt. Da vi så fik fugt ind ved ovenlysvinduerne, og forsikringen dækkede reparationen af det, besluttede vi at tage hele projektet på 1 gang. Taget skulle alligevel skiftes snart, så hvorfor ikke få gevinsten allerede nu? Vinduerne havde punkterede ruder og var utætte, og det trak meget. Vi var især trætte af, at det var så fodkoldt i stuen og soveværelset. Vi brugte brændeovnen hver eneste dag som en selvstændig varmekilde, fordi det var så koldt. I 2009 kunne vi få tilskud til klimavenlige forbedringer. Det var den afgørende motivation, der fik os til at trykke på knappen og få vinduerne skiftet.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Til taget fik vi hjælp fra en arkitekt, som både lavede tegninger og indhentede tilbud. Vi troede bare, at vi skulle have tagpap på, men han foreslog en løsning med et ståltag, som passede perfekt til vores hus. Især fordi han også foreslog at skære tagets udhæng af. Det gjorde virkelig noget ved husets æstetik. Vi fik et helt andet hus. Til vinduerne henvendte vi os til en tømrer. Men mange af de energimæssige krav gav sig selv, fordi man skulle vælge bestemte typer af materialer, hvis man ville have tilskud. Med vinduerne var det vigtigt for os at fastholde det æstetiske udtryk, som huset var født med.

 

Økonomien

Økonomi

Vi brugte en arv til taget. Selve økonomien var som forventet. De nye tagrender blev dog dyrere end ventet, fordi vi valgte en firkantet type, som passede godt til vores nye meget stramme hus. Tilskuddet til nye energiruder i vinduerne gav en god tryghed. Men det var egentlig ret billigt, så vi kunne dække udgifterne til ruderne løbende som en del af vores almindelige økonomi.

 

Processen

Forløb

Taget tog lidt længere tid end ventet. Alt i alt tog det 4 måneder fra start til slut. Det blev skiftet i etaper og dækket af, så vi havde ikke et stort stillads, der dækkede hele taget. Det sparede vi penge på, men til gengæld var vi uheldige, fordi det regnede konstant en hel måned. Så vi endte med at få fugt ind i huset et sted, hvor tidligere håndværkere havde sjusket. Hvis vi havde haft bedre vejr, så havde det taget kortere tid. Udskiftningen af vinduerne var utroligt nemt og smertefrit. Vi havde planlagt at holde ferie i uge 5, og det passede fint i tømrerens kalender. Så han skiftede ruder og døre, mens vi var bortrejst.

 

Resultatet

Resultat

Vi har jo fået et helt nyt hus. Vi har fået et hus, som vi kan se os selv i, og som passer meget bedre til os, nu hvor det er blevet meget mere stramt og æstetisk. Indeklimaet er blevet markant bedre, fordi varmen bliver fordelt meget mere jævnt. Nu kan vi ligge på gulvet i stuen og lege med børnene. Vi har også fået et meget pænere lysindfald. Før brugte vi brændeovnen hver dag, så blev det hver 2. dag efter de nye energiruder, men nu bruger vi kun brændeovnen for hyggens skyld. Vi er gået fra en ekstra varmekilde til ren hygge, og på den måde sparer vi jo utroligt meget CO2-udslip.

 

Økonomi

Energiforbrug før
18.200kr./år
Energiforbrug efter
19.800kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?   Negativ besparelse At tallet er negativt betyder, at familiens energiforbrug er højere nu end før renoveringen. Det skyldes, at de brugte deres brændeovn meget før, og det talte ikke med i energiregnskabet. Desuden har de det varmere i huset nu end tidligere.
-1.600kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af loft
250.000kr.
Udskift vindue, som har 1 lag glas
14.000kr.
Nye yderdøre
35.000kr.
I alt
299.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre lysindfald
Ekstra opbevaringsplads
Mere frisk luft
Mere plads
Mindre støj
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Det kan både blive pænt og energivenligt
Hyr en professionel håndværker, som du har tillid til
Tal med en ekspert, f.eks. arkitekt eller ingeniør
Overvej årstiden for arbejdet grundigt
Just do it - det er nemt
Case: Nye vinduer og døre, nyt og efterisoleret tag. Tine fra København

Denne case er skabt i samarbejde med:

Videncenter for energibesparelser i bygninger

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Isolering af loft

Typisk besparelse ved isolering af loft

10-50 kr./år pr. m2 loft du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og isoleringsniveau

Fra vinduer med 1 lag glas til energivinduer

Typisk besparelse ved udskift vindue, som har 1 lag glas

30-340 kr./år pr. m2 vindue du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og vindue

Nye yderdøre

Typisk besparelse ved nye yderdøre

60-240 kr./år pr. yderdør du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og yderdør

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning