Tommelfingerregler
Tommelfingerregler
Rådgiv bygherren om energimæssige og økonomiske konsekvenser af beslutninger
Mulighederne for at reducere byggeprocessens energiforbrug er størst i de indledende faser. Det er ikke sikkert, at bygherren selv har fokus på det, og derfor er det op til dig at bringe emnet op. Bygherren skal vide, at der findes forskellige afregningsmetoder, som kan bruges til at øge incitamenterne for energirigtig adfærd blandt byggeriets parter. Uanset organisering af byggeriet er det dog bygherren, der i sidste ende skal betale. Du skal også rådgive bygherren om, hvordan udbuddet bliver bedst og mest entydigt, og om hvordan risikoen ved vejrliget håndteres bedst.
Sæt energimæssige mål sammen med bygherren og få dem med i udbuddet
Sæt mål for byggeprocessens energiforbrug sammen med bygherren. I den specifikke sag har bygherren brug for at vide, hvilken organisering og hvilke tiltag der skal til for at nå målet. Det skal formuleres entydigt i udbudsmaterialet. Her er det vigtigt, at I vender fordele og ulemper ved de forskellige afregningsformer.
Lav en detaljeret tidsplan og advar bygherren hvis energimål ikke kan holdes
Lav altid en tidsplan for et normalt byggeforløb – dvs. et, hvor håndværkerne kan komme til for hinanden, og hvor der er tid til udtørring af konstruktionerne. Det giver jer et sammenligningsgrundlag, hvis tidsplanen skal komprimeres, og I kan diskutere fordele og ulemper ved begge typer forløb, inden I tager en beslutning. Gør bygherren opmærksom på, hvornår planen bliver så forceret, at det ikke kun koster energi, men også påvirker kvalitet og arbejdsmiljø.
Skab motivation for at begrænse energiforbruget
Overvej, hvordan alle byggeprocessens aktører bedst kan motiveres til at begrænse energiforbruget. Udpeg en energiansvarlig, som skal drive arbejdet, og sørg for, at hans/hendes arbejdsbetingelser er gode. Det kræver, at energiforhold bliver en integreret del af byggeprocessen – f.eks. på byggemøder og i andre samarbejdsrelationer.