BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Nye vinduer i hele huset i kombination af gør-det-selv og håndværker.

Nye vinduer i hele huset i kombination af gør-det-selv og håndværker.

Find og Anne fik skiftet deres termovinduer fra 1980’erne. De har selv udført arbejdet i stueetagen, men på 1. sal har de hyret en tømrer.

Hvem bor i huset?

Find og Anne har boet i huset 10,5 år. De købte oprindeligt huset, så deres 2 børn kunne dele 1. sal, men børnene er begge flyttet hjemmefra nu.
Beslutningen om projektet

Hvorfor besluttede I jer for at starte jeres projekter?

Vinduerne var termovinduer fra 80’erne, nogle var punkterede, og træværket var efterhånden i dårlig stand. Det trak også en smule fra dem.

Vi havde besluttet, at alle vinduer skulle skiftes, men vi fik det gjort i stueetagen først, og nu, nogle måneder efter, får vi det også snart ordnet på 1. sal.

Projektets rådgivere

Hvad fik I af rådgivning til projektet?

Vi fandt nogle vinduer, vi kunne lide udseendet på, og fik et tilbud fra et byggefirma.
Økonomien

Hvilke tanker gjorde I jer omkring økonomien i projektet?

Vi fik nye vinduer i stueetagen først og ventede med 1. sal, så udgiften blev bidt over i 2 dele. På den måde skulle vi ikke låne penge til det, men vi har kunnet køre det på opsparing begge gange. Vi har desuden fået tilskud til det.

Det er dyrere at få skiftet vinduerne på 1. sal, fordi vi skal have en tømrer til det. Der kommer stillads og arbejdsløn oveni, hvorimod vi selv har udført arbejdet på de nederste vinduer.

Processen

Hvordan var forløbet for selve arbejdet?

Jeg havde haft en sælger fra et firma ude og måle op til vinduerne, og han havde sprunget over, hvor gærdet var lavest, fordi han kun havde målt ét vindue og ganget det op. Han troede, alle vinduerne var ens, men det var de ikke, så han havde faktisk givet mig et forkert tilbud. Jeg var lige ved at falde i, men lavede kontrolmål, og opdagede det heldigvis, inden jeg bestilte dem.

Vinduerne i stueetagen skiftede vi selv, og det gik fint. Jeg er selv uddannet elektriker og har en søn, der er tømrer, og han hjalp til. Vinduerne på 1. sal skal vi have en tømrer til at skifte, fordi man skal højt op, og der skal bruges stillads.

Resultatet

Hvordan har projektet ændret huset?

Vinduerne i stueetagen er meget nemmere at åbne nu, de er pænere, og der er ikke træk. Vinduerne til 1. sal kommer om et par uger, og det vil nok tage en dag eller 2 at få dem skiftet. Det glæder vi os til, for et af dem er råddent i træværket.

Økonomi

Energiforbrug før
26.000kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Udskift vindue, som har 1 lag glas
85.000kr.
I alt
85.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mindre træk

Gode råd over hækken

Lav kontrolmål – dvs. tjek om målene passer, hvis du har fået en sælger eller håndværker til at måle vinduerne for dig.
Tilskud skal søges, inden du går i gang. Spørg evt. håndværkeren, om han kan søge det for én, eller hvordan det skal gøres.

Forbedringer og typiske besparelser

Fra vinduer med 1 lag glas til energivinduer

Typisk besparelse ved udskift vindue, som har 1 lag glas

30-340 kr./år pr. m2 vindue du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og vindue

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning