BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Huset gik fra energimærke G til D

Huset gik fra energimærke G til D

Hulmursisoleringen blev droppet til fordel for andre og mere effektive tiltag efter rådgivning fra en energiekspert. Resultat blev bedre komfort og en halveret energiregningen.

Beboere

Thomas, hans hustru Susanne og deres pige på 3 år overtog muremestervillaen i Holte i 2012. Siden er der kommet endnu et barn til, så familien nu består af 2 voksne, 2 børn og en hund. Det var egentlig ikke meningen, af huset skulle energirenoveres med det samme, men et meget koldt soveværelse og et besøg fra en energirådgiver fik familien til at indse, at det var fornuftigt at lave en række forbedringer. 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Da vi flyttede ind i huset, havde jeg forestillet mig, at det skulle hulmursisoleres og ikke andet, siger Thomas. Vi kunne ikke rigtig se andre behov, men efter et besøg fra en energirådgiver og en termografering af huset kunne vi se, at isoleringen i hulmuren var i orden. Til gengæld var der en række andre steder, som rådgiveren anbefalede, at vi fik gjort noget ved med det samme. Huset var også meget vanskeligt at varme op om vinteren. Vi havde radiatoren helt åben, og stadig var det ubehageligt koldt i soveværelset.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi har brugt rigtigt meget rådgivning. Først havde vi kontakt til en egentlig energirådgiver, som gennemgik huset og lavede en plan for, hvor det kunne betale sig at sætte ind. Vores vvs’er og tømrer på projektet var også begge uddannet energivejledere, og det gjorde dem i stand til at tænke på tværs af egne faggrænser og komme med fornuftige helhedsorienterede forslag til løsninger. Det var dygtige folk, som vi stadig ringer til, når noget skal laves i huset. 

Økonomien

Økonomi

Der var ikke ubehagelige økonomiske overraskelser i projektet, fortæller Thomas. Energivejlederen havde givet et godt billede at omkostninger i forbedringerne. Vi fik de almindelige energitilskud til energiforbedringer og lånte ellers resten af pengene i banken. 

Processen

Forløb

Forløbet har været godt, selvom projektet undervejs er vokset. Vores naturgaskedel var gammel, så den skulle udskiftes. Og isolering på loft og tag var stort set ikke eksisterende, så det var også nødvendigt at tage fat på.

Til gengæld var mekanisk ventilation og solvarme ikke med i projektets start. Den effektive isolering gjorde imidlertid huset så tæt, at vi risikerede fugtproblemer, hvis ikke ventilationen var effektiv. Derfor kom det med i projektet på et ret sent tidspunkt.  

Hele ombygningen stod på i ca. 6 måneder, men vi kunne godt bo i huset samtidigt. Der har været en del valg af materialer, som vi løbende har drøftet med håndværkerne. Eksempelvis var facadebeklædningen til kvisten til diskussion. Vi endte med en løsning, der passer til husets originale udtryk.

Resultatet

Resultat

Vi havde som sagt ikke selv set behovet, så det var godt, at der kom professionelle folk på og viste os mulighederne. Vores energiregning er blevet halveret, og huset er gået fra energimærke G til D.

Det bedste ved renoveringen er dog, at komforten er steget markant. Huset er nemmere at varme op, der er ikke problemer med træk. I det hele taget er det nu langt rarere at opholde sig rummene. I fremtiden har vi planer om at isolere kælderen og udskifte vinduerne i stuen med energivinduer. 

Økonomi

Energiforbrug før
23.400kr./år
Energiforbrug efter
19.300kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
4.100kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Ny gaskedel
-
Isolering af loft
172.000kr.
Isolering af varmerør
-
Solvarmeanlæg
30.000kr.
Udskift vindue, som har 1 lag glas
-
Ventilationsanlæg med varmegenvinding
-
I alt
279.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mere frisk luft
Mindre støj
Mindre træk
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Begynd projektet med at få en energirådgiver på besøg. Det giver et godt blik over ideer og muligheder i dit hus

Forbedringer og typiske besparelser

Isolering af loft

Typisk besparelse ved isolering af loft

10-50 kr./år pr. m2 loft du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og isoleringsniveau

Isolering af varmerør

Typisk besparelse ved isolering af varmerør

10-340 kr./år pr. meter varmerør du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris, isoleringstykkelse, rørstørrelse og placering

Solvarmeanlæg til varmt vand

Typisk besparelse ved solvarmeanlæg til varmt vand

250-740 kr./år pr. m2 solfanger du installerer

Forudsætning for beregning. Gennemsnitlig energipris og varmetype

Fra vinduer med 1 lag glas til energivinduer

Typisk besparelse ved udskift vindue, som har 1 lag glas

30-340 kr./år pr. m2 vindue du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og vindue

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Typisk besparelse ved ventilationsanlæg med varmegenvinding

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning