Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Ekstruderede aluminiumsemner til industrien
Indsats
Udnyttelse af energi fra køling til produktion af fjernvarme
Udført
2018
Besparelse
Ca. 1,8 mio. m3 naturgas/år
Hydro Extrusion fremstiller produkter i ekstruderet aluminium og har derfor et stort kølebehov. Virksomheden samarbejdede med Tønder Fjernvarme om at udnytte energien fra kølingen, og løsningen blev et varmepumpeanlæg, som kan producere næsten 1/3 af fjernvarmebehovet til Tønder by.
Ved ekstrudering af aluminium til profiler er der et stort kølebehov. Dette løses traditionelt ved, at den overskydende varme bortventileres i køletårne. Overskudsenergiens temperatur er så lav, at Hydro Extrusion ikke selv kan udnytte den.
Tønder Fjernvarme producerer fjernvarme med naturgas som brændsel og har derfor behov for at finde billigere alternativer til naturgaskedler.
Et fælles mål blev formuleret om at udnytte proceskølingen hos Hydro Extrusion til produktion af fjernvarme ved hjælp af varmepumper hos Tønder Fjernvarme.
Kerneprocessen ved fremstilling af aluminiumsprofiler er ekstruderingen. Aluminiummet skal først opvarmes til helt præcise temperaturer, og ved selve ekstruderingen sker der en yderligere varmeudvikling. Efterfølgende skal profilerne afkøles. Samlet set skal en betydelig energimængde efterfølgende fjernes ved køling.
Før projektet havde Hydro Extrusion flere køletårne på taget. Anlægget er i drift stort set alle årets timer. Køling er en forudsætning for produktionen, og derfor var høj driftssikkerhed i den nye løsning højt prioriteret hos Hydro Extrusion.
Tønder Fjernvarme har i en længere årrække arbejdet med at finde billigere alternativer til afbrænding af naturgas i kedler. Derfor opstod ideen om at udnytte energien fra køling hos Hydro Extrusion til fjernvarme. Det første skridt var en forundersøgelse, der ud over de tekniske aspekter også inddrager afgiftsforhold, tilskudsmuligheder, jura og ejerskab samt reglerne for varmeforsyning i en samlet helhed.
Løsningen blev et projekt, hvor Tønder Fjernvarme byggede en varmepumpecentral på en grund umiddelbart ved siden af Hydro Extrusion. En vigtig forudsætning for løsningen var, at der ikke skulle betales overskudsvarmeafgift, når energien leveres uden betaling parterne imellem, hvilket SKAT har godkendt.
Varmepumpecentralen er opbygget med to varmepumper, der tilsammen kan yde op til 5 MW varmeeffekt og 2,5 MW køleeffekt. Varmepumperne er som udgangspunkt drevet af naturgas, men Tønder Fjernvarme har mulighed for at overgå til eldrift, hvis det er mere økonomisk.
Den årlige varmeproduktion på varmepumpeanlægget forventes at blive ca. 36 GWh, eller hvad der svarer til over 30 % af det årlige fjernvarmebehov i Tønder by.
Dette vil årligt reducere naturgasforbruget med ca. 1,8 mio. m3 og dermed reduceres også CO2-udledningen med mere end 4.000 tons/år. Dertil kommer lavere priser til varmeforbrugerne i Tønder.
I forbindelse med etableringen af varmepumpecentralen havde Hydro Extrusion flere overvejelser om de eksisterende køletårne. En mulighed var at lade tårnene blive stående driftsklare som backup, men det ville medføre driftsomkostninger. Et alternativ var at etablere en akkumuleringstank som sikkerhed for køling. Tanken kunne udjævne variationer i produktionen på varmepumpecentralen, og denne løsning blev valgt.
Køletårnene blev således skrottet og produktionsanlæggene forbundet med akkumuleringstanken. Hydro Extrusion står for driften af denne kreds og sparer på den måde 0,75 mio. kr./år til drift af køletårnene. Varmepumpecentralen og kredsen til akkumuleringstanken opereres alene af Tønder Fjernvarme.
Der er et stort potentiale i varmegenvinding. Faktisk kan genanvendelse af varme og overskudsvarme dække op til 10 % af forbruget. Oven i det kommer besparelser ved at optimere varmegenvindingsanlæg internt i processerne.