Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Opskæring af produktionstræ
Indsats
Energioptimering af tørrestuer
Udført
2018
Besparelse
600.000 kr./år
Rold Skov Savværk opskærer produktionstræ til byggeriet og emballageindustrien. Efter opskæringen skal træet tørres i de såkaldte tørrestuer, som har et højt energiforbrug. Virksomheden investerede derfor i en omfattende energioptimering og fik bedre produktkvalitet med i købet.
Rold Skov Savværk er landets største inden for opskæring af konstruktionstræ. De producerer en lang række produkter til byggeriet og emballageindustrien. Efter opskæring skal træet tørres, og det foregår i tørrestuer med et højt energiforbrug til både opvarmning og ventilation.
Savværket gennemførte en større energigennemgang af hele produktionen. I den forbindelse blev det tydeligt, at der var et omfattende potentiale for at spare energi i tørrestuerne. Indsatsen dækker over en række delprojekter med en estimeret besparelse på 4 GWh/år.
Savværket driver 8 opvarmede tørrestuer, som løbende forsynes med frisk luft for at fjerne den fugt, der diffunderer ud af træet.
Energioptimeringen bestod af følgende delprojekter:
Projektet er kørt i 3 primære faser:
Det mest udfordrende har været at få organisationen til at bruge de nye styringsværktøjer i den daglige optimering af tørrestuerne. Men efter indkøringen bruges værktøjerne nu hele tiden til at optimere tørring og energiforbrug.
Figur 1: Opbygning af nye tørrestuer
Projektet har samlet kostet 3 mio. kr. og ca. 1.000 interne timer, idet alle projekter er kørt af virksomhedens egne medarbejdere - men med eksterne leverandører og samarbejdspartnere. Investeringen fordeler sig på 60 % til maskiner, bygninger, rør, ledninger osv. og 40 % til rådgivning og projektledelse.
Der er opnået energibesparelser på 3,5 GWh biobrændsel og 0,5 GWh el. Tilsammen giver det en økonomisk besparelse på 600.000 kr./år, hvilket svarer til en simpel tilbagebetalingstid på 5 år. Besparelsen på el giver desuden en reduktion på 96 ton CO2 om året.
De mange initiativer har som en yderligere gevinst medført bedre produktkvalitet primært på grund af den mere præcise styring af varmeforbrug og ventilation i tørrestuerne.
Inddampnings-, tørrings- og destillationsanlæg bruges bl.a. til at tørre landbrugsprodukter, opkoncentrere mælk og til at fremstille medicinske produkter og byggematerialer. 14 % af varmeforbruget i industrien går til inddampning, tørring og destillation. Ofte er der store besparelser at hente.