Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Rapsolie og rapskager til biodiesel- og foderindustrien
Indsats
Udnyttelse af spildvarme med varmepumpe
Udført
2018
Besparelse
220 ton fuelolie
Oliemøllen Scanola A/S har behov for at tørre rapsfrøene som et led i forarbejdningen. I den forbindelse produceres der overskudsvarme. Spildvarmen kan udnyttes til procesformål. Scanola investerede derfor i en varmepumpe, der bidrager til forvarmning af rapsfrøene.
Scanola producerer rapsolie og rapskager, hvor råvaren er rapsfrø med et varierende fugtindhold, som typisk ligger i intervallet 6 - 9 %. Inden presningen skal frøene konditioneres for at give det optimale olieudbytte. Dels skal fugtindholdet reduceres til 3-4 %, og dels skal frøene opvarmes til omkring 100 °C.
I tørreprocessen fjerner en luftstrøm fugten fra frøene. Denne luftstrøm bliver vasket i en skrubberkonstruktion, inden den udledes til det fri. Den vandmængde, der cirkulerer i skrubberen, køles ved direkte veksling, og kølevandet opvarmes fra 53 °C til 71 °C. Energien afsættes i en pladeveksler til forvarmning af rapsfrøene.
Idet frøene skal opvarmes til 100 °C, mente Scanola, at der kunne være potentiale for en yderlig forvarmning vha. afkastluften fra skrubberen.
I 2016 gennemførte Scanola en analyse, som havde til formål at afdække det forretningsmæssige potentiale i at udnytte mere varme i afkastluften.
En yderligere afkøling af vandet i skrubbersystemet vil give en energimængde ved forholdsvis lav temperatur. Men mulighederne for at udnytte energien ved lave temperaturer er begrænsede.
Analysen fokuserede derfor på, at en yderligere køling skulle foregå med en varmepumpe for at få en mere anvendelig energistrøm. Resultatet blev et koncept, hvor en varmepumpe køler skrubbervandet til 40 °C og opvarmer kølevandet til 90 °C. Energien anvendes stadig til forvarmning af rapsfrøene i pladeveksleren - men med højere energimængde og med højere temperaturniveau.
Vurderingen af økonomien i konceptet var lovende, og bearbejdningen resulterede i en beslutning om at installere en eldrevet varmepumpe på ammoniak.
Varmepumpen har medført en årlig besparelse på 220 ton fuelolie til forvarmning af rapsfrøene. Når man fratrækker elforbruget til varmepumpen, er Scanolas samlede CO2-udledning reduceret med ca. 500 ton/år.
Varmeydelsen fra varmepumpen er 2,5 GWh/år, og med et elforbrug på 0,68 GWh/år svarer dette til en COP på 3,7. COP står for Coefficient Of Performance og angiver forholdet mellem den varme, pumpen producerer, og den mængde strøm den bruger.
Samlet anlægsinvestering var 2,3 mio. kr. Efter energitilskud gav det en simpel tilbagebetalingstid på 1,5 år.
Med denne løsning hentes spildvarmen fra processen og anvendes til procesformål. På den måde er der ingen problemstillinger ift. afgiftsbetaling.
Figur 1: Principdiagram for varmepumpeløsning
Der er et stort potentiale i varmegenvinding. Faktisk kan genanvendelse af varme og overskudsvarme dække op til 10 % af forbruget. Oven i det kommer besparelser ved at optimere varmegenvindingsanlæg internt i processerne.