Nyhedsmail
Nyhedsmail
Vi sender en e-mail til dig, når vi har relevant information angående energibesparelser, CO2-reduktioner, Erhvervspuljen, og når der er ny viden, der passer til din branche.
Produktion
Høreapparater
Indsats
Ventilation, opvarmning og rumkøling
Årlig besparelse
3,7 mio. kr.
År
2010
Høreapparatproducenten Widex har tænkt energien med i byggeriet og fået et nyt domicil, der på årsbasis er selvforsynende med energi.
Widex er en familieejet virksomhed grundlagt i 1956 med hovedsæde i Lynge i Nordsjælland. Widex producerer høreapparater, der forhandles i mere end 100 lande over hele verden. Virksomheden har over 4.000 ansatte globalt, heraf ca. 700 i det danske hovedsæde.
Ledelsen i Widex var ikke i tvivl. Energieffektivitet og klimahensyn skulle tænkes ind fra arkitektens tidligste skitser.
”De fossile brændstoffer svinder ind. Derfor har vi en forpligtelse til at finde energirigtige metoder. Vi har dog valgt løsningerne, fordi de er rentable, og ikke bare fordi de er grønne,” siger Julian Tøpholm, som er anden generation af ejerne i Widex.
De 600 m2 solceller på bygningens sydlige facade er en undtagelse. Til gengæld sætter de en synlig streg under Widex som energibevidst hightech-virksomhed.
”Startomkostningen har været lidt højere end ved traditionelt byggeri, men vi sparer penge år efter år, fordi vi har sikret os mod stigende energipriser. Samtidig har vi fået en grøn og bæredygtig profil, som er vigtig for os,” siger Julian Tøpholm.
En stor del af bygningens energiforsyning kommer fra den 2 MW vindmølle, som Widex har opført på sin grund. Møllen producerer el svarende til en CO2-besparelse på 1.700 tons årligt. Eventuel overskydende el sælger Widex til det lokale elselskab.
”Vi har brugt meget tid på at få tilladelse til at bygge vindmøllen. Det lod sig kun gøre, fordi vi ligger i et landområde med god plads omkring virksomheden,” siger Julian Tøpholm, som er fuldt ud klar over, at en vindmølle ikke er en mulighed for alle, der bygger nyt.
Men mange andre løsninger kan give et energirigtigt byggeri. Som bygherre har Widex selv taget ansvaret for de valgte løsninger.
”Det er vigtigt at presse alle medspillere til at tænke over energibesparelser og grønne løsninger gennem hele byggeprocessen. Der bliver brugt energi mange steder, som ofte bliver overset, men ved hjælp af planlægning, nytænkning og sund fornuft kan man spare rigtig meget,” siger Julian Tøpholm.
En nøglesten i byggeriet er et særligt grundvandsanlæg, der ifølge Julian Tøpholm giver ’næsten gratis’ køling af bygningen.
Dertil kommer, at den overskydende varme fra køling af bygningen om sommeren bliver lagret i et grundvandsmagasin. Om vinteren kan varmen hentes op igen og ved hjælp af en energieffektiv varmepumpe bruges til at opvarme bygningen.
Grundvandsanlægget er så effektivt, at hele 80 % af den varme, der pumpes ned, kan hentes op igen. Den nødvendige el til at drive anlægget kommer fra bygningens egen elproduktion fra vindmølle og solceller.
I ventilationssystemet er der især tænkt nyt ved indblæsning og fordeling af luft i de enkelte rum.
”Vi kan køle og opvarme meget, uden at de ansatte oplever træk, fordi vi har nedhængte lofter, der virker som et stort indblæsningsarmatur. Vi har udviklet det i samarbejde med eksperter fra Aalborg Universitet, der har dokumenteret, at ventilationen både er energieffektiv og giver et godt indeklima,” siger Julian Tøpholm.
Widex kan også styre luftmængden i hver enkelt af bygningens i alt 29 sektioner ud fra CO2-mængden i udsugningsluften.
”Ventilationssystemet giver kun den mængde frisk luft, der skal til i en given sektion. Det betyder bedre indeklima, mere tilfredse ansatte og et markant lavere energiforbrug til ventilation,” siger Julian Tøpholm.
Effektiv lysstyring sørger for at regulere belysningen nøje efter dagslysindfald og alt efter, om der er mennesker i de enkelte rum og sektioner.
”Reguleringen af lysarmaturer foregår langsomt, så de ansatte ikke fornemmer forandringer i lysniveauet. Vi vurderer, at det øger effektiviteten i det daglige arbejde,” siger Julian Tøpholm.
Alle armaturer er højeffektive og kan dæmpes individuelt. I hver enkelt af bygningens selvstændige sektioner begynder lysstyringen langsomt at slukke for strømmen, når de ansatte forlader et afsnit. Når det har været tomt et stykke tid, slukker strømmen i stikkontakterne, og efter endnu et stykke tid slukker strømmen til pc’erne, og alarmen slås til. Det giver en stor elbesparelse.
Widex har også gjort klar til at sætte ladestandere op til elbiler, så medarbejdere bedre kan skifte til elbiler de kommende år. Den nødvendige strøm producerer Widex selv.
De energieffektive løsninger betyder sammen med sol, vind og vand, at den nye bygning fra 2010 selv producerer al sin energi. Det inkluderer energiforbruget til 700 ansatte og produktionen af alle Widex-høreapparater.
*Energibesparelser på varme og køling med grundvandsanlæg i Widex:
Grundvandsanlægget leverer 2.155.000 kWh til køling årligt. Hvis Widex havde købt et traditionelt kølesystem med en anslået COP (virkningsgrad) på 3, ville elforbruget til køling være 720.000 kWh.
Grundvandsanlægget leverer 2.136.000 kWh varme om året. Hvis Widex skulle producere den tilsvarende varme med naturgas i et naturgasfyr med en anslået virkningsgrad på 90 %, ville varmeforbruget fra naturgas ligge på 2.370.000 kWh.
Uden det grundvandsbaserede køle- og varmeanlæg ville den samlede udgift til varme og køling af bygningen dermed udgøre i alt 3.100.000 kWh el og naturgas.