ESCO-projekt på stort hospital vinder europæisk pris
Hvidovre Hospital, København
-
Hospitaler og laboratorier
-
Område
Hospital
-
År
2014-2024
-
Indsats
ESCO
-
Besparelse
23 % på energiforbruget
ESCO-projekt på stort hospital vinder europæisk pris
Region Hovedstaden står bag Danmarks største ESCO-aftale til dato: Hvidovre Hospital.
Økonomi
Læs mere
Hvidovre Hospital, der hører under Region Hovedstaden, indgik i 2014 Danmarks største ESCO-aftale. Med en investeringssum på 170 mio. kr. forventer hospitalet at gennemføre over 100 besparelsestiltag hen over de næste 10 år.
Hvidovre Hospital er med sine 245.000 m2 et af de største hospitaler i Danmark. Hospitalet er bygget tilbage i 1976-79. Bygningsmassen er kendetegnet ved, at der er tale om en stor og homogen bygningsmasse med nogenlunde ens principper og løsninger – selvom det samlede hospital er bygget af flere forskellige entreprenører.
Der er også nogenlunde samme vedligeholdelsesmæssige efterslæb, og et kendetegn er, at designet og udformningen gør, at der kan ændres på rigtig meget, uden at hele huset skal omtænkes.
Fakta om projektet
- Siemens står bag ESCO-aftalen, som blev indgået i 2014. Projektperioden varer fra 2014 til 2024.
- Garantiperioden løber fra 2015 til 2025.
- Der er investeret 170 mio. kr. i ESCO-projektet, der er betalt hjem med 10 års simpel tilbagebetalingstid.
- Energiscreeningerne viste besparelsespotentiale svarende til ca. 23 % af det samlede energiforbrug.
- Hvidovre Hospital har et årligt energiforbrug på 62 mio. kr., hvoraf 26-28 mio. går til el. Det største elforbrug kommer fra køling og ventilation.
På Hvidovre Hospital er energirenovering og energieffektivisering gennem tiden oftest blevet foretaget i bidder og mange gange vha. rådgivningsbistand, hvor der også har været en beregning af den forventede energibesparelse. Mange af beregningerne og vurderingerne af energibesparelser er dog i realiteten ikke kommet i mål.
Årsagerne er mange og forskelligartede. F.eks. kan et nyt ventilationsanlæg, der ikke er blevet indstillet og indkørt korrekt, være en årsag. Det kan også skyldes, at anlægget ikke er blevet drevet tilstrækkeligt til, at energibesparelsen er blevet realiseret.
Men med ESCO-modellen stilles der garanti for energibesparelsen i en periode (10 år i dette tilfælde), og på den måde får hospitalet en større sikkerhed for den faktiske miljømæssige og økonomiske gevinst via energibesparelsen. Det har været en væsentlig motivation for at bruge ESCO og har udgjort et vigtigt argument over for politikerne.
Tiden har modnet ideen om ESCO
Før har det også været en udfordring på hospitalet at skaffe midler til at optimere maskinerne, ligesom der er mange gamle installationer fra dengang, hospitalet blev bygget. Denne udfordring imødeses ved at bruge ESCO, da hospitalet ikke behøver at skaffe midler up-front.
Den største udfordring har ifølge Finn Bloch været at få regionen gjort interesseret i modellen – at få politikerne til at syntes, det var en god idé. Derfor har han brugt en del tid på at kommunikere historien til det politiske miljø og modne det til at tage beslutningen.
”ESCO har krævet nogle succeshistorier. Bl.a. fordi juraen ikke helt har været rustet til ESCO. Men det er den nu. Tiden har modnet ideen om ESCO,” fortæller Finn Bloch, der er projektdirektør på Hvidovre Hospital og en af hovedkræfterne bag hospitalets arbejde med ESCO.
I dag ser ledelsen ESCO som en god måde at få gennemført moderniseringer på hospitaler i regionen.
Aftalen om Hvidovre Hospital er den første ESCO-aftale, som Region Hovedstaden gennemfører. Hvidovre Hospitals erfaringer med ESCO danner præcedens for Region Hovedstadens videre arbejde med ESCO på de øvrige hospitaler, og allerede nu er der afsat midler til at gennemføre udbud af flere ESCO-projekter på andre hospitaler.
Et idékatalog har udgjort fundamentet for den endelige ESCO-aftale, som hospitalet har indgået med Siemens. Projektet forbedrer bl.a. elinstallationer, vvs, ventilation, forsyning og varmetab og medtager alt med en tilbagebetalingstid under 10 år. Bl.a. skiftes 15.000 lysamaturer, ligesom alle de over 400 toiletter erstattes af vandbesparende toiletter, og hospitalets sidste store gamle ventilationsanlæg skiftes ud.
Lader patienter styre varmen
ESCO-projektet på Hvidovre Hospital har også givet plads til et projekt, der gør det muligt at gentænke indeklimaet på den enkelte sengestue. 'Patient Impowerment' er betegnelsen for projektet, der gennemføres sideløbende med energirenoveringen af hospitalet. Via en tablet eller en skærm kan den enkelte patient selv regulere indeklimaet på stuen.
”Nogen vil gerne have det varmt – andre trives bedst med lidt mere kølige omgivelser. Det forsøger vi nu at efterkomme og har i dag 30 stuer, hvor indeklimaet reguleres af den indlagte patient. Det betyder større komfort for vores patienter og en central styring af energiforbrug, der tilpasses den enkeltes behov. Vi sikrer, at energiforbruget ikke ”stikker af”, ved at stuerne falder tilbage på en standardregulering efter et par timer, eller hvis stuen forlades,” fortæller Finn Bloch.
Energiscreeningerne viste et energibesparelsespotentiale på ca. 15 % af det nuværende forbrug. Efter at medarbejdere på Hvidovre Hospital gennemgik det oprindelig idekatalog, er energibesparelsesprocenten hævet til 23 %.
Det samlede besparelsespotentiale, der ventes indfriet på hospitalet, er 170 mio. kr. svarende til 17 mio. kr. om året de næste 10 år.
De fleste af besparelserne sker på elforbruget – nemlig 55 %. Det er især via elforbruget på køling og ventilation, at der kan hentes besparelser. Der er påvist et besparelsespotentiale svarende til 40 % på varmeforbruget og 5 % på vandforbruget.
Hvidovre Hospital blev 31. maj 2017 kåret til Europas bedste energirenoveringsprojekt af European Energy Service Award i Berlin. Det blev fremhævet, at projektet har givet store energibesparelser og en stor reduktion i CO2-udledningen. Det er sket ved at satse på vedvarende energiformer, installere intelligent bygningsovervågning og benytte energistyringssystemer.
Gode råd
- Beløn de gode ideerVed at give honorar til tilbudsgivere i udbudsfasen kan I sikre ejerskabet til alle ideer i tilbuddene og bruge dem i det endelige projekt.
- Få hospitalets ansatte til at kvalificere ideerI forbedrer projektet ved at få ideerne fra tilbud kvalificeret af hospitalets egne ansatte. På Hvidovre valgte hospitalet at bruge knap et år på at vurdere og samle alle de ideer, de ønskede at gennemføre. Det forøgede besparelsespotentialet fra 110 til 170 mio. kr.
- Tag udgangspunkt i en stor, homogen bygningsmasseESCO egner sig bedst i en større bygningsmasse, der er forholdsvis homogen. Hvidovre Hospital vurderer, at hospitalerne egner sig rigtig godt til ESCO, fordi de stort set alle er bygget tilbage i 70´erne og alle har et stort energiforbrug.