LED-lys og bevægelsessensorer i rideklub
Stutsborg Rideklub, Lynge
-
Svømmehaller og sportsfaciliteter
-
Sted
Rideklub
-
År
2015 og frem
-
Indsats
Belysning og varme
-
Besparelse
5% på el
LED-lys og bevægelsessensorer i rideklub
Stutsborg Rideklub har fået flere penge til aktiviteter, efter at LED-lys og bevægelsessensorer skar en stor bid af elforbruget.
Overblik
Læs mere
Stutsborg Rideklub ligger i et skovområde i Allerød Kommune nær Farum. Der bor permanent ca. 100 heste i klubben, der har 6-700 medlemmer. De fleste medlemmer er børn og unge under 25 år.
Stutsborg Rideklub er medlem af Dansk Rideforbund og lejer sig ind på Stutsborg Rideskole. Klubben har et mål om at skabe trygge og miljørigtige rammer for heste, ryttere og gæster.
Stutsborg Rideklub samarbejder med rideskolen om undervisning og aktiviteter. De samarbejder også med ejerne af rideskolen om forbedringer af bygningerne. Bygningerne udgøres primært af ridehus, stalde, saddelrum og rytterstue.
Rideklubben bruges 365 dage om året. Der er åbent fra 8-22 i hverdagene og 8-18 i weekender og helligdage.
Det var en miljøcertificering fra Dansk Rideforbund, der fik Stutsborg Rideklub i gang med energiindsatsen i 2014. Det fortæller Dorte Paludan, der er formand for klubbens bestyrelse og har været aktiv i klubben siden 1999.
”Vi blev enige om at gå efter certificeringen, fordi vi ville gerne bidrage til at nedbringe CO2-udledningen. Men også for at sikre et trygt miljø uden giftstoffer eller andet, så forældrene har det godt med at sende deres børn af sted til ridning,” siger Dorte Paludan.
Målet om miljøcertificering fik Stutsborg Rideklub til at sætte ind på flere områder, bl.a. ved at vande ridebaner med opsamlet regnvand, sortere affald og købe økologisk halm til hestene.
For at spare energi har klubben primært gjort 3 ting:
- LED-lys og bevægelsessensorerDe gamle lysstofrør er udskfitet med LED-lys, og der er installeret bevægelsessensorer i ridehuset, stalde, gange, toiletter og rytterstuen.
- Varmepumpe i rytterstuenDe gamle elpaneler er skiftet ud med en luft til luft-varmepumpe. Det har givet et bedre indeklima, så der ikke lugter af våd hest, og det sparer 4-5.000 kr. om året i strøm.
- Bedre energimærkerGamle hvidvarer er udskiftet til nye kvalitetsprodukter med et godt energimærke.
Belysningen var det første initiativ, for det var helt oplagt.
”Folk glemte tit at slukke lyset i ridehuset, så det kunne brænde hele natten. Det skete også andre steder. Derfor var bevægelsessensorer en logisk konsekvens,” fortæller Dorte Paludan.
Udskift lys om sommeren
Hos hestene blev bevægelsessensorerne indstillet, så hestene godt kan bevæge sig i staldene, uden at lyset tænder, men hvis nogen bevæger sig ude i staldgangen, tænder lyset.
Arbejdet blev udført i løbet af en uge, uden at det generede klubbens medlemmer.
”Jeg tog kontakt til vores faste elektriker og satte ham i gang. De var supergode til at udføre arbejdet på tidspunkter, hvor der ikke var ret mange. Vi fik det også gjort om sommeren, hvor de fleste alligevel rider ude,” siger Dorte Paludan.
Delte gevinsten med bygningsejeren
Inden udskiftningen havde rideklubben aftalt processen med ejeren af bygningerne.
”Vi taler altid nye initiativer igennem og får skrevet ned, hvem der gør hvad. Vi deler for det meste både fordele og udgifter. I det her tilfælde høstede bygningsejeren gevinsten, fordi de betaler elregningerne. Til gengæld aftalte vi, at vi slap billigere i husleje,” siger Dorte Paludan.
Investeringen i det nye lys var på 150.000 kr.
Det har givet en kontant besparelse på ca. 60.000 kr. om året, så investeringen er tjent hjem på bare 2,5 år.
Det er helt oplagt for andre rideklubber at gøre det samme, mener Dorte Paludan.
”Vi sparer penge år efter år. Selvom børnene ikke direkte mærker, at vi har gjort noget ved lyset, så får de glæde af, at vi har flere penge til aktiviteter i klubben. Vi har også fået flot omtale i pressen, og mange forældre er meget tilfredse med vores tiltag omkring klima og økologi,” siger Dorte Paludan.
Fordele for alle
Miljøcertificeringen hos Dansk Rideforbund hedder i dag en bæredygtighedscertificering. Stutsborg Rideklub er stadig certificeret og arbejder videre med bæredygtighed.
Det er en fordel for alle rideklubbens interessenter:
- BrugereNyder fordel af et bedre indeklima og de økonomiske besparelser, der giver flere penge til aktiviteter.
- ForældreModtager i velkomstpakken en pjece om sikkerhed og én om bæredygtighed, der fortæller om klubbens indsats. Det bidrager til, at forældrene har det godt med at sende deres børn i rideklubben.
- BygningsejerFår optimeret sine bygninger med en initiativrig partner, der påtager sig meget af ansvaret.
- KommuneFår sænket CO2-udledningen. Rideklubbens besparelser bidrager til Allerød Kommunes klimamål.
Det giver igen nogle afledte fordele for klubben.
”Det er med til at skabe gode relationer, og det kan være en gevinst på mange måder. Kommunen har f.eks. været meget glad for vores indsats, og det kan gøre det lettere at opnå tilskud til nye forbedringer. I det hele taget har jeg kun oplevet det som positivt,” siger Dorte Paludan.
Gode råd
- Kom i gangPå energisiden vil bevægelsessensorer, LED-lys og varmepumpe i stedet for elpaneler være oplagte investeringer i rideklubber, der ikke har det i forvejen. Det er bare om at komme i gang.
- Tal med bygningsejerenGå altid i dialog om, hvem der gør hvad med bygningsejeren, og få jeres aftale skrevet ned. Vær ikke bange for at tage initiativet. Det kan bidrage positivt til jeres forhold.
- Brug resultaterneLad det ene projekt inspirere det næste, og husk at fortælle omverdenen om jeres indsats. Det er god PR for klubben.